Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

WINNAARS DUTCH BLUES CHALLENGE TE GAST BIJ BLUES IN WIJK
Geplaatst op maandag 12 januari 2015

Dutch Blues Foundation
Calypso Theater, Wijk bij Duurstede, 9 januari 2015
Verslag: Ton Kok. Foto's: Paul Scholman 

Vrijdag 9 januari 2015 openen de mensen van Blues In Wijk hun programma voor 2015 met een benef
ietavond om geld in te zamelen voor de muzikanten, die namens de Dutch Blues Foundation Nederland gaan vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis. 'Going To Memphis' is dus het motto van de avond.
Ongeveer 120/130 betalende bezoekers hebben de weg naar het Calypso Theater weten te vinden en voor een volle bak kunnen de artiesten nog even goed warmdraaien voor hun Amerikaanse avontuur.
Het is gelijk de Nieuwjaars borrel van de Blues In Wijk mensen en na een korte toespraak door Arie Verheul worden de champagneglazen geheven.
Dan is het tijd voor muziek. Aan de Leif de Leeuw Band de taak het programma te openen en dat doet ze met verve. Britt Jansen (gitaar/zang), Leif de Leeuw (gitaar), Eibe Gerhartl (bas) en Tim Koning (drums) zetten een mooie gevarieerde set neer met het nodige eigen werk en enkele covers waaronder een hele fraaie uitvoering van Sean Costello’s 'Anytime You Want' en Focus’ 'Hocus Pocus'. Na drie kwartier neemt Ralph de Jongh het van hen over. Na vrijwel elk nummer wisselt hij van gitaar om de songs de kleur te geven, die hij op dat moment in gedachten heeft. Ook Ralph zet weer een overtuigende set neer, maar dat zal eigenlijk niemand verbazen.
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation

Na een korte pauze is het dan tijd voor wat officiële zaken en krijgen de Dutch Blues Challenge winnaars de plaquette, nu met inscriptie van de namen, overhandigd door Lianne Overbeek, secretaris van de Dutch Blues Foundation.

Dutch Blues Foundation
Blues In The Schools, het brengen van een programma om jongeren kennis te laten maken met de blues, staat al vanaf de oprichting van de DBF op het programma. ‘Wij en de Maatschappij’ is opgericht door medewerkers van de Nationale-Nederlanden om goede doelen of maatschappelijke initiatieven te steunen. Namens dit fonds overhandigt Esther Menke van Bluesther Music Agency een cheque van 500 Euro aan de Foundation en geeft daarmee het Blues In The Schools-project een mooie steun in de rug, waarvoor hulde.
De cd, waarop alle deelnemers van de Dutch Blues Challenge 2014 te horen zijn wordt nog even onder de aandacht gebracht. Per verkochte cd op deze avond gaat de helft van de opbrengst naar de Memphis-gangers en
de hoed gaat rond voor een vrijwillige bijdrage van de bezoekers.
Dan is het tijd voor de muzikanten om hun beoogde Memphis set te presenteren. Er is een heuse jury aanwezig, die de bands zal beoordelen en het zal er aan toegaan als straks in Memphis, inclusief streng toezicht op de tijd.
De Leif de Leeuw Band brengt de nummers 'Fire In The Kitchen', 'Real This Time' en 'Once And For All'. Vooral laatstgenoemde slow blues weet het publiek stil te krijgen. Op zich een mooie set, alleen gaat de band ruim anderhalve minuut over de tijd heen. Nog ruim een week heeft de band om hun set nog iets in te korten. De kritische jury geeft de band nog het advies mee om het spelplezier nog iets meer uit te stralen.

Dutch Blues Foundation
Ralph de Jongh heeft vier nummers op zijn lijstje staan en laat de akoestische gitaren achterwege. Kort daarvoor heeft Ralph van enkele fans een nieuw paar klompen overhandigd gekregen en weet deze even goed in te werken tijdens zijn set. 'Deze gaan mee naar Memphis'. Slechts één semi-akoestische instrument en zijn Les Paul worden gebruikt. Ralph laat zien helemaal klaar te zijn voor een nieuw Amerikaans avontuur. Zijn uitvoering van Junior Wells’ 'Snatch It Back And Hold It' is subliem. En wat gebeurt hier? Net voor de dame Ralph het twee minuten bord wil laten zien, zit de set er op.
Ook hier krijgt de jury het laatste woord en moet op een gegeven moment een van de sprekers, die Ralph vraagt ook de jonge honden van de Leif de Leeuw Band een beetje onder zijn hoede te nemen, het 30 seconden bord voor gehouden worden.

De avond wordt afgesloten met een mooie jam van de deelnemende muzikanten met een hoogtepuntje op het moment dat Ralph zijn gitaar bij Britt Jansen om de nek hangt en haar aanspoort te soleren in 'Every Day I Have The Blues'. De jongedame laat zich niet uit het veld slaan en soleert er zeker niet onverdienstelijk op los. Even is daar de spontaniteit en het plezier, dat ze tijdens de eigen set nog een beetje mist.

Blues In Wijk heeft het jaar op mooie wijze geopend en de Memphis muzikanten hebben er een leuke financiële ruggensteun aan over gehouden.


Bekijk het nieuwsoverzicht