Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

UITREIKING DUTCH BLUES AWARDS TIJDENS DE SOUTHERN BLUESNIGHT
Geplaatst op zondag 20 maart 2016

Dutch Blues Foundation
Foto: Wil Wijnhoven/Bluesbreeker

De Southern Blues Night in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen was afgelopen zaterdag het decor voor de uitreiking van twee awards van de Dutch Blues Foundation.
Leo Gabriels was namens de DBF aanwezig en wilde het kort houden; per slot van rekening kwamen we voor de muziek. Maar stelde Gabriels, juist de muziek is de basis van deze Award. We hebben van jullie zoveel mooie muziek mogen ontvangen en nu geeft het publiek jullie iets terug.
 
In de categorie Dutch Blues band ging de award naar Rootbag. Uit handen van Bart Kamp (Dutch Blues bassist 2015) ontving voorman Richard van Bergen samen met zijn bandleden de award. De motivering van de commissie luidde: de lovende recensies op de eind 2014 uitgebrachte cd werden in 2015 live volledig waargemaakt.
De band heeft een heerlijk, terug naar de delta/roots geluid en weet van de eerste tot de laatste seconde te boeien. De souplesse, waarmee de muzikanten hun muziek brengen, de ervaring en het plezier roepen louter positieve reacties op. Een uniek geluid in Nederland.

Dutch Blues Foundation

 
Rootbag:
Rootbag wordt in 2010 opgericht door zanger/gitarist Richard van Bergen, bassist Dick Wagensveld en drummer Jeroen J.J. Goossens. Al datzelfde jaar stond de band op het prestigieuze Moulin Blues Festival. Ook werd dat jaar begonnen met de opnamen voor de debuut cd. Helaas sloeg het noodlot toe, toen de studio, waar de opnamen gemaakt werden, in rook opging. Maar het werd nog erger, tweede Paasdag 2011 kwam bassist Dick Wagensveld te overlijden tijdens het optreden van de band. In 2014 besluit Richard van Bergen dan toch de cd af te maken en klimt met drummer Jody van Ooijen en bassist/zanger Roelof Klijn onder de naam Rootbag weer het podium op. Sindsdien is de band daar niet meer weg te denken met hun eigen, herkenbare swampy blues/roots geluid.
 
In zijn speech bedankte Richard tallloze bluesliefhebbers die het hele jaar overal te vinden zijn tijdens optredens en de clubs in Nederland waaronder De Shack. Deze mensen blijven elke week de blues programmeren ondanks de geringe financiële opbrengsten.
 
Hierna nam Richard zelf de microfoon om de volgende award uit te reiken en aan niemand minder dat de drummer van Rootbag, Jody van Ooijen. Hij ontving de award van de Dutch Blues Foundation om zijn fantastische shuffle, zijn geweldige improvisatiecapaciteiten en zijn vermogen om zich schijnbaar moeiteloos aan te passen in elke willekeurige setting. Richard voegde hier aan toe dat Jody een fantastisch mens is en een genot om mee te spelen.

Dutch Blues Foundation


Jody van Ooijen:
Jody wist in de loop der jaren al vijf nominaties binnen te slepen, waarvan er nu voor de tweede keer een in een Award omgezet wordt. Eerder kreeg hij deze over 2012 uitgereikt.Jody is de vaste drummer van Richard van Bergen’s Rootbag en Little Steve & the Big Beat, maar als die bands niet optreden valt hij wel ergens in of is weer eens gerekruteerd om een buitenlandse artiest van een stevige en/of swingende fundering te voorzien.
 
Heren, proficiat
 
Na de uitreiking was het op de Southern Blues Night tijd om het programma te vervolgen. Rootbag sloot de 20e editie van dit festival af met op de achtergrond de DBF awards.

Dutch Blues Foundation


Tekst en foto's: Robert Slim


Bekijk het nieuwsoverzicht