Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - BIG BO
Geplaatst op maandag 24 augustus 2015

Dutch Blues Foundation


Bo Brocken (artiestennaam: Big Bo) speelt zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, mondharmonica en bassdrum. Naast zijn eigen werk speelt hij blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50, waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert.
Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk.

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van Georgia Ragtime tot New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielende wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.
Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.
Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

1)  Waarom doe je weer mee aan de Challenge?
Ten eerste vind ik het altijd leuk om te spelen. Een optreden voor blues minnend publiek is wat ik graag doe en aangezien de zaal in Nieuw-Vennep vol zal staan met echte liefhebbers is dit een perfecte plek om mezelf te laten zien. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooi stukje promotie, aangezien de Challenge uitgebreid reclame maakt. Ik doe niet zozeer mee om te winnen, al zou een reisje Memphis natuurlijk erg leuk zijn. Uiteraard ga ik mijn best doen.

2)  Wat verwacht je van de Challenge?
In ieder geval een mooie, interessante dag, met goede muziek en een fijne sfeer.

3) Hoe pak je de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit je repertoire
spelen  of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Sterke nummers uit mijn repertoire waaronder wat bewerkingen van traditionals en wat eigen werk.

4) Hoe plaats je jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Mijn stijl is erg gestoeld op de jaren 20-50. Met name het werk van Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James en vele (obscure) artiesten uit die periode spreekt mij enorm aan. De eenzaamheid, het breekbare, het bijna tastbare leed, maar ook het optimisme wat we ervaren in de oude stijl raakt je op een heel persoonlijke en diepe manier.
Ik probeer altijd een brug te slaan tussen de oude traditie (het ontstaan van de blues) en de link naar de hedendaagse popmuziek. Op die manier probeer ik mijn publiek te laten inzien waar het allemaal ooit is begonnen. Veel echte bluesliefhebbers weten dit al, maar voor het doorsnee publiek is het vaak nog een nieuwe ontdekking. Ik hoor graag terug van mensen dat dit hun ogen heeft geopend en dat ze zich zijn gaan verdiepen in de blues; een prachtige muziekstroming met een fascinerend verhaal erachter. Ik heb gedurende 30 jaar deze muziek met volle overtuiging proberen te brengen, omdat ik vind dat iedereen eens in zijn leven aan de blues moet hebben "geproefd". Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds mijn ambitie en ik put hier een enorme kracht en plezier uit. Vandaar dat ieder optreden voor de luisteraar, maar zeker ook voor mij een bijzondere ervaring is.

5)  Is er iets wat het publiek van Big Bo zou moeten weten of dat tot op
heden onbekend  of onderbelicht is gebleven?
Er zijn plannen voor een nieuwe solo-CD die hopelijk dit najaar gaat verschijnen, en ben ik sinds een maand of twee begonnen met een nieuwe bluesband. Daarnaast speel ik in de alternative rock-formatie This Land, en ik doe dat met veel plezier. Ik run een eigen studio en doe ook veel producers werk. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten; binnenkort start een interessante theatertour met Blues als rode draad, waarin ik een grote muzikale rol speel. Veel meer is natuurlijk te lezen op mijn website: http://bobrocken.nl/

Video

Meer info over Big Bo: Klik hier

Dutch Blues Foundation in samenwerking met Paul Scholman (Blues Magazine)


Bekijk het nieuwsoverzicht