Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

BLUES IN THE SCHOOLS

Dat muziek verbroedert is door de eeuwen heen wel bewezen. Muziek brengt niet alleen mensen samen, maar muziek kan mensen ook opvrolijken, rust geven, troosten en zelfs een helende werking hebben. Dat geldt in het bijzonder voor bluesmuziek. Blues is een gevoel waarbij mensen, ondanks de ogenschijnlijk negatieve naam, positieve energie uit kunnen putten. Blues kan gaan over alledaagse dingen, waarin mensen zich kunnen herkennen. Maar de blues is tegelijkertijd ook een taal die over de hele wereld door muzikanten van waar dan ook afkomstig gesproken wordt.

In deze tijd van maatschappelijke- en muzikale verarming wil de Dutch Blues Foundation liefhebbers en geïnteresseerden van deze nog steeds zo populaire muziekstroming samenbrengen, school- of jeugdprojecten ondersteunen en stimuleren om zodoende jonge mensen kennis te laten maken met deze oeroude vorm van expressie.
 
BLUES IN THE SCHOOLS - PROJECTEN EN INITIATIEVEN

In Nederland vinden verschillende initiatieven plaats om jeugd kennis te laten maken met blues. Als Dutch Blues Foundation stimuleren we deze initiatieven van harte. Een aantal projecten worden hieronder weergegeven. Informatie is te verkrijgen bij de contactpersonen en initiatiefnemers van deze projecten.

BLUESFESTIVALS EN JEUGD

Tijdens een aantal Nederlandse bluesfestivals is er aandacht voor jeugd en blues. Op deze pagina vindt je daar informatie over en verwijzingen naar meer informatie.

OOK EEN BLUES IN THE SCHOOLS INITIATIEF OPZETTEN?

De Dutch Blues Foundation is cultuurkaart-acceptant. Dat wil zeggen dat de DBF als culturele organisatie tussen school en artiest betalingen kan laten lopen. De school vraagt via de DBF de betaling van de artiest aan, die een cultureel educatief programma verzorgt op de school.
Mocht je hier interesse voor hebben, dan kan de DBF daarbij ondersteunen en de procedure toelichten die doorlopen moet worden.
Voor meer informatie, stuur een mail aan office@dutchbluesfoundation.com, dan nemen we contact met je op.

 
BLUES IN THE SCHOOLS - PROJECTEN EN INITIATIEVEN
 
BIG BO - BLUES 4 KIDS - Educatieve voorstelling
De theatershow 'Preaching The Blues' is door Bo Brocken (Big Bo) en Vera van Faassen geschikt gemaakt voor voorstellingen aan kinderen in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar. Zij geven deze educatieve voorstellingen onder de naam 'Blues 4 Kids' op scholen, jeugdinstellingen en in zalen.
Bekijk de video:

Dutch Blues Foundation


Het doel is om kinderen te leren hoe het was om te moeten leven ten tijde van de slavernij, onder vaak barre omstandigheden. Hierbij proberen Bo en Vera een brug te slaan naar het heden; hoe vind jij het om uitgesloten te worden? Wat vind je van de mensen om je heen en wat is voor jou gelijkheid? Hoe ga je met elkaar om en wat is pestgedrag?  Big Bo gebruikt de muziek (Blues) als leidraad om te laten zien dat er altijd hoop is.
Big Bo bevindt zich in het speelvlak dat is aangekleed met een treffend decor, sfeervolle achtergrondbeelden en verlichting, te midden van oude traditionele muziekinstrumenten. Hij vertelt in de voorstelling het verhaal van de jongen Babou (11 jaar) die vanuit Afrika wordt ontvoerd en op een schip wordt meegenomen naar New Orleans, USA. De jongen wordt er verkocht als slaaf en maakt vervolgens een ontzagwekkende reis langs de Mississippi. Hier komt hij in aanraking met het ontstaan van de muziek de Blues; de bakermat voor vrijwel alle muziek waar we heden ten dage naar luisteren. Big Bo vertelt het verhaal, zingt en speelt de traditionele liedjes en vertelt er prachtige verhalen bij uit de tijd van de Burgeroorlog, de segregatie in het zuiden en de ontwikkeling van de muziek in een tijdsbestek van zo’n kleine 100 jaar (±1850-1950).

Mogelijkheden tot participatie zijn legio; jonge kinderen kunnen meezingen en -klappen op de oeroude ritmes en voor de oudere kinderen is er mogelijkheid om actief mee te doen als mondharmonicaspelers.
In mei 2018 werd de eerste voorstelling gespeeld op Basisschool de Drift te Grolloo. Dit project was een pilot in het kader van Kids Blues, een initiatief van Stichting Blues In Grolloo. Een gedeelte uit de voorstelling 'Preaching The Blues' werd hiervoor speciaal herschreven op het niveau Bovenbouw van de Lagere School. Daarna mochten de kinderen zelf aan de slag in de lessen met het schrijven van een liedje, bouwen van instrumenten, etc.

Voor meer informatie, offertes en boekingen kun je contact opnemen met Vera van Faassen, via het contactformulier op de website van Big Bo of telefonisch: 06-47406443.
 
 
BENJAMIN HARMONICA - Workshops en lessen
'Van beginner tot muzikant al na één workshop'
Benjamin Streuper is muzikant, workshopleider en docent. Bij Benjamin draait het maar om één ding: De Mondharmonica. Vol passie en enthousiasme probeert Benjamin mensen door middel van muziek met elkaar te verbinden. Zet een groep mensen bij elkaar, geef ze een mondharmonica en een zetje in de goede richting en het doel is bereikt.
Tijdens de workshops, lessen en optredens van Benjamin laat de verbindende kracht van de mondharmonica voor zich spreken. De spelers komen erachter dat zij over een bijzondere eigenschap beschikken: gevoel voor muziek. Muziek maken brengt mensen samen en zorgt voor geluksgevoel en plezier. Dat is waar Benjamin Harmonica naar streeft.

In heel de Benelux is Benjamin actief in het geven van workshops tijdens (bedrijfs-) feesten, teambuilding dagen, vergaderingen als Energizer en muziekfestivals. De grootste workshop tot nu toe telde 150 deelnemers en was een prachtige ervaring. Via de stichting SWING maakt Benjamin een groot aantal jongeren blij met zijn workshops en laat hij hen kennis maken met de mondharmonica. Dit heeft hij oa. gedaan bij: Verschillende middelbare scholen, voormalig Jeugd Detentie Centrum Amstelbaken en Hoenderloo Groep.
Als docent verzorgt hij in de regio Arnhem-Nijmegen en via Skype groepscursussen en privélessen. Sinds 2010 heeft hij zijn lespraktijken uitgebouwd van 0 naar +-60 lopende leerlingen. Van jong tot oud, beginner of gevorderde iedereen is welkom. Na het beëindigen van zijn lespraktijken in Amsterdam en Haarlem startte hij eind 2018 een nieuw avontuur in Gelderland met de opbouw van een nieuwe lespraktijk bij de Muziekmakerij in Arnhem.

Voor meer informatie: 
https://www.benjaminharmonica.com/
https://www.youtube.com/watch?v=y5soPuzVi1o
https://www.facebook.com/Benjamin-Harmonica-133415053390236/
 
Dutch Blues Foundation


 
HANS DE VRIES - HOMESICK BLUES - workshops
De workshop 'for absolute beginners' neemt je mee door de wonderlijke wereld van de mondharmonica en haar talloze bespelers. Het enige instrument ter wereld dat je bespeelt door afwisselend in- en uit te ademen. Je kunt zo'n kleine harmonica overal mee naar toe nemen, en als je de smaak eenmaal te pakken hebt, gaat er echt een wereld aan speelplezier voor je open.
Deelnemers hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben om mee te kunnen doen. De harmonica heeft een razend slim en eenvoudig systeem om liedjes te leren en te onthouden.

"Geweldig, dat je met niets begint en na een uur lol naar buiten komt met je 'eigen' harmonica, waar je ook echt al wat op kunt spelen."

Iedere workshop maakt Hans op maat. Samen muziek maken is leuk. Het is een uitdaging om met een groep melodie en ritme op elkaar af te stemmen. Deze 'stoomcursus' mondharmonica is een hit op festivals, trainingsdagen of dagje uit. Binnen 10 minuten speel je je eerste deuntje of bluesje. Een hele zaal vol met harmonicaspelers, dat klinkt echt geweldig.

Voor meer nformatie:
https://www.homesick.nl/
https://www.youtube.com/watch?v=mfhnV0E6UyU

Dutch Blues FoundationGUY VERLINDE - Blues in Schools (Belgie en Nederland)
Het project "Blues in Schools" is een educatief muzikaal programma waarin de Belgische gitarist Guy Verlinde jongeren een overzicht geeft van de verschillende stijlen (Delta Blues, Chicago Blues,.), de meest invloedrijke muzikanten (Muddy Waters, BB King,. ), de belangrijkste instrumenten (gitaar, mondharmonica,.) en de sociaal-culturele achtergrond benadrukt met verhalen en anekdotes. Elk verhaal wordt geïllustreerd met live gespeelde muzikale voorbeelden.
Guy verzorgt in Belgie (en Nederland) schoolconcerten, waarvoor hij verschillende programma’s heeft geschreven. Dit zijn educatieve muziekvoorstellingen voor het basis- en secundair onderwijs.
De drijvende krachten achter dit initiatief zijn Karl Zosel & Guy Verlinde van Real Music vzw, een organisatie die verschillende projecten ontwikkelt rond muziek educatie op school. Zij zijn beiden professioneel muzikant en toeren samen door Europa met de bluesband 'Guy Verlinde & The Mighty Gators'. Karl is de Musical Director & bassist van de band, terwijl Guy de songs schrijft en de zang- en gitaarpartijen voor zijn rekening neemt.

Voor meer informatie:
 https://www.guyverlinde.com/bluesInSchool.html
https://www.schoolconcerten.be/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=87&v=P3SYJj8z1m8&feature=emb_logo

 
THE BLUES FOUNDATION - Blues in the Schools (USA) and Generation Blues
In Amerika is een breed netwerk van Blues in the Schools-programma’s, ondersteund door The Blues Foundation.
Voor meer informatie: https://blues.org/blues-in-the-schools/
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om aan een masterclass / workshops / summerclasses deel te nemen. Dit noemen ze Generation Blues.
Voor meer informatie: https://blues.org/generation-blues/#about
Een van de fondsen is de Pinetop Perkins Foundation. Vanuit de European Blues Union krijgen ook Europese jonge bluestalenten de gelegenheid zich hiervoor op te geven en wordt vanuit de EBU een subsidie toegekend.

Nederlandse gitarist Guy Smeets werd in 2018 uitgezonden:
Dutch Blues Foundation


Zijn ervaringen deelde hij met ons:
https://www.dutchbluesfoundation.nl/nieuws/guy-smeets-to-pinetop-perkins-foundation
Dutch Blues Foundation

Heb je hier belangstelling voor, stuur dan een mail aan office@dutchbluesfoundation.com
Voor meer informatie: https://www.pinetopperkinsfoundation.org/
 

YOUTH SHOWCASE - tijdens International Blues Challenge in Memphis
Tijdens de jaarlijkse International Blues Challenge in Memphis zijn er ook Youth Showcases, workshops en jams. Heb je hier als Nederlandse jonge band belangstelling voor, stuur dan een mail aan office@dutchbluesfoundation.com
Voor meer informatie: https://blues.org/international-blues-challenge/
 

BLUESFESTIVALS EN JEUGD
 
BRIELLE BLUES - BLUES IN THE SCHOOLS
Brielle Blues is (vanaf 1992) uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement in Brielle en neemt een belangrijke plaats in tussen de Bluesfestivals in Nederland. Van een relatief klein festival met zo’n 2000 bezoekers, is Brielle Blues uitgegroeid tot een evenement met wel 15.000 bezoekers verdeeld over de hele dag. Brielle Blues is een waar begrip in de regio geworden en voor velen hét evenement van het jaar
Brielle Blues heeft een gigantisch gemengd publiek, maar toch heerst er altijd een relaxte sfeer. De liefhebbers van de 'blues', mensen die van een feestje houden, jong en oud, iedereen heeft het op zijn of haar manier naar hun zin.
De laatste jaren organiseert Brielle ook Blues in the Schools.
 
Voor meer informatie: https://www.brielsnieuwsland.nl/nieuws/actueel/96482/-blues-in-schools-van-de-stichting-brielle-bluesdag-
Contactpersoon: Marcel Oranje
 

BLUES IN WIJK - BLUES IN THE SCHOOLS
Blues in Wijk organiseerde in 2013 een bluesproject op de middelbare school aldaar. Samen met de hiervoor genoemde Guy Verlinde.

Voor meer informatie: http://www.bluesinwijk.nl/component/content/article?id=140:19-november-bluesinhet-revius
 

CULEMBORG BLUES - KIDS in the BLUES
Kennisoverdracht van ervaren muzikanten aan jonge muzikanten en de kans een keer op te treden voor publiek, is belangrijk om de Blues en muziek in het algemeen te stimuleren. In 2005 is hiervoor het project 'Kids In The Blues ' in het leven geroepen.
Telkens opnieuw blijkt dat de regio rijk aan talent is. Het publiek bewijst op haar beurt ieder jaar weer dat het deze culturele rijkdom zeer waardeert.
Daarom is het eerste tijdslot op een van de podia tijdens Culemborg Blues voor 'Kids In The Blues' gereserveerd. Jong Talent van Kunst Educatie Culemborg (KEC) krijgt hiermee de gelegenheid om wat tijdens muzieklessen en workshops is geleerd in de praktijk te brengen. 'Kids in The Blues - BandBootcamp' wordt begeleid door Hans van der Heide en Judith Jobse.
 
Voor meer informatie: https://www.culemborgblues.nl/artists/kids-in-the-blues/


RIBS & BLUES - KIDS PODIUM
Ook bij het Ribs & Blues Festival is een podium in het speciale Kids Adventure Land ingericht, waar vrolijke en muzikale workshops  voor kinderen in de basisschoolleeftijd (4-12 jaar) worden gegeven vanuit de plaatselijke muziekschool.
Er wordt een eigen Kids & Blueslied gemaakt. De kinderen gaan dat spelen en zingen op hun eigen podium, dat daarmee eigenlijk het derde podium is na het Main Stage en Delta Stage van Ribs & Blues.
 
Voor meer informatie: https://www.ribsenblues.nl/nieuws/kids-blues/