ACT : BARRELHOUSE
Vele groepen kwamen en verdwenen uit de Nederlandse popmuziek in de afgelopen vijftig jaar. Maar er waren ook blijvers: artiesten, die lang geleden begonnen, maar tot op de dag van vandaag nog steeds optreden.
De bluesgroep Barrelhouse is hiervan een duidelijk voorbeeld. Deze formatie, ontstaan na het uiteenvallen van de Oscar Benton Bluesband, werd in 1974 opgericht en vierde vorig jaar zijn veertigjarig bestaan. Zijn naam was ontleend aan Barrelhouse Bailey, Han van Dam pianist van Oscar Benton. Aanvankelijk bestond de groep uit Johnny Laporte (gitaar), Han van Dam (piano), Jan Willem Sligting (basgitaar) en Bob Dros (drums). Versterkt het jaar daarop met zangeres Tineke Schoemaker werd de groep door vele optredens weldra een gewilde life-act. Hierdoor namen bekendheid en populariteit van de formatie toe als ook door een aantal LP’s, die de formatie uitbracht : na de eerste Barrelhouse kwamen Who’s missing? (1976) en daarna Hard to cover (1977). Op laatstgenoemd album debuteerde Gus La Porte, een broer van Johnny en ook ex-Oscar Benton Bluesbandlid.
Het succes hield aan: meer LP’s volgden en op een daarvan speelde Barrelhouse samen met de Amerikaanse blueszanger Albert Collins. In 1979 was de groep te zien op het prestigieuze'North Sea Jazzfestival'.
Begin jaren tachtig veranderde er het een en ander. De stijl van de band verschoof enigszins naar bluesrock en daarnaast was er enige verandering van bezetting. Na het vertrek van Jan Willem Sligting in 1982 verliet ook Tineke Schoemaker twee jaar later de formatie om op de solotoer te gaan. Aangezien zowel plaatverkoop als aantal optredens hierna terugliepen besloot Barrelhouse zich op te heffen en men keerde en bloc terug naar Oscar Benton. Zodoende ontstond in 1987 opnieuw een Oscar Benton Bluesband, een formatie, die tot 1993 zou blijven bestaan.
Want na een succesvol duet van Han van Dam met Tineke –wiens soloavontuur was geflopt- werd op initiatief van laatstgenoemde in dat jaar Barrelhouse heropgericht. En met goed gevolg: het aantal optredens steeg snel en daarnaast werden diverse nieuwe cd’s uitgebracht. Het leek alsof de groep niet was weggeweest, want het succes van weleer herleefde volledig. In 2004 werd opnieuw op het North Sea Jazzfestival opgetreden en ook in het buitenland deed Barrelhouse van zich spreken. Eind 2005 werden in Zwitserland enkele succesvolle concerten gegeven onder andere in Aalberg en Oberschan In het jaar daarna verscheen een DVD met een overzicht van optredens uit de periode 1978-2006.
Ondanks wat variatie in stijl is Barrelhouse zijn oorspronkelijk basis - de blues- altijd trouw gebleven. Dat de groep zijn roots in de blues had en is blijven houden, bleek eens te meer op hun cd Vintage Blues uit 2010. Daarop zijn een aantal echte klassiekers van diverse Amerikaanse bluesiconen in een eigen Barrelhouse jasje gestoken.
In 2012 werd de band opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame : een waardige bekroning op een succesvolle carriere, die tot op heden voortduurt.
VIDEO
AGENDA
Plaats een blues-optredenToon alle optredens (323)