Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

EUROPEAN BLUES CHALLENGE 2017, HORSENS (DK)
Geplaatst op donderdag 13 april 2017

Dutch Blues Foundation
Van 6 t/m 8 april vond in het Deense Horsens de 7e editie plaats van de European Blues Challenge. De Dutch Blues Foundation werd daar vertegenwoordigd door de Detonics.

Een aantal die-hards hadden vanuit Nederland ook de reis ondernomen om 'onze mannen' flink aan te moedigen. De eerste verhalen vanuit Scandinavië waren nog niet echt bemoedigend. Ijzige koude, veel regen, een biertje voor de 'vriendelijke' prijs van zes euro, kort stilstaan met de auto op de verkeerde plaats. even EUR 100,-- aftikken. Ook de loting voor de Challenge viel niet echt gunstig uit. Aantreden op de eerste dag als eerste band was toch wel even slikken. Maar goed. zo snel laten bluesmensen zich niet uit het veld slaan.

De Challenge werd vooraf gegaan door een bluesavond in het Ny Theater en het KulisseLageret, waar Big O & the Blue Quarters, the Blues Overdrive en Thorbjørn Risager & the Black Tornado hun opwachting maakten.

Dutch Blues Foundation


Vrijdag de 7e dan de eerste avond van de Challenge, met de volgende speelvolgorde.
 1. Netherlands: Detonics
 2. Germany: Chris Kramer & Beatbox 'n' Blues
 3. France: Gaelle Buswel Band
 4. Denmark: The Cornfeds
 5. Slovakia: Slovak Blues Project
 6. Poland: Hote Tamales Trio
 7. Portugal: Messias and the Hot Tones
 8. Romania: Southernman Robbie
 9. Austria: The Blues Infusion
 10. Hungary: Borsodi Blues Collective
 11. Italy: Bayou Moonshiners

Dutch Blues Foundation


De Challenge vond plaats in het Forum Horsens, een voor de gelegenheid sfeervol aangeklede sporthal, die aan zo'n 5000 bezoekers ruimte biedt. Dat aantal werd niet gehaald, tussen de 1000 en 1500 bezoekers hadden de weg naar het Forum weten te vinden.
De Detonics trapten af met een heerlijke dynamische set, die eigenlijk de eerste avond niet meer overtroffen werd. Sterker nog, we hadden het idee dat de avond toch een beetje inzakte. De Detonics speelden uitsluitend eigen werk en lieten wederom horen het afgelopen jaar een flinke groeispurt achter de rug te hebben. Eigenlijk brachten alleen de Italiaanse deelnemers later op de avond nog wat leven in de brouwerij. Met het, wellicht niet helemaal chauvinisme-vrij idee, dat om half negen 's avond we het beste van de dag al gehoord hadden zochte iedereen na middernacht weer zijn slaapplaats op.

Dutch Blues Foundation


De volgorde voor de laatste dag was als volgt:
 1. Switzerland: Pascal Geiser Band
 2. Luxemburg: Kid Colling
 3. Croatia: Rolin Humes
 4. Sweden: Headline Blues Band
 5. United Kingdom: Kaz Hawkins Band
 6. Norway: Daniel Eriksen
 7. Finland: Honey B. Family
 8. Estonia: Rene Paul Blues Band
 9. Spain: Los Mambo Jambo
 10. Belgium: The BluesBones
De algehele indruk was dat het niveau op deze afsluitende dag een stuk hoger lag.
Dutch Blues Foundation

De 8-mans formatie van Pascal Geiser uit Zwitserland voor een verrassende opening, maar het dak ging er pas helemaal af bij de laatste band, The BluesBones. Het publiek sloot de sympathieke Belgen in het hart en was overtuigd van hun overwinning. Maar de jury dacht daar anders over. Kaz Hawkins, een imponerende verschijning met een indrukwekkende stem ging met de eer strijken. Maar. winnaar?
Die mening werd in ieder geval door een groot deel van het publiek niet gedeeld.

Dutch Blues Foundation

De uiteindelijke beslissing lag uiteindelijk in handen van de vakjury, bestaande uit David Baerst (FR), Louisa McKennel (DK), Mike Vernon (UK), Carlos Malles (ES), Dennis Trevarthen (AUS) and Claude Hastert (LU). Zij kwamen tot de volgende uitslag:
 1. Kaz Hawkins Band (UK)
 2. The BluesBones (B)
 3. Pascal Geiser Band (CH)

Dutch Blues Foundation

En zoals zo vaak, kwamen ook in deze Challenge de meest uiteenlopende stijlen in de blues weer voorbij, wat bij velen ook weer reacties en discussies opriep in de trant van: 'Maar dit kun je toch geen blues noemen'. De Spanjaarden hadden zelfs een geheel instrumentale set, zeer opzwepend, maar lieten na twintig minuten het publiek hijgend achter. Finland had een trio afgevaardigd, bestaande uit moeder, vader en zoontje achter de drums. 

Dutch Blues Foundation

De BluesBones waren de absolute favoriet van het publiek en de 1e plek voor de UK ging er bij velen maar moeilijk in. Voor de muzikanten is het in ieder geval een geweldig evenement geweest. Zij hebben zich goed kunnen presenteren en enorm veel contacten kunnen leggen met buitenlandse collega’s en boekers. Alleen daarom al een ervaring die niemand ze meer afneemt.

Het zit er weer op. De 8e edititie van de European Blues Challenge zal plaatsvinden van 15 t/m 18 maart in Hell, Noorwegen. Wij Nederlanders gaan aan de slag met de voorrondes van de Dutch Blues Challenge, waarvan de eerste plaatsvindt op 21 mei a.s. in Het Podium te Hoogeveen.
Dutch Blues Foundation

Op de vrijdag- en zaterdag reed er een shuttlebus tussen de hotels en de venues om het de bezoekers gemakkelijk te maken. Vrijdag en zaterdag was er ’s middags een blues markt in Faengslet, de oude gevangenis. Hier waren vooral de grote festivals in Europa aanwezig en ook de meeste deelnemers hadden een eigen stand, waar zij zich konden presenteren en hun merchandise aan de man konden brengen.

Dutch Blues Foundation


Bekijk het nieuwsoverzicht