Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - BLUES TREAT
Geplaatst op maandag 12 september 2016

De volgende finalist in de finale van de Dutch Blues Challenge, die we willen voorstellen is de band Blues Treat. Deze band wist zich met een overtuigende set tijdens de voorronde in NiXenMeer te Enschede te plaatsen.
 
Dutch Blues Foundation

Foto: Folkert Hielema
 
Al meer dan 25 jaar timmert Blues Treat aan de weg en ‘is still going strong’, Sterker nog, de band is beter dan ooit.

Door hun unieke mix van 'funky' en 'classic' blues verveelt de band nooit en heeft daarmee in de loop der jaren een ijzersterke live-reputatie opgebouwd.
Spil van de band is Monica (Mo) Boelen die met haar stem en presentatie het publiek boeit, ontroert en niet te vergeten in de benen krijgt. Want dat laatste is één van de meest kenmerkende aspecten van deze band: de blues zo spelen dat je eigenlijk niet meer stil kan blijven zitten.
Monica wordt ondersteund door Roel Reinders op basgitaar en Folkert Hildama op drums. Deze mannen leggen een groovend tapijt neer voor Henk-Jan de Jong (leadgitaar), Paul van Alphen (mondharmonica, gitaar en zang) en Carlo Boelen (Hammond en zang).
Het repertoire van Blues Treat is verfrissend en veelzijdig, met naast eigen nummers o.a. werk van Susan Tedeschi, Koko Taylor, Rod Piazza, The Red Devils en The Fabulous Thunderbirds.
 
Bezetting:
Monica Boelen - zang
Henk-Jan de Jong - leadgitaar
Paul van Alphen - harmonica, gitaar, zang
Carlo Boelen - Hammond, zang
Roel Reinders - bas
Folkert Hildama - drums
 
Uiteraard werden ook aan Blues Treat de bekende vragen voorgelegd en van Paul van Alphen kregen we de volgende antwoorden:
 
Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
We zijn altijd benieuwd naar de mening van het publiek over onze muziek en bij de Challenge krijg je de kans om je muziek bij een groot aantal liefhebbers voor het voetlicht te brengen. Daarnaast is het leuk en leerzaam om je band te vergelijken met andere blues-acts in Nederland. Wat ook meespeelt is de uitstraling die The Dutch Blues Challenge heeft in de bluesscene: extra promotie bij zaaleigenaren en organisatoren is nooit weg. Uiteindelijk willen we natuurlijk graag naar Memphis.
 
Wat verwacht je van de Challenge? 
We hebben in elk geval geen torenhoge verwachtingen. Een wedstrijd in muziek heeft natuurlijk sowieso een hoog loterij-gehalte doordat persoonlijke smaak een niet te onderschatten factor is. We willen gewoon een toffe dag met bluesliefhebbers meemaken, lekker spelen en lol met elkaar hebben. We onderstrepen het credo "meedoen is belangrijker dan winnen" dan ook van harte. Mochten we winnen dan vinden we dat trouwens niet erg.
 
Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Tja, dat is best een dingetje. Uiteindelijk wil je in die twintig minuten een zo compleet mogelijk plaatje van de band laten zien in al haar facetten. We hebben gekozen voor een combinatie van beiden: we hebben een paar sterke nummers gepakt en die aangepast aan de beschikbare tijd in het format van de Challenge.

Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie? 
Onze stijl laat zich moeilijk vangen omdat we van het gehele palet in de blues gebruik maken. We spelen bluesrock tot westcoast en alles er tussen in. Dat maakt ons lastig te plaatsen, maar als je een show wilt maken die een breed publiek aanspreekt kun je eigenlijk niet meer smal (qua stijlen) denken.
Voor wat betreft onze muziek willen wij het beste: we leggen de lat wat dat betreft redelijk hoog. Wij zijn niet financieel afhankelijk van onze gigs, maar willen wel plezier hebben bij optredens. We spelen graag op festivals omdat je daarmee veel liefhebbers bereikt, maar ook gigs in kroegen zijn tof vanwege het intieme karakter en de korte afstand tot het publiek.

Is er iets wat het publiek van Blues Treat zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Oef, lastig. misschien nog dit: Blues Treat speelt vooral vanuit het hart. Gecombineerd met de rijke podiumervaring en het enthousiasme van de muzikanten staat er in oktober een veelzijdige band in de finale van de Dutch Blues Challenge die Nederland graag zal vertegenwoordigen in Memphis.
 
Voor meer informatie over Blues Treat: Klik hier
Audio Wild Woman: Klik hier
Video: Klik hier

 Samenstelling: Paul Scholman / Ton Kok


Bekijk het nieuwsoverzicht