Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - DETONICS
Geplaatst op dinsdag 30 augustus 2016

Evenals vorig jaren stellen we in de aanloop naar de Dutch Blues Challenge, die zal worden gehouden op 9 oktober a.s. in Hotel de Rustende Jager in Nieuw-Vennep de deelnemers voor. Deze week is het de beurt aan de Detonics.

Dutch Blues Foundation


Wat zegt de band over zichzelf:

Not for Pussies. Als Detonics speelt ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911-style pistool dat eertijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.

A shot full of West Coast Blues
Zodra Detonics speelt ontstaat de sfeer van prostitutie, illegale casino's, zelf gestookte whisky en Al Capone. De rauwe, ongepolijste stem van zanger Kars van Nus combineert bijzonder goed met de jazzy gitaarsounds van Jeremy Aussems en de gierende Hammond van Raimond de Nijs. De ritmesectie bestaat uit Mathijs Roks (drums) en Rene Leijtens (contrabas).

Bezetting:

Kars van Nus - zang en bluesharp
Wie het bluescircuit in Nederland kent, kent Kars. Als bluesharp spelende zanger van The Radical Roosters, Chicago Hot Rods en The Choax heeft hij op vrijwel alle podia gestaan. Beetje jammer is wel dat hij door deze drukke bezigheden soms de verkeerde bandnaam tijdens een gig noemt.

Jeremy Aussems - gitaar
Van Jeremy gaan we nog veel horen. De benjamin van het gezelschap drukt met zijn getalenteerde gitaarspel een duidelijke stempel op de band. Jeremy heeft naast Detonics zijn eigen swing band Jeremy and The Groovebrakers en speelt met Kars en Mathijs in The Choax. Jeremy wordt altijd thuis opgehaald, zodat het zeker is dat al zijn spullen ook meekomen.

Raimond de Nijs - piano/Hammond
Aan Raimond de mooie taak het jonge enthousiasme van de overige leden te kanaliseren. Als toetsenist in diverse bands als Bluesmasters, Fake Brothers Band en Chris Daniels and The Kings (USA) heeft hij gespeeld op o.m. het Montreux Jazz Festival, Leysin Rock Festival en Ribs & Blues. Vrouwen pas op.

René Leijtens - contrabas
Hij speelt de bas, en hoe. Steady, swingend, groovend. De splinters vliegen je om de oren. René heeft eerder ook gespeeld in de succesvolle bluesband The Radical Roosters. Als hij af en toe teveel energie heeft, speelt hij op zijn contrabas in de death metal band Darkest Red.

Mathijs Roks - drums
Hij wordt wel vergeleken met Brad Pitt; kan die ook zo lekker drummen? Mathijs kan zijn stokken niet vangen, maar zolang hij ze vasthoudt is er werkelijk niets op hem aan te merken. We kennen hem al van The Choax en natuurlijk The Radical Roosters. Wat een werelddrummer. Mathijs Rocks.

Natuurlijk legden we ook aan dit gezelschap de bekende vragen voor, die door zanger/harmonica-speler Kars van Nus als volgt werden beantwoord:

Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Detonics doen mee aan de Challenge om een zo groot mogelijk publiek te laten zien wie wij zijn. Met de Challenge hopen wij onszelf weer iets bekender te kunnen maken in de Nederlandse Blues scene. En daarnaast is het altijd een hele fijne bijkomstigheid om extra ervaringen en nieuwe muziek- vrienden op te doen.

Wat verwachten jullie van de Challenge?
Van de Challenge verwachten. Wij verwachten iets van onszelf en dat is allereerst dat we heel veel plezier maken. Niet alleen voor onszelf maar ook voor het publiek. En we hopen er in de toekomst wat mooie optredens en contacten aan over te houden. Alles wat we er meer uithalen zijn we HEEL blij mee. 

Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Wij zijn al ver voor de Challenge gestart met het schrijven van eigen werk. Natuurlijk probeer je telkens de sterkste nummers hiervan te brengen op de Challenge. Daarnaast wordt er natuurlijk gedacht aan de setlist. Maar als show ziet de jury en het publiek Detonics en niets anders.

Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
We hebben onszelf als West Coast band in de markt geplaatst. Dit is ook hetgeen we het meest spelen, er komt er nu steeds vaker een vleugje New Orleans, Chicago etc. voorbij. Echter, willen we onszelf niet verliezen en blijft West Coast wel de hoofd moot.
Onze ambitie: we willen zo goed als mogelijk zijn en worden. We zijn erg kritisch op elkaar en op onszelf. Juist daarmee kunnen we groeien.

Is er iets wat het publiek van Detonics zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Eigenlijk niet, ik heb geen flauw idee.

Voor nadere info: Klik hier (website) of hier (facebook)
Video: klik hier

Samenstelling: Paul Scholman (Blues Magazine) / Ton Kok (Dutch Blues Foundation)Bekijk het nieuwsoverzicht