Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

CHAMPAGNE CHARLIE IN DUTCH BLUES HALL OF FAME
Geplaatst op vrijdag 17 februari 2023

De band Champagne Charlie wordt op 19 maart 2023 toegelaten tot de Dutch Blues Hall of Fame (HOF). De Award wordt uitgereikt tijdens een optreden ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan, vanaf 15 uur in poppodium De Spot te Middelburg.

Dutch Blues Foundation


De Hall of Fame is een historisch archief van mensen die door optredens, opnames of documentatie van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse blues geschiedenis en wordt jaarlijks uitgereikt door de Dutch Blues Foundation.
 
De basis voor deze Zeeuwse formatie ligt al in 1977. Sjef Hermans (zang/banjo) en Theo de Koning (gitaar/harmonica) traden op als de 'Delta Blue Boys'. Het repertoire was muziek met roots in de blues. Elf jaar later voegden René Verhage (bas), Peter Lenselink (drums/percussie) en Geert de Heer (mandoline) zich bij de Delta Blue Boys en 'Champagne Charlie' was een feit.

Begin van het nieuwe millennium sloten Peter Bout (bas) en Gait Klein Kromhof (mondharmonica) zich aan bij de band. De naam werd ontleend aan het nummer 'Champagne Charlie is my name' van blues-zanger Arthur Blind Blake uit 1932.
 
De band ontwikkelde in de loop der jaren een gevarieerd repertoire: naast Blues werd ook Cajun, Zydeco, Folk, Country, Gospel en Jazz gespeeld. Dit komt ook duidelijk naar voren op de 14(.) CD’s, die de groep heeft uitgebracht.
 
Hun veelzijdigheid komt sterk naar voren op de CD 'Sixpack' uit 2018, waarop behalve een aantal eigen composities, ook werk van bluesiconen Muddy Waters 'I can’t be satisfied' en Doc Watson‘s 'Deep river blues' te vinden zijn.
 
In de afgelopen decennia heeft Champagne Charlie een indrukwekkende speellijst opgebouwd, waaronder ook North Sea Jazz in 2002.
In datzelfde jaar verscheen de opmerkelijke plaat 'Laatste Afvaart', een thema-CD over de veerdiensten over de Westerschelde, die sinds maart 2003 verleden tijd zijn. Vermeldenswaard is ook het album 'Hobo Strings & Railroad Lines' (2011). Op deze CD staat het leven van de hobo’s centraal, de werkeloze arbeiders die in de Verenigde Staten per trein op zoek zijn naar werk.
 
Het 35-jarig bestaan van Champagne Charlie wordt bekroond door de toelating tot de Dutch Blues Hall of Fame.

Dutch Blues Foundation

De PROVINALE ZEEUWSE COURANT 17 februari:

VERRASSEND EINDE VOOR ZEEUWSE BAND CHAMPAGNE CHARLIE.
Ultiem eerbetoon is meteen afscheidsconcert.


Dutch Blues Foundation

Champagne Charlie bestaat in 2023 precies 35 jaar. De band wordt op 19 maart opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. © Cor Dekker

Champagne Charlie krijgt een plek in de Nederlandse Blues Hall of Fame. Het concert van de Zeeuwse rootsband bij dit eerbetoon is meteen haar laatste. 'Het is mooi geweest na 35 jaar'.

Harry Muskee was de eerste Nederlandse blueslegende die in 2011 werd opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Na hem volgden beroemdheden als Oscar Benton, Rob Hoeke, Eelco Gelling, Hans Theessink, Michael de Jong en Willem van Dullemen. Champagne Charlie had in 2021 al toegevoegd moeten worden.

Twee jaar wachten
'Op het kunstwerk dat erbij hoort, staat dat jaartal ook', lacht Marcel van der Linde van de Dutch Blues Foundation. Door de coronapandemie moest de band er echter twee jaar op wachten. Op zondag 19 maart is het dan toch zover. In poppodium De Spot in Middelburg vindt vanaf 15.00 uur de inauguratie alsnog plaats. Een verrassing is het dus niet meer voor Champagne Charlie. Des te groter is de verrassing die de band zelf in petto heeft. 'We hebben een primeur voor je', zegt Sjef Hermans als hij de deur opendoet. 'Zelfs onze vrouwen weten het nog niet.' Na twee coronajaren zonder optredens komen ze voor het eerst weer als band bij elkaar, in de Middelburgse school waar Hermans onderwijzer was. Om te praten over de inauguratie in de Dutch Blues Hall of Fame, het concert dat ze daarvoor zullen geven, en over hun jubileum. Champagne Charlie bestaat dit jaar immers ook 35 jaar. En dus moet er nagedacht worden hoe ze dat gaan vieren.

Dutch Blues Foundation

Champagne Charlie. © Archieffoto

Het hoge woord komt eruit
Tot hun eigen verbazing komt het hoge woord er meteen al uit. 'Moeten we niet stoppen?' Het is Gait Klein Kromhof die De Vraag stelt. 'Iemand vroeg mij laatst: bestaat CC nog? Dat zette mij aan het denken. Gaan we nieuwe dingen opzetten? Hebben we daar de energie nog voor? Nou, nee eigenlijk, dat zien we niet gebeuren. En dus houden we ermee op.'

We hebben al zoveel gedaan, zoveel voor elkaar gekregen, gespeeld op de mooiste plekken
Sjef Hermans, Zanger/banjospeler Champagne Charlie

Klein Kromhof mag het dan als eerste uitspreken, de anderen kampen met dezelfde twijfel. ,,Nieuwe plannen zitten er gewoon niet in', beaamt Sjef Hermans. ,,We hebben al zoveel gedaan, zoveel voor elkaar gekregen, gespeeld op de mooiste plekken.'
Dat is de Dutch Blues Foundation ook opgevallen, zegt Marcel van der Linde. ,,Onze raad van advies, die bestaat uit ervaren muzikanten, weet precies hoe het in Nederland zit met de blues. Zij doen een voordracht voor de Hall of Fame en vinden dat Champagne Charlie daarin een plek verdient.'

‘Van onschatbare waarde’
De Hall of Fame is geen fysieke hal, geen museum, maar een digitaal eerbetoon. Dat maakt de glans niet doffer. Het is een ‘historisch archief van mensen die door optredens, opnames of documentatie van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse bluesgeschiedenis’, aldus de Dutch Blues Foundation. Wat Champagne Charlie onderscheidde, weet bassist Peter Bout, was de bijzondere mix van instrumenten, met zowel dobro als wasbord, zowel mandoline als mondharmonica. Snaarinstrumenten voerden de boventoon. Die afwijkende aanpak was voor Gait Klein Kromhof (harmonica’s) reden zich bij de band aan te sluiten. 'Ik wilde geen elektrische blues meer spelen. Zo kwam ik bij CC terecht en heb ik een hele nieuwe wereld ontdekt.'

Niemand van ons leest noten, maar we luisteren naar een nummer, spelen het na en onthouden het. 
Peter Lenselink, Drummer Champagne Charlie

Ze zijn ‘geen beroeps maar wel echte muzikanten’, zegt Hermans (zang, banjo). 'Niemand van ons leest noten, maar we luisteren naar een nummer, spelen het na en onthouden het', lacht drummer Peter Lenselink. En samen vormen ze volgens Bout ‘een geoliede machine’. Lenselink: 'Daarvoor moet je wel dezelfde taal spreken. Dezelfde muziektaal.'

Dutch Blues Foundation

Champagne Charlie tijdens een optreden in De Spot in Middelburg. © Ruben Oreel

Roots als rode draad’
'We hadden een uniek geluid in Nederland', beseft Hermans, die de band oprichtte met zijn neef Theo de Koning. 'We zijn altijd een vreemde eend in de bijt geweest omdat we een heel andere kant van de blues lieten horen. We stonden op country festivals én jazzfestivals én blues festivals én folk festivals. Jouw eigen krant, de PZC, schreef ooit dat het steeds moeilijker was om te bepalen wat voor soort muziek wij speelden. De rode draad was altijd de Amerikaanse rootsmuziek.'
Dat Champagne Charlie daarmee een plaats verdient in de Dutch Blues Hall of Fame noemt Gait Klein Kromhof ‘een verrassing en een hele eer’. Peter Bout: 'We kennen de motivatie voor onze inauguratie nog niet, maar het is hoe dan ook een bekroning.'
En zo is de onderscheiding ook bedoeld, verklaart Van der Linde. ‘De band ontwikkelde in de loop der jaren een gevarieerd repertoire: naast blues werd ook cajun, zydeco, folk, country, gospel en jazz gespeeld', stelt de Dutch Blues Foundation. Champagne Charlie heeft haar ereplaats verdiend door de muzikale ‘veelzijdigheid’ en ‘indrukwekkende speellijst’.

Champagne Charlie wordt op zondag 19 maart opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Dat gebeurt met een optreden in poppodium De Spot in Middelburg vanaf 15.00 uur. Toegang is gratis maar bezoekers moeten zich wel aanmelden bij De Spot.

Dutch Blues Foundation

Champagne Charlie bracht in 2002 een cd uit ter gelegenheid van het verdwijnen van de autoveerdiensten op de Westerschelde. © Lex de Meester

Dutch Blues Foundation

Champagne Charlie © Hans de Graaf

Champagne Charlie (1988 - 2023)
De neven Sjef Hermans en Theo de Koning richten Champagne Charlie op in 1988. Ze ontlenen de bandnaam aan een nummer van de Amerikaanse blinde blueslegende ‘Blind Blake’: Champagne Charlie is my name.

Me and my true love never been there but
Shoes and stocking in our hands and our feet all over the floor
Champagne Charlie is my name
Champagne Charlie is my name
Champagne Charlie is my name by golly
And roguein’ and stealin’ is my game

De band bestond voor het grootste deel van haar carrière uit Sjef Hermans (zang, banjo), Geert de Heer en Theo de Koning (snaarinstrumenten), Gait Klein Kromhof (harmonica’s), Peter Bout (bas), Peter Lenselink (slagwerk).

Dutch Blues FoundationBekijk het nieuwsoverzicht