Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - BLUES DOG & FRIENDS
Geplaatst op dinsdag 23 augustus 2016

In het kader van het voorstelrondje van de deelnemers aan de Dutch Blues Challenge 2016 op zondag 9 oktober a.s. in Hotel de Rustende Jager te Nieuw-Vennep, is het deze week de beurt aan Blues Dog & Friends, de band rond gitarist Wilbert Kieboom. De band plaatste zich tijdens de voorronde in het JJ Music House in Zoetermeer voor de finale.

Dutch Blues Foundation


Met eerdere optredens in Podium de Vorstin, de ECI Cultuurfabriek en de North Sea Jazz Club is Blues Dog in 2015 succesvol de Nederlandse zalen ingegaan en heeft de band meteen indruk gemaakt met hun dynamische en energieke podiumpresentatie. Hun eerst album We Play Moore kreeg veel lof in de USA. Nummers als King Of  The Blues, I Couldn’t Say en Walking Away stonden wekenlang hoog genoteerd in de Hit-Tracks Top 100. De laatste single was zelfs twee maanden lang de meest gevraagde song op de radio. Blues Dog zelf had in de jaren ervoor al een schare van vele duizenden fans opgebouwd, nog voordat zij live ging. Live is de band een regelrechte sensatie.

Meestergitarist/oprichter Wilbert Kieboom, voert de band aan. Frontman is de bevlogen Sven Ravenhorst die in 2008 op 16-jarige leeftijd de publieksprijs won bij de Sena Dutch Guitar Awards. Dat alles met hulp van de groovy Lennard Franken op de bas, die samen met ‘de man die hoger springt dan zijn drumkit’, Mike Friedman, alles voorziet van een rete strak ritme. Sinds hun optreden in voorronde van de Blues Challenge is Ies Rinkel de toetsenist van de band. De ‘Friends’ zorgen voor backingvocals, bluesharp en zingen soms een paar nummers mee. Naast eigen werk wordt er bekend en onbekend werk gespeeld van Joe Bonamassa, Jonny Lang, John Mayer, Jimmy Barnes, Freddie King, Vince Gill, Eric Clapton en Steve Winwood. In ieder geval niet de vaak platgespeelde blues klassiekers. En met een voor de blues ongekende Twist of deep soul.

Uiteraard werden ook aan Blues Dog de bekende vragen voorgelegd.

Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Wij zijn al jaren bezig met de Blues en via de Challenge verbreden we ons netwerk in de Blues community. Het is altijd leuk om te spelen met anderen en te genieten van andermans muziek. Het is vooral de saamhorigheid en sfeer die tijdens dit evenement heel speciaal zijn. Allemaal Blues kenners bij elkaar. Het is een ideaal platform om je vaardigheden te toetsen qua muziek, presentatie, en om je marktpositie en bekendheid te verbeteren. Daarnaast willen wij onze fanbase verder uitbouwen naast alle fans die we al in het buitenland hebben waar het allemaal begon. 

Wat verwachten jullie van de Challenge?
Een gezellige muzikale dag met gelijkgestemden die elkaar onderling alsmede Blues als genre waarderen. 

Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Een Blues Challenge voorbereiden begint al een jaar van tevoren. Met diverse optredens toets je je nummers, zowel eigen nummers als covers. Je kijkt wat wel en wat niet werkt. Luistert naar de feedback van kenners en past je aan qua stijl waar nodig. Daarnaast werk je intensief aan timing en techniek. Je moet jezelf in feite kunnen meten met de top muzikanten in de USA als je gekozen wordt door de jury. Daar ligt dus de lat. De nummers die wij kiezen zullen laten zien wat we kunnen op Blues niveau om voor Nederland goed te kunnen scoren. In de sport zou je dezelfde voorbereiding doen en die gaat door totdat je op het podium stapt. Wij willen winnen voor onszelf en indien gekozen door de jury ook voor Nederland. 

Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
In alles wat wij doen hebben we een hoog ambitieniveau. Daar wordt ook keihard voor gewerkt. We hebben onszelf verschillende stijlen eigen gemaakt, en daar onze eigen stijl uit gedistilleerd. Blues Dog bewandelt niet de platgespeelde paden, maar maakt uitstapjes naar cross-over Blues, waarbij de basis en de traditie niet vergeten wordt. De single Midnight Blues die nu in de USA door radio is opgepakt en waardoor Blues Dog featured artist wordt in oktober op de USA site Reverbnation is hier een voorbeeld van. De Blues is tenslotte ook door de jaren heen geëvolueerd. 

Is er iets wat het publiek van Blues Dog & Friends zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Blues Dog heeft een grote schare fans in de USA waar Blues Dog bekendheid kreeg met hun eerste CD We Play Moore, toen het nog een studio concept was in 2013. In de aanloop tijd naar succes heb ik als Blues Dog met jonge muzikanten zoals Douwe Bob, Maya Shanyi Koldijk en Diwa Meijman gewerkt. Dit zijn nu allemaal succesvolle bekende Nederlandse muzikanten die hun tanden eerst ook in de Blues hebben gezet en waarvan de laatste twee ook op mijn eerste cd staan, "We Play Moore". 

Bezetting:
Wilbert Kieboom - gitaar
Sven Ravenhorst - gitaar, zang
Lennard Franken - bas
Mike Friedman - drums
Ies Rinkel - toetsen

Nadere informatie over Blues Dog & Friends: klik hier

De nieuwe single van de band: luister hier

Video: klik hier


Samenstelling: Paul Scholman/Ton Kok

Foto: Ron Van VarikBekijk het nieuwsoverzicht