FaceBook Twitter YouTube

IBC MEMPHIS 2018
Geplaatst op woensdag 17 januari 2018

IBC Memphis 2018

 

Woensdag 17 januari 2018

Het blijft koud. Vannnacht heeft het weer stevig gevroren. De sneeuw ligt nog steeds op straat. Vandaag half bewolkt met ook een zonnetje, maar het blijft vriezen en behoorlijk koud.

Het blijft koud

De bandindeling van de kwartfinales is zojuist bekendgemaakt. Mr.Boogie Woogie in Silky O'Sullivans vanavond 21.30 uur en donderdag om 19.00 uur. The Ragtime Rumours in Hard Rock Cafe Memphis vanavond 21.05 uur en donderdag als eerste om 17.00 uur. Twee keer dus in dezelfde lokatie, maar met een andere jury.

Mr.Boogie Woogie
Mr.Boogie Woogie in Silky O'Sullivans vanavond 21.30 uur en donderdag om 19.00 uur.


The Ragtime Rumours in Hard Rock Cafe Memphis vanavond 21.05 uur en donderdag als eerste om 17.00 uur.

The International Blues Challenge officially opens at the Clayborn Temple, a key site in the civil rights struggle of the 1960’s where Dr. Martin Luther King spoke. In the spirit of Dr. King’s message, the blues is all embracing and knows no boundaries of color, nationality, or gender. And so The Blues Foundation felt it a fitting place to begin the IBC as we welcome artists from around the world to perform on the night before The Challenge officially begins. The International Showcase will expand in a number of clubs on Beale Street beginning at 8pm.
Mr. Boogie Woogie had de eer om gisteravond een showcase te mogen doen in de Clayborn Temple en The Ragtime Rumours in Tin Roof, één van de bluesclubs op Beale Street. Een prachtige manier om je steentje bij te dragen aan de officiële opening van de IBC, maar ook om je als band alvast te laten zien aan het publiek. Bovendien heb je alvast een eerste optreden te pakken en is de spanning er zo een beetje af. Het ging ze prima af. Hieronder een sfeerimpressie van gisteren.

Clayborn Temple Memphis
Clayborn Temple Memphis, a key site in the civil rights struggle of the 1960’s where Dr. Martin Luther King spoke

Mr. Boogie Woogie showcase

Mr. Boogie Woogie showcase IBC 16 jan 2018 at Clayborn Temple Memphis.

The Ragtime Rumours showcase

The Ragtime Rumours showcase IBC 16 jan 2018  at bluesclub Tin Roof Bealestreet Memphis.


Dinsdag 16 januari 2018
Koud en. sneeuw. Vorig jaar speelden de Detonics nog met hun T-shirts aan buiten, daar is nu geen sprake van. Er ligt sneeuw, het vriest en het is gewoon koud. Morgen inschrijven bij het IBC-bureau en vanavond allebei aan de bak in een showcase. Jezelf laten zien en lekker in de muzikale stemming komen.Een wit en koud Memphis
Een wit en koud Memphis. Maar binnen is het warm.

Maandag 15 januari 2018

Drukke dag voor iedereen. Koffers pakken, op tijd op Schiphol zijn en de Ragtimers hadden zelfs zondag nog een optreden met whiskey-proeverij te doen. Maar iedereen was op tijd en er kon gereisd worden. Een heel gezelschap, in totaal zo'n 15 personen, waaronder natuurlijk de muzikanten en DBF-begeleiding, maar ook heel wat familieleden. Gezellige boel dus onderweg en uiteindelijk kwam alles op tijd in Memphis aan. De douaniers hadden echter hun bedenkingen bij dit vrolijk uitgedoste gezelschap en iedereen moest flink z'n best doen om legaal de USA binnen te komen. Het lukte en toen een groot bed met drie kussens was omgeruild voor 3 aparte bedden kon iedereen gaan slapen. 

Vrolijke boel onderwegVrolijke boel onderweg.
 

De hele club op de luchthaven MemphisDe hele club op de luchthaven Memphis.
 

De Dutchies zijn er klaar voor
De 'Dutchies' zijn er klaar voor. vlnr: Thimo, Tom, Niki, Sjaak en Eric-Jan. 


Donderdag 11 januari 2018

Dinsdag 16 januari begint in Memphis de 34e International Blues Challenge  (IBC) met een Internationale Showcase. Woensdag en donderdag de kwartfinales, vrijdag de halve finale en zaterdag de finale in het prachtige Orpheum Theater. Namens Nederland doen de winnaars mee van de Dutch Blues Challenge 2017, Mr.Boogie Woogie en The Ragtime Rumours.
 

Mr. Boogie Woogie finale Dutch Blues Challenge 8 oktober 2017 (klik op de foto voor video)


The Ragtime Rumours finale Dutch Blues Challenge 8 oktober 2017 (klik op de foto voor video)

Bluesspektakel

De IBC is de afgelopen 34 jaar uitgegroeid van een eenvoudig en kleinschalig bluesfestival tot het meest prestigieuze bluesevenement van de wereld. In 2004 nog zo’n 70 bluesacts en nu ruim  232 acts uit 40 USA-staten and 13 landen. Tijdens het 5-daagse festival helpen honderden vrijwilligers mee om alles gladjes te laten verlopen. Vijf dagen blues in 22 bars en theaters in en rond Bealestreet in het historische hart van Memphis. Een enorm evenement dat wordt gerund door The Blues Foundation in Memphis (blues.org) in samenwerking met bluessociëteiten uit de hele wereld. Het festival wordt dagelijks bezocht door duizenden bluesliefhebbers. Ook agents, festivalorganisatoren, bookers en platenmaatschappijen zijn in ruime mate te vinden. Allemaal op zoek naar nieuwe trends in de bluesscene en de nieuwe BB-King.

Welcome IBC fans

Hoe werkt de International Blues Challenge

Na inschrijving worden alle bands en acts ingedeeld voor de kwartfinales op woensdag en donderdag. De bands worden verdeeld over bluesbars in en rond Bealestreet en spelen daar met nog 10 tot 12 bands voor een live publiek. Elk optreden duurt maximaal 25 minuten en wordt beoordeeld door een driepersoons jury, die punten geeft voor bluesinhoud, zang, talent, originaliteit en podiumpresentatie. De samenstelling van de jury is beide avonden verschillend. De uitslagen van de 2 avonden bepalen de plaatsing voor de halve finale op vrijdag. Zaterdag is de finale. Het complete programma vindt je hier.

Dutch Blues Challenge 2017

Sinds 2011 is de Dutch Blues Foundation lid van de IBC en kunnen ook Nederlandse bluesbands meedoen aan dit enorme festival. De Nederlandse deelnemers worden geselecteerd via de jaarlijkse Dutch Blues Challenge. King-Mo, Ralph de Jongh (2x), John F. Klaver Band (2x), the Mudbirds, Sugarboy and the Sinners, Robbert Fossen & Peter Struijk, Herbie and the Guitarguy, Leif de Leeuw Band, Phil Bee’s Freedom, Big Bo Brocken, Detonics en Robbert Fossen & Dave Warmerdam waren al in Memphis te zien. Komend weekend vertrekken alle deelnemers, begeleiders en een groot aantal fans naar Memphis.
Via website, nieuwsbrief, FacebookTwitter en Bluesmagazine brengen we de hele week dagelijks verslag uit.

Finale DBC 2017

Tijdsverschil en weersverwachting

Het is in Memphis 7 uur vroeger dan in Nederland. Bij de diverse aankondigen zullen we daar rekening mee houden. Alle tijden melden we in Nederlandse tijd. Het weer in Memphis komende week is overdag droog met wat zon, koude lucht (vorst) en temperaturen tussen -5 en +16 graden, ‘s nachts is het koud, vriezend weer. En sneeuw.
Memphis Tennessee
2018 Redactie Dutch Blues Foundation Arie Verheul

Bekijk het nieuwsoverzicht