Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG EERSTE VOORRONDE DUTCH BLUES CHALLENGE 2017
Geplaatst op zaterdag 3 juni 2017

Op zondag 21 mei 2017 is de eerste voorronde van de Dutch Blues Challenge 2017 in Hoogeveen van start gegaan. De smaakvolle locatie is Het Podium in Hoogeveen. Podium, licht, geluid, artiestenruimte, catering zijn allemaal dik in orde. Hieronder een ooggetuige verslag.
Als je de trap naar boven neemt kom je eerst de stand van de Dutch Blues Foundation tegen. Een heel goed punt waar ook de bands hun merchandise kunnen neerleggen. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Dutch Blues Foundation

De jury

De vijf bands die door de voorselectie gekomen zijn, zijn allemaal volledig aanwezig en worden toegesproken door DBF mede-organisator Arie Verheul. De spelregels worden uitgelegd en er is een kleine wijziging in de loting van de speelvolgorde. Omdat het ombouwen van de stage setting snel moet gebeuren is er voor gekozen om bands met eventuele linkshandige drummers als eerste of als laatste te laten spelen. Vandaag is er slechts één linkshandige drummer bij, Gerrit Roor, en The Kid Lazy Band mag dan ook aangeven of ze eerst of laatst willen spelen, mits de andere bands het daar mee eens zijn. Ze kiezen er voor als laatste te spelen en dat is wat de andere bands betreft prima.

De speelvolgorde is na de loting als volgt: Funhouse Bluesband, GG and the Cruisers, Uncle Jimmy, Easterfield en The Kid Lazy Band.
De jury, bestaande uit Hilko Stoffers (bassist), Ria Pronk (zangeres tekstschrijver) en Harry Boertien (radiopresentator bij RTV Hoogeveen) beoordelen de bands op blues inhoud, vocale- en muzikale kwaliteit, performance en originaliteit.
De zaal wordt inmiddels lekker gevuld met bluesliefhebbers, familie en vrienden van de bandleden. Zowel de bands als Het Podium verdienen een volle zaal. Dat is helaas niet gelukt, maar de sfeer is er niet minder om.
De presentatie van vandaag en de aankondiging van de bands ligt in handen van Harry Kuik (Radio Hoogeveen) hetgeen hij met enthousiasme doet.

Dutch Blues Foundation

GG and the Cruisers

Funhouse Bluesband trapt af met een sterke set. De drieman formatie van Lars, Karsten en Peter start met een lekkere slepende uptempo blues. De toon is gezet. Ze spelen alleen eigen nummers. Ze durven het aan om een prachtige slowblues te spelen, Hope I’m praying for, en raken hiermee een gevoelige snaar bij het publiek. Ze sluiten af met een stevige swampblues waar Karsten zijn bas goed in laat horen. Een waardige aftrap van deze voorronde. De voetjes zijn inmiddels ook al van de vloer.

Als tweede band speelt GG and the Cruisers. De band heeft een hele eigen sound door het samenspel van akoestische gitaar, mondharp en contrabas, bijeen gehouden door strak drumwerk van Gerrit Bruinink en begeleid door de bluesy stem van zanger/gitarist Henk de Ruiter.  Door het samenvoegen van verschillende stijlen ontstaat een heel eigen geluid. De mannen staan ontspannen te spelen en stuwen een zelfde sfeer de zaal in. Bij twee nummers wordt de band met backing vocals ondersteund door echte Blues Brothers. Ook GG and the Cruisers sluiten af met een lekkere uptempo blues om de sfeer er goed in te houden. Het publiek swingt en is enthousiast.

Dutch Blues Foundation

Easterfield

Uncle Jimmy is de derde band, bestaande uit een viertal jonge mensen met een enorme drive en power. Ze spelen sterk rock georiënteerde bluesrock en de invloeden van Led Zeppelin en Deep Purple zijn hoorbaar. De door hen uitgevoerde nummers zijn ook allemaal van eigen hand. Bassiste/zangeres Marja laat vanaf de eerste noot horen dat zij over een best volume beschikt waar ze heel gedoseerd mee om kan gaan. Bij het nummer Moonchild scheurt de vlammende Hammond, bespeeld door Julia, door je ziel. Een mooi en sterk optreden van deze jonge mensen waar we ongetwijfeld nog veel van zullen horen.

Dutch Blues Foundation

Uncle Jimmy

De band Easterfield is als vierde geloot en ze beginnen met een sterke opening, een eigen versie van de Taxman. Een Beatles nummer geschreven door George Harrison. Het publiek reageert enthousiast en er wordt weer volop gedanst. Het derde nummer, Groove Breaker, wordt heerlijk opgebouwd en Easterfield sluit af met The Blues is Back. Een stevige bluesrock song met een vette, jankende gitaarsolo. Het publiek is super enthousiast.

Dutch Blues Foundation

Funhouse Bluesband

En zoals afgesproken is The Kid Lazy Band de hekkensluiter van de voorronde. Deze doorgewinterde muzikanten spelen een mooie verzameling blues, rock en bluesrock. Je hoort dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn. Muzikaal klopt het helemaal. En bij deze band gaan de voeten helemaal van de vloer. Lekkere uptempo nummers, en ook het slownummer Fool for your Stockings krijgt een eigen dansbare draai. Mooie uitvoering wat mij betreft. Het publiek is dolenthousiast en de middag heeft met deze band een prima afsluiting.
Dan is het wachten op de uitslag. De juryleden Hilko Stoffers, Ria Pronk en Harry Boertien trekken zich even terug voor beraadslaging. Doordat de juryleden al per optreden een beoordelingsfomulier met scores hebben ingevuld, staat de uitslag al wel vast en gaat het in de pauze bij de jury vooral om het in trefwoorden weergeven van de door hen gegeven beoordelingen, leidend tot de totaalscore.
En dan komt de jury terug met de bekendmaking van de twee finalisten.

Als eerste band die door gaat naar de finale van de Dutch Blues Challenge 2017 wordt genoemd GG and the Cruisers. Het juryrapport bevat onder andere het volgende commentaar: lekkere mellow blues, energiek en vermakelijk, een fijn stemgeluid en het geheel klopte.
Hierna wordt als tweede finalist Easterfield genoemd. Het jury oordeel geeft aan dat als je als band kiest voor een cover en je deze dan brengt zoals Easterfield heeft gedaan, je deze helemaal naar je toe hebt getrokken. Daarnaast heeft de band een fijn, strak en stevig geluid, geen standaard benadering en ook hier klopt het geheel als een bus.
Het publiek kon door middel van stemformulieren aangeven, wie volgens hen een optreden bij Het Podium in Hoogeveen verdient. Als favoriet kwam Easterfield naar voren.

Dutch Blues Foundation

Kid Lazy Band

Tenslotte hebben GG and the Cruisers een plek verdiend op het bluesfestival van De Tamboer in het najaar van 2017.
GG and the Cruisers en Easterfield van harte gefeliciteerd met jullie finaleplaats. De organisatie en vrijwilligers van Het Podium in samenwerking met Whitemore Projects, het Bestuur en vrijwilligers van de Dutch Blues Foundation, de bands en de blues minnende bezoekers hebben er gezamenlijk een hele mooie Dutch Blues Challenge middag van gemaakt.
De finale van de Dutch Blues Challenge vindt plaats op 8 oktober 2017.

Bekijk het nieuwsoverzicht