Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

HOLLANDS BLAUW NAAR FINALE DUTCH BLUES CHALLENGE 2018
Geplaatst op woensdag 1 augustus 2018

Na beoordeling van de twintig ingezonden aanmeldingen door de Challengecommissie van de Dutch Blues Foundation, hebben zeven bands en één duo zich geplaatst voor de finale op zondag 7 oktober 2018 in Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep
Daar gaan ze uitmaken wie Nederland gaat vertegenwoordigen in Memphis tijdens de Internationale Blues Challenge 2019 en later dat jaar bij de European Blues Challenge. De aanmeldingen zijn beoordeeld op bluesinhoud, presentatie, originaliteit en vocaal- en instrumentaal talent. duo Gumbo and the Monk is de enige finalist in de categorie solo/duo-act. Op basis van hun optreden in de finale bepaalt de jury of dit duo Nederland mag vertegenwoordigen in Memphis. In tegenstelling tot vorige jaren worden er dit keer geen voorrondes gehouden. De geselecteerde acts gaan rechtstreeks door naar de finale om te laten zien en horen waarom zij op internationale podia thuishoren. 

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


Bandbezetting:
Sjef van der Lans - zang, trompet
Leo Birza - toetsen, zang
Ian Dole - bluesharp, zang
John Frick - gitaar
Nico Hart - bas, zang
Michel de Man - drums
 
Waarom doen jullie mee aan de Challenge? 
Hollands Blauw speelt nu zo’n drie jaar, heeft vele podia in Nederland bespeeld, heeft een CD opgenomen en uitgeven bij Peter Struijk op BlueShine Records, en we krijgen overal waar we spelen hele goede reacties op ons opmerkelijke concept: authentieke blues met Nederlandstalige teksten. De blazerssectie maakt de sound vol en opzwepend; de ontroerende of cabareteske teksten over liefde en leed zijn voor iedereen herkenbaar en verstaanbaar; het publiek heeft altijd een topavond met ons. Nu willen we de stap zetten naar grotere podia en festivals maar we merken terughoudendheid bij de blues-puriteinen vanwege de Nederlandstalige teksten. Kan dat wel? Is dat wel echte blues? Daarom willen we de finale van de Dutch Blues Challenge spelen en winnen. En daarmee de erkenning krijgen van alle bookers dat het levenslied van de blues in de eigen taal gezongen moet worden. 
 
Wat verwacht je van de Challenge? 
Ieder optreden gaan we voluit, dus ook in de finale. We willen altijd het publiek raken en een mooie avond bezorgen. Dat is nu niet minder, alleen nu kijkt er ook nog een jury mee. We verwachten een zaal vol liefhebbers, met een keur van goede bands. Dat is natuurlijk genieten voor iedereen die er naar toe gaat
 
Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
We gaan altijd voluit, alleen hebben we nu maar 20 minuten. In die korte tijd laten we verschillende kanten van ons repertoire horen. Daar hebben we wel even over moeten nadenken. Al onze liedjes zijn ons dierbaar. Toch zijn we tevreden met de mix van nummers, je kan in 20 minuten de kracht van je band best goed overbrengen. En daarna is het vooral spijtig voor het publiek en de jury dat we niet langer kunnen doorspelen. 
 
Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie? 
Wij zijn kleinkunstenaars van de blues die zalen laten stampen en dampen of juist muisstil en ademloos laten luisteren. Onze stijl is terug te voeren tot de Mississippi delta en de Chicago blues. Gecombineerd met de opmerkelijke en soms cabareteske Nederlandstalige teksten heeft Hollands Blauw haar eigen niche in de NL blues-scene. Onze ambitie is om het publiek in Memphis te laten meezingen met onze Nederlandstalige blues-krakers zoals ‘Je zus is lelijk maar jij bent lekker’ of ‘De juf van de naschoolse opvang’. Op die manier zullen ze daar in de bakermat van de blues eindelijk eens meemaken wat de rest van de wereld al 70 jaar meemaakt, namelijk genieten van de blues in een vreemde taal.
 
Is er iets wat het publiek van jullie zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven? 
1. De Nederlandstalige blues van Hollands Blauw wordt onder andere vertolkt door twee buitenlanders: Ian Dole uit Engeland bespeelt de bluesharp en John Frick uit Zuid-Afrika is onze gitarist. 
2. Meer info, concertagenda en boekingen: www.hollands-blauw.nlinfo@hollands-blauw.nlof via facebook Hollands blauw.


Bekijk het nieuwsoverzicht