Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE 2019 RAY STEPIEN TRIO
Geplaatst op zaterdag 28 september 2019

Dutch Blues Foundation

 
Zondag 6 oktober Bluesdag in Nieuw-Vennep met o.a. de finale van de Dutch Blues Challenge. Afgelopen weken stelden we de finalisten aan je voor. Vandaag de laatste, het Ray Stepien Trio. Een nog jonge vurige band uit Eindhoven met uiteraard Ray Stepien en verder Joni Houtman en Daan van der Vorst. Ze wonnen in 2018 de Texel Young Blues Challenge. Het gitaarspel van frontman Ray Stepien wordt nu al vergeleken met dat van grootheden als Hendrix en Stevie Ray Vaughan. Ze spelen afwisselend covers van grootheden uit de brede bluesscene, maar ook eigen nummers. Ray is in staat om zowel de keiharde als de wat softere blues precies die sound mee te geven die de blues zo mooi maakt. Aan de hand van meerdere vragen geven de bandleden antwoord waarom ze meedoen aan de Challenge. 
 
Dutch Blues Foundation


1. Bandbezetting:
Ray Stepien, zang en gitaar
Joni Houtman, basgitaar
Daan van der Vorst, drummer
 
2. Wanneer zijn jullie in deze formatie begonnen en hoe is dat zo gekomen?
De formatie is ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met een samenwerking tussen Ray en Daan. Destijds was er een andere bassist in de band. Wegens omstandigheden kon deze bassist niet meer door gaan met de band en nam afstand van de muziek. Zo zijn er in een jaar tijd zeven verschillende bassisten aan bod gekomen, die allen een tijdje hebben meegespeeld in het Ray Stepien Trio. In maart 2019 ontmoeten we Joni Houtman, een ervaren bassiste met veel inzicht en passie. Het is vanaf toen dat we besloten hebben om Joni te benaderen voor het Ray Stepien Trio.
 
3. Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Als band hebben we een grote belangstelling voor de blues. Dit willen we dan ook graag laten zien door me te doen aan de Dutch Blues Challenge 2019. We willen laten zien dat we niet zo maar een bluesband zijn. Als band halen we vele invloeden uit allerlei soorten genres die we toepassen op de blues classics. Meedoen aan de Challenge is voor ons een manier om ons te kunnen bewijzen en te laten zien wat voor vurige blues band we zijn geworden.
 
4. Wat verwacht je van de Challenge?
We hebben voornamelijk zin om te spelen en ons te bewijzen op een nieuwe plek voor nieuw publiek. Ook zijn we erg benieuwd naar de andere bands, we verwachten wel dat het een echte challenge wordt. We zijn enthousiast om voor nieuw publiek te spelen en er een ware show van te maken. Het zou geweldig zijn om te winnen en naar Memphis te gaan.
 
5. Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Elke show die we doen, geven we alles om een krachtig optreden neer te zetten. Uiteraard bij de Dutch Blues Challenge gaan we er iets speciaals van maken. We zullen voor de set de nummers kiezen waarvan wij denken dat ze het krachtigst zijn.
 
6. Hoe plaatsen jullie jezelf in de blues scene qua stijl en ambitie?
Wij plaatsen ons in de bluesscene als een nieuwe generatie. We hebben qua stijl veel invloeden en role models in de muziek. Artiesten als Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan springen natuurlijk naar boven, maar artiesten zoals JJ Cale, Elvis en Dire straits hebben ook invloed gehad op onze stijl. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we meer doen dan simpelweg de classics herhalen. We spelen de blues classics, maar wel op onze eigen manier. Qua ambitie zijn we een gigging band, dat betekent dat we zoveel mogelijk live spelen in Nederland en het buitenland. In de toekomst hopen wij een groter publiek te bereiken en ook ons eigen werk te kunnen presenteren. Momenteel experimenteren we ook met verschillende muziekstijlen die we combineren met Blues.
 
7. Is er iets wat het publiek van jullie zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Mensen weten dat we een band zijn, maar voor ons komt hier veel meer bij kijken dan een keer in de week kortstondig repeteren naast de vaste baan. Wij hebben gekozen als muzikaal collectief om volledig voor de band te gaan, dit staat bij ons allemaal op nummer 1. We werken ook met andere disciplines samen en zijn bezig met het ontwikkelen van een huisstijl. Daan van der Vorst en Joni Houtman zijn verder bezig met het opbouwen van studio, zodat we uiteindelijk onbeperkt kunnen opnemen. Ray Stepien houdt zich voornamelijk bezig met het creatieve proces van songwriting.
 
8. Mochten jullie winnen, wat verwachten jullie van het effect?
Mocht het inderdaad zo zijn dat we de challenge winnen, dan hopen we hiermee verder te kunnen groeien als band. We hopen hiermee nieuwe plekken te kunnen ontdekken waar we kunnen optreden en muzikaal verder te kunnen groeien. Het winnen van de challenge zou voor ons een kans zijn om meer mensen in aanraking te laten komen met onze muziek.
 
9. Eigen werk is voor velen een ultieme droom en vaak een moeizaam proces, hoe gaat dat bij jullie?
Wij zijn momenteel zelf veel aan het schrijven. Zo zijn wij in juni gaan opnemen in Studio Iglesias onder leiding van Peter van Elderen (PPSR). In Augustus 2019 hebben we in Orion Studios in Ierland gewerkt aan de tweede full-lenght met wat meer pop georiënteerde songs met blues, jazz en hiphop invloeden. Het eigen schrijfproces is natuurlijk een heel leuk leerproces. Ray schrijf zelf de nummers op gitaar of piano en maakt de akkoordprogressies en de tekst. Daarna leg ik het nummer voor aan de rest van de band, zij maken op basis hiervan de bas en drum partijen passend.
 
10. Welk nummer welke jullie spelen geeft het beste de ontwikkelingen van de band weer?
Everyday i have the blues toch wel, niet zozeer vanwege het nummer zelf, maar de titel is wel passend. We zijn eigenlijk continue ons zelf aan het ontwikkelen door verschillende stijlen te studeren, dagelijks te spelen en ook soms met andere muzikanten te werken.
 
11. Wat zijn we vergeten te vragen?
Naar onze mening hebben jullie precies de juiste vragen gesteld en ontbreekt er niks
 
Dutch Blues FoundationBekijk het nieuwsoverzicht