Vanaf 1970 kondigde hij die optredens aan in zijn eigen periodiek De Boogie Woogie en Blues Collector. Later zette hij in onder meer de Groningse Oosterpoort, Paradiso en De Meervaart in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht grotere festivals op. Het tweedaagse N.B.B.O. Jubileum Festival in november 1979 was de voorloper van de in 1980 opgestarte Blues Estafette.
Vanaf 1983 tot en met 2001 bracht hij in de Amsterdamse Meervaart het jaarlijkse Amsterdam Blues Festival. In de meeste van die programma’s was piano blues en boogie woogie een vast onderdeel. Piano was het favoriete instrument van Martin.
Daarnaast is hij in de jaren zeventig begonnen met een handel in bluesplaten. Het door hem opgezette postorderbedrijf Blues Records Centre, werd in 1980 overgedaan aan Paul Duvivié, die onder die naam ook een winkel opende in Amsterdam.
Sinds de jaren zeventig bracht hij bovendien LP’s uit op zijn label Oldie Blues. Tot zijn laatste activiteiten behoorde het organiseren van een jaarlijkse Mr. Blues Dag in de Meervaart. Een grote platenbeurs, tijdens welke ’s middags door Nederlandse en ‘s avonds door Amerikaanse artiesten werd opgetreden.
Martin van Olderen gold als nestor en pionier in de Nederlandse bluesscene. Hij bleef zijn activiteiten voortzetten tot kort voor zijn overlijden.
Van Olderen is de eerste niet-artiest die in de Dutch Blues Hall of Fame wordt opgenomen. Harry Muskee, Oscar Benton, Rob Hoeke en Barrelhouse gingen hem voor.
De Dutch Blues Hall of Fame Award wordt zaterdag 13 april in Hotel de Rustende Jager te Nieuw-Vennep uitgereikt aan zijn familie. Op deze avond worden tevens de Dutch Blues Awards 2012 uitgereikt.
Toegangskaarten voor het evenement zijn verkrijgbaar via deze link.