Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES ONTWAAKT UIT PANDEMIE
Geplaatst op woensdag 22 september 2021

Bevrijdingsdag voor de bluesmuziek
Tot de zomer van 2019 genoten we week na week wel ergens in het land van onze favoriete muziek bij één van de vele bluesfestivals. Wat daarna volgde was van een ongekende droefheid. Twee jaar lang hield corona de Nederlandse muziekliefhebbers in de houdgreep, maar dat lijkt sinds kort definitief voorbij. We kunnen weer ‘de wei in’, weliswaar kleinschalig, maar toch. Zoetermeer beet het spits af met een tweedaags festival en een eerbetoon met, voor en door uitsluitend Nederlandse Bluesbands. Een idee waar we als Dutch Blues Foundation natuurlijk helemaal achter staan. We vroegen Esther Menke en Werner Berkens hoe ze dat daar voor elkaar kregen. Lees hieronder hun verhaal en bekijk de prachtige fotoreportage van Karin Rövekamp.
 
Dutch Blues Foundation


JJ's Dutch Blues, de weg er naartoe
Eind januari werd Esther (Bluesther Music) benaderd door Aad van Jole van JJ Music House uit Zoetermeer met de vraag of ze interesse had om een vervolg te geven aan de twee eerdere versies van het blues festival die in september 2018 en 2019 plaatsvonden. De mogelijkheden waren op dat moment nog zeer onzeker. Eind april werd ook Werner Berkens gevraagd of hij geïnteresseerd was om daarbij te helpen. Werner kennende, het oude BBC- bloed kruipt waar het niet gaan kan, was het antwoord niet zo moeilijk. Al snel volgde er een vergadering waarbij het idee werd geopperd om hier een volledig Nederlandse versie van te maken. Op dat moment ontstond JJ's Dutch Blues. Dit om de Nederlandse bands die al ruim anderhalf jaar geen optredens meer konden geven een hart onder de riem te steken. En om fans de gelegenheid te geven hun band na lange tijd weer te horen en te zien. Bands werden benaderd en vastgelegd. Zonder uitzondering waren ze allemaal verheugd om na lange tijd weer op te kunnen treden.
 
Coronabeperkingen, vergunningen en meer
In eerste instantie werd uitgegaan van maximaal 150 personen publiek per avond, alles op 1,5 meter en verplicht geplaceerd. In de maanden die volgden bleef veel onduidelijk en/of niet mogelijk, veranderden de opties voortdurend en waren de verwachtingen nogal onzeker. We hebben wat afgezoomd, aangepast en gewijzigd. Jeffrey van ISO70 Design had inmiddels al de ontwerpen gemaakt voor het logo en de diverse flyers, maar uiteindelijk heeft het de drukkerij niet gehaald omdat er geen moment was deze te verspreiden in clubs en festivals. Eind augustus begin september werd duidelijk dat de maatregelen zodanig werden versoepeld dat er veel meer mogelijk was en ineens moest de marketingstrategie worden aangepast om een veel groter publiek te kunnen bereiken. Maar nog steeds wel met de nodige restricties, zoals toegangscontrole met vaccinatiebewijs of negatieve test. Gelukkig had het merendeel van het publiek hier geen moeite mee en vonden zij hun weg op 17 en 18 september naar JJ Music House in Zoetermeer. Ook moesten we op het allerlaatste moment nog op zoek naar een vervangende band voor The Strikes, die vanwege gezondheidsredenen van Big Pete hun optreden moest afzeggen. Al snel werd een meer dan volwaardige vervanging gevonden in de vorm van The Juke Joints, de Zeeuwse bluesrockers die al ruim 35 jaar aan de weg timmeren en zij zorgden voor een passende afsluiting op zaterdag van JJ's Dutch Blues. Kortom een lange onzekere weg ernaartoe, met veel hobbels en de nodige uitdagingen.
 
Bevrijdingsdag voor de bluesmuziek
Een erg prettige meevaller waren de weersomstandigheden, die konden niet beter en zorgden voor een nog grotere glimlach op onze gezichten maar ook zeker op die van alle aanwezigen. Uiteindelijk werd het een festival om nooit te vergeten met alleen maar complimenten. Men sprak zelfs over de bevrijdingsdag voor de bluesmuziek, hoe mooi is dat. Zie film van JJ Music House.

Dutch Blues Foundation

Teamwork
Met dank aan onze medeteamleden: Ingrid van Jole, Aad van Jole en Barry van Jole van JJ Music House, Kelly Steentjes, Joke van Akkeren en Jeffrey Groot.
 
Fotoalbums Karin Rövekamp vrijdag 17 september en zaterdag 18 september

Bekijk het nieuwsoverzicht