Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

AWARD DUTCH BLUES HALL OF FAME VOOR MAGIC FRANKIE
Geplaatst op zaterdag 22 juni 2024

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Awards 2024 - Waardering voor de blues Nederland
Met de Dutch Blues Awards geeft de Dutch Blues Foundation (DBF) waardering aan mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan de Blues in Nederland. Afgelopen jaren zette de DBF daarmee een kleine 100-tal bands, muzikanten, personen en organisaties in de spotlights. Zondagmiddag 6 oktober worden acht Awards uitgereikt tijdens de Dutch Blues Challenge, die dit jaar voor het eerst in TivoliVredenburg Utrecht plaatsvindt.
 
Dutch Blues Awards - Hall Of Fame
Bij de blueshistorie die Nederland rijk is, hoort ook een Dutch Blues Hall of Fame (HOF). De Dutch Blues Hall of Fame is een historisch archief van mensen die door optredens, opnames of documentatie van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse bluesgeschiedenis. Dit jaar wordt gitarist Magic Frankie (Frank van den Bergh) in de Dutch Blues Hall of Fame toegelaten en mag zich scharen bij muzikanten als Oscar Benton, Harry (Cuby) Muskee, Willem van Dullemen, Hans Theessink, Michael de Jong, Eelco Gelling en de vorig jaar toegelaten Lefthand Freddy. 

Magic Frankie
Magic Frankie & The Blues Disease heeft vanaf de jaren 80 een overweldigende indruk gemaakt in de vaderlandse muziekwereld en ook internationaal. Met hun krachtige en swingende Chicago blues en Frankie's virtuoze en bijtende gitaarspel ging het publiek uit haar dak bij onder meer het Amsterdam Bluesfestival (met o.a. Robert Cray), in Paradiso met Johnny Winter, tijdens Blues Peer (met o.a. John Lee Hooker en Stevie Ray Vaughan), bij Moulin Blues Ospel en North Sea Jazz. Magic Frankie trad op als special guest bij concerten van B.B. King en Ray Charles tijdens hun Europese tournees. B.B. King himself gaf Frank het grootste compliment ooit toen hij het succesvolle album 'It's Magic' signeerde met de woorden "You really play my kind of blues". Dit album werd in een uitverkocht en uitzinnig Paradiso gepresenteerd, waarna een tour volgde langs alle grote festivals en poppodia. Frankie speelde zelfs als speciale gast een set samen met B.B. King bij zijn concert in de Oosterpoort in Groningen. Ook de jaren die daarop volgden stonden in het teken van succes met vele vlammende concerten en tv-performances, zoals voor VPRO met het Metropole Orkest en het Duitse WDR. Zijn landelijke tour langs de gevangenissen, de zogenaamde 'bajestour', was één van de hoogtepunten uit deze tijdsperiode. Gezondheidsproblemen zorgden voor een noodgedwongen tijdelijk afscheid van de podia, maar inmiddels is The Gangster of The Blues weer back in business. Magic Frankie inspireerde een nieuwe generatie bluesliefhebbers en -muzikanten en hoort volgens velen van hen thuis in de Dutch Blues Hall of Fame.

Dutch Blues Foundation


De uitreiking vindt plaats tijdens de finale van de jaarlijkse Dutch Blues Challenge op zondagmiddag 6 oktober in TivoliVredenburg in Utrecht. De finalisten voor de Dutch Blues Challenge 2024 in de categorie bands zijn Emily Hill, Five Dollar Shake, Meryn Bevelander Band en Mojo Hand. In de categorie solo/duo’s zijn de finalisten John F. Klaver en Merel van de Keer. Zij gaan de uitdaging aan om als blues-act binnen 20 minuten te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. De acts met de hoogste score mogen Nederland vertegenwoordigen bij de International Blues Challenge in Memphis en bij de European Blues Challenge (EBC) in 2025 in Split, Kroatië. De middag wordt afgesloten met een unieke jam-sessie, waarbij zowel jong talent als ervaren muzikanten, samen het podium delen.

Dutch Blues Foundation


Bekijk het nieuwsoverzicht