Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - ROBBERT FOSSEN EN DAVE WARMERDAM
Geplaatst op maandag 26 september 2016

In de categorie duo/solo zullen op 9 oktober 2016 in de finale van de Dutch Blues Challenge in Hotel de Rustende Jager het bijzondere duo Robbert Fossen en Dave Warmerdam optreden. Met een lekkere frisse set wisten de net zestienjarige Dave Warmerdam en zestien plusser Robbert Fossen het publiek in Azotod in De Meern te overtuigen.

Dutch Blues Foundation

Foto: Folkert Hielema

Robbert Fossen heeft een flinke staat van dienst in de Nederlandse blues-scene opgebouwd. Een paar jaar geleden bracht hij als een soort coach een avond door in de oefenruimte met een groepje kinderen van 9 t/m 13 jaar oud.

Met Peter Struijk wist Robbert Fossen in 2013 de finale van International Blues Challenge in Memphis te bereiken. Dit bandje opende samen met Robbert een door hem georganiseerde bluesnight in Lisse. Dave Warmerdam was de toen 13-jarige getalenteerde pianist van die formatie.

Inmiddels is Dave 16 jaar oud en heeft al de nodige podiumervaring opgedaan. Ook is hij zeer verdienstelijk gaan zingen en gitaarspelen. Een veelbelovende muziekcarrière is ontsproten. Hij heeft zich destijds op het pianospelen geworpen, nadat de stemmer van de piano in het ouderlijk huis na zijn werk een kleine demonstratie weggaf op het instrument. Naam van deze persoon: Eric-Jan Overbeek.

Sinds eind 2015 spelen Robbert en Dave als duo samen, naast nog wat andere projecten, waaronder de 12-koppige Memphis Soul Stew. Als duo spelen ze vooral de blues uit Chicago met nummers van Otis Spann, Muddy Waters, John Brim. Maar ook nummers van Ray Charles, Bill Withers, Sam Cooke, Solomon Burke en The Staple Singers zitten in het repertoire.

Uiteraard werden ook aan dit duo de bekende vragen voorgelegd:

Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Het meedoen met The Challenge heeft meerdere redenen:
  • Ik vind het leuk om eens in een nieuwe combinatie mee te doen,  pianisten zijn sowieso in de solo/duo categorie ondervertegenwoordigd.
  • Daarbij is het goed dat de jonge generatie zich ook kan 'laten zien' aan bluesminnend Nederland. Dave is pas 16 geworden. En los van zijn leeftijd is hij één van de beste pianisten/toetsenisten waar ik ooit mee gewerkt heb.
 
En het lijkt me erg leuk om de IBC in Memphis nog eens mee te maken, daar heb ik in 2013 al eens aan mee mogen/kunnen doen. Maar dan moeten we natuurlijk wel de Dutch Blues Challenge 'even' winnen.

Wat verwacht je van de Challenge?
Ach, het is weer een leuke dag waar je een hoop bekenden en onbekenden ontmoet. Zeker voor Dave leuk om met een hoop nieuwe mensen kennis te maken. Onze concurrent tijdens de finale (Herbie Blues) heeft een erg originele act, dus een gelopen race is het zeker niet.
 
Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
We hebben 4 à 5 nummers uitgekozen, waar we ons in deze combinatie zo goed mogelijk kunnen laten zien. Het moet een setje zijn met een kop en een staart en een goede opbouw, netjes binnen de 20 minuten, met een klein geheim wapentje erin.

Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Tsja, ik sta al jaren bekend om de Chicago Blues stijl die ik speel, en ook nu is er weer enigszins geput uit die stijl, hoewel misschien nu ietsje breder; daarbij geeft de piano en Dave's stijl van spelen, ook even aan andere voicing aan wat we doen.
 
Is er iets wat het publiek van de Robbert Fossen en Dave Warmendam zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Wat grappig is, is dat Dave jonger is dan mijn zoon Tom, die een paar maanden langer al 16 jaar oud is geworden. Dave zingt en speelt in zijn eigen jonge band Leakin' Roof, met drie andere sterke jonge talenten. 
Samen met de moeder van Dave, Marjon, heb ik sinds 1 januari 2016 Fossen Events, een boekings- en evenementenbureau met ondertussen een aantal goede binnen- en buitenlandse acts in de portefeuille.
Begin september maakten Dave en ik deel uit van een 11 mans begeleidingsband, die zangeres Melvia Chick Rodgers (Chicago) begeleidden op één van de grootste bluesfestivals van Noorwegen, Blues in Hell. Zij is één van de Amerikaanse acts die vertegenwoordigd worden door Fossen Events. En er staat een hoop meer moois op stapel.

Voor verder informatie klik hierhier en hier (Facebook)
Bekijk hier de video.


Bekijk het nieuwsoverzicht