Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG LAATSTE VOORRONDE DUTCH BLUES CHALLENGE
Geplaatst op zondag 25 juni 2017

Zondag 25 juni 2017 was de dag voor de vierde en laatste voorronde van de Dutch Blues Challenge. Plaats van handeling was Podium Duycker in Hoofddorp, waar de laatste twee finalisten voor de finale in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep op 8 oktober bepaald zouden worden.

Zes bands zouden aantreden en een ieder had op voorhand al zijn favorieten bepaald. De uiteindelijke beslissing lag echter in handen van de jury, bestaande uit Tonio Aa (samensteller/presentator/programmeur van BluesWorld Radio, Peter Nelissen (muzikant, booker en programmeur) en Johnny Laporte (gitarist Barrelhouse). Laatstgenoemde was de vervanger van de door ziekte verhinderde muzikant Frank van Pardo. Aan hen de niet gemakkelijke taak twee finalisten aan te wijzen.

De presentatie was deze dag in handen van Marc Stakenburg, die de dag op vlotte, soepele wijze aaneen wist te praten.

Dutch Blues Foundation


De aftrap werd om tien over drie verricht door één van de gedoodverfde favorieten: Dusink Blues. Het kwartet rond gitarist Kees Dusink legde de lat gelijk hoog met een set bestaande uit vier eigen nummers. Kees gebruikte in vier nummers drie verschillende gitaren: een Smitty Les Paul Gold Top, een Fender Stratocaster en zijn laatste aanwinst, een Duesenberg resonator gitaar voor het slidewerk. Donald van der Goes (bas) en Marco Overkamp (drums) vormden de oer solide ritmesectie, met verder Stephan van der Bijl op tweede gitaar en de steeds meer in zijn rol groeiende zanger Marc Bocken.

Dutch Blues Foundation


De Maarten Russchen Band, bestaande uit zanger/gitarist Maarten Russchen, toetsenist Hans de Wild, bassist Maarten Bakker en drummer Peter Weissink wisten meniggeen te verrassen met prima eigen songs met afwisselend solowerk van Maarten en Hans. Een aangename kennismaking met dit gezelschap.

Dutch Blues Foundation


De Rude Mood Blues Band draait al een poosje mee en is na een lange pauze weer helemaal terug. Altijd weer blij verrast om de band rond zangeres Martine van der Meulen, bijgestaan door echtgenoot Michiel van der Meulen op bas, Wim van Brakel op gitaar en Marco Hilgerman achter de drums aan het werk te zien. Ze speelden een lekkere set met covers variërend van Howlin' Wolf tot The Hoax, maar ook een heerlijk eigen werkje: "So Hard To Resist".

Dutch Blues Foundation


Two Shakes of a Lamb's Tail was ook compleet nieuw voor mij. De band begon met een eigenzinnige versie van het aloude 'St. James Infirmary' en completeerde de set met een paar eigen nummers. De groep bestaat uit zanger/gitarist Jesper Huisman, bassist/ zanger Johan Kroeze en drummer/zanger Erik Kalma. De muziek laat zich het best omschrijven als psychedelische blues-rock met een vleugje jazz. Voor de liefhebbers van de meer traditionele blues was het wellicht even schrikken, maar de heren zetten een uitstekende set neer.

Dutch Blues Foundation


Martha Jane & the Talisman was weer van een heel andere orde. Ze omschrijven hun muziek als country grunge gedoopt in blues met een vleugje voodoo. Martha Jane Settler is een prima songwriter. Ze zingt en speelt gitaar en wordt bijgestaan door Maarten van der Grinten (gitaar/zang) en Sun Mi Hong, een kleine dame, die op prima wijze dreigende ritmes uit haar drumstel wist te toveren. Ook al een groep, die aan de grenzen van de blues opereert, maar ook een prima set wist neer te zetten, ondanks wat technische problemen aan het begin.

Dutch Blues Foundation


De afsluiter van de dag waren de Robbert Fossen Blues Band. De band verraste me positief met een set met eigen werk. Prima gitaarwerk van 'Rising star' Lothar Wijnvoord op gitaar, Ivan Schilder (orgel en piano), aangevuld met een ritmesectie, die nauwelijks introductie behoeft: Jan Markus op bas en Eduard Nijenhuis (drums). De mannen wisten een daverend applaus te ontlokken met hun fris klinkende hedendaagse Chicago blues en waren de perfecte afsluiter van de dag.

Dutch Blues Foundation


Iedereen in de zaal had zo een eigen favorieten en vol spanning werd de jury uitslag afgewacht. Na de nodige spannende minuten maakte de jury uiteindelijk bekend wie er doorgingen naar de finale. Dat werden de Maarten Russchen Band en Two Shakes of a Lamb's Tail.
Op 8 oktober a.s. zullen zij met GG & the Cruisers, Easterfield, Ragtime Rumours en RUV gaan uitmaken, wie de Dutch Blues Foundation gaat vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en op de European Blues Challenge in Hell, Noorwegen. Mr. Boogie Woogie en The Mudbirds strijden in de categorie duo's/solisten voor een plaatsje in Memphis.
De enerverende voorronden zijn achter de rug en we kunnen ons op gaan maken voor de finale op 8 oktober in De Rustende Jager te Nieuw-Vennep. En laten we het dankwoord niet vergeten voor de mensen van Podium Duycker, die het deze middag prima voor elkaar hadden.

Kaarten voor de finale op 8 oktober in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep zijn hier te bestellen.

Voorafgaande aan de finale zullen we alle deelnemers binnenkort nader voorstellen via onze website.


Bekijk het nieuwsoverzicht