Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - THE ROBERT SMITH BLUESBAND
Geplaatst op maandag 31 augustus 2015

THE ROBERT SMITH BLUESBAND

Dutch Blues Foundation


Een groep muzikanten geformeerd rondom de persoon Robert Smith, Goirlenaar van geboorte, die zijn sporen in de blueswereld al vele malen heeft verdiend. Niet iedereen kan bijv. zeggen dat hij ooit in zijn jonge jaren gejamd heeft met Janis Joplin. Verder hebben DE bluesgrootheden, Jan Akkerman en Eelco Gelling regelmatig als gast deel uitgemaakt van de band.
De blues die door deze band gespeeld wordt, is de zogenaamde 'Old school Chicago Blues'. Deze bluessoort ontstond kort na de afschaffing van de slavernij in Amerika. Vele kleurlingen trokken toentertijd vanuit de zuidelijke staten naar het noorden om daar te gaan werken (auto-industrie enz.). Hun muziek namen ze mee.oude blues, simpel om te horen. In deze muziek is ook vaak de ellende te horen welke deze mensen hebben meegemaakt. De kracht van deze blues ligt in de improvisatie. Vandaar de hang naar deze soort blues, 'the real blues'.
Muziek moet met gevoel worden gemaakt en hoeft niet moeilijk te zijn.
Het geheim van de 'Smith': niet hard maar vet.
Robert en Bhe van Beurden zijn de mannen van het eerste uur. Enkele jaren geleden hebben ze een soort doorstart gemaakt en zijn er wat andere muzikanten ten tonele verschenen.
Momenteel bestaat de band uit:
  • Robert Smith (vocals en mondharp) die met zijn doorleefde stem weet hij de old school blues prachtig te vertolken
  • Ralph Masius (gitaar). Deze oude Indo-rocker van inmiddels ruim in de 70 weet met zijn prachtig gitaarspel eenieder te boeien.
  • Hans van den Bosch (gitaar). Nog zo’n gitaarvirtuoos.meer voor het rauwere werk.
  • Karel Fransen (drums) en Albert (Bhe) van Beurden (bas). Beide heren vormen als ritmesectie het hart van de band. Een rots in de branding.
  • Rob van Gemert (toetsen) Rob zorgt met zijn spel voor de onontbeerlijke ondersteuning.
Deze samenstelling 'staat als een huis'. een band die bestaat uit een groep gelouterde muzikanten, een sterk collectief vormend en hierdoor de muzikale snaar bij de toehoorders weet te raken.

1)  Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
We vinden het een uitdaging, een jongensdroom die uitkomt?  We zijn nu vier jaar in deze bezetting samen en het klikt erg goed. We voelen ons lekker in ons vel, vinden dat we lekker bezig zijn. Heel de wereld mag weten dat we er zijn.

2)  Wat verwachten jullie van de Challenge?
Een fijn gevoel om als nestor bij de grote familie te horen, een hele leuke dag en beleving.
 
3) Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire
spelen  of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Onze sterke kant is het improvisatie vermogen, de thema’s kloppen. We spelen nummers van onze cd. we hebben immers maar 20 minuten.

4) Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Ik ben van mening dat wij onze eigen identiteit hebben en we uniek zijn in de Nederlandse bluesscene, vooral onze keuze van repertoire. Ten eerste is er altijd ambiance, en verrassen we jong en oud terwijl we allemaal toch al een respectabele leeftijd hebben.
 
5)  Is er iets wat het publiek van The Robert Smith Bluesband zou moeten weten of dat tot op
heden onbekend  of onderbelicht is gebleven?

Robert Smith bluesband eigenlijk al 30 jaar bestaat weliswaar in verschillende samenstellingen, deze nu vier jaar, Bhe en ik, Robert, vanaf het eerste uur deel uitmaken van de band. We hebben ook verschillende coryfeeën als gast mogen begroeten, Jan Akkerman, Eelco Gelling, Oscar Benton. Tonky de la Pena, waar ik ook geregeld mee toer in Spanje, Nico Wayne Toussaint, Sean Carney,winner American bluesawards 2005 en vele andere.

Video

Verder info over de Robert Smith Bluesband: Klik hier

Dutch Blues Foundation i.s.m. Paul Scholman (Blues Magazine)

 
 Bekijk het nieuwsoverzicht