Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG DUTCH BLUES CHALLENGE EN AWARDS 2023
Geplaatst op donderdag 12 oktober 2023

Zondag 8 oktober was De Rustende Jager in Nieuw-Vennep weer een dag het centrum van de blues in Nederland tijdens de Dutch Blues Challenge en het uitreiken van de Dutch Blues Awards. Kijk alle optredens hier terug op YouTube. 

Dutch Blues Foundation


De eerste award voor een Bijzondere Prestatie werd uitgereikt aan Ruben Hoeke en Edwin Olthof van de Stichting Muziek voor Kids. Ze kregen de award voor het (gratis) uitdelen van gitaren aan arme kinderen. 

Dutch Blues Foundation


Blues muzikant Sem Jansen kreeg in dezelfde categorie een award voor de theatervoorstelling Who the F*ck is Britt?. Een theatervoorstelling over zijn transitie van zangeres naar zanger. De uitreiking aan Sem vond plaats op 11 november in theater de Flit in Amersfoort.

Dutch Blues Foundation


De Joop Zoetemelk onder de bluesgitaristen, de eeuwig tweede, maar uiteindelijk een groots winnaar: de publieks-award voor Populairste Bluesmuzikant ging naar Richard van Bergen. 

Dutch Blues Foundation


De award voor Jong Blues Talent kreeg Nienke Dingemans. Zij kreeg de prijs uit handen van haar mentor Bart Kamp als stimulering voor haar grote talent.

Dutch Blues Foundation


De Keeping The Blues Alive Award ging naar Blues Promotion Dongen die elk jaar weer het bluespubliek weet te verbazen met (internationale) grote namen op hun podium.

Dutch Blues Foundation


Still Alive and Kicking: Lefthand Freddy (Fred Reining), werd opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Hij kreeg de award uit handen van drummer Hans Waterman.

Dutch Blues Foundation


Dan de Dutch Blues Challenge: De band Luther’s mocht het spits afbijten en dat deden ze met verve. Een degelijke band met virtuoos gitaarspel van Lothar Wijnvoort en Joost Tonies.

Dutch Blues Foundation


De jeugdige Emily Hill en haar band konden als volgende band laten horen wat ze in huis hebben. De geroutineerde muzikanten in haar band zorgden voor een degelijke ondersteuning van dit prille talent. 

Dutch Blues Foundation


What the FRNK was het meest uitgebreide gezelschap op het podium, met gitaar/zang, bas, drums, toetsten en een blazerssectie. De band rond zanger/gitarist Frank Schurgers zette een prima set neer. 

Dutch Blues Foundation


In 2019 wist Robbert Duijf al eens het felbegeerde ticket naar Memphis te bemachtigen, dit jaar was hij in gezelschap van zijn 14-jarige zoon Rubin op contrabas en drummer Robin Zalm. 

Dutch Blues Foundation


Van de beide acts in de categorie solo/duo mocht Mister Moan (Koos Boer) openen. Hij opende a capella en wist ook daarna, zichzelf begeleidend op gitaar, het publiek behoorlijk te verrassen.

Dutch Blues Foundation


In 2011 wonnen ze de Challenge al eens: René Tweehuysen (lapsteel en slide gitaren) en Alan Laws (gitaar/zang/harmonica) van The Mudbirds. In 2012 stonden ze zelfs in de kwartfinale in Memphis. 

Dutch Blues Foundation


Na elk optreden was het aan de jury om per act een oordeel te vellen over wie er als solist/duo of band klaar is om Nederland volgend jaar op de Internationale Blues Challenges te gaan vertegenwoordigen. 

De professionele jury bestond uit Lea Lomans (zangeres Barn & Belle en winnares 2022), Leen Velthuis (radiomaker The Blues Is Knocking en promotor), Franky Bruneel (voorzitter Belgian Blues Federation en man achter het blad Back To The Roots), Liesbeth van Hal (De Groene Engel, Oss), zanger/gitarist Tim Telegems en zanger en multi-award winnaar Phil Bee. 

Dutch Blues Foundation


De Dutch Blues Challenge winnaars werden bekend gemaakt door juryvoorzitter Franky Bruneel. Dat werden in de categorie solo/duo, voor de tweede maal in hun carrière, The Mudbirds. Zij kregen hun prijs overhandigd van Machiel Meijers (Little Hat, winnende band 2022). Ook bij de categorie bands een eerdere winnaar: Robbert Duijf met zijn Robbert Duijf Band. Zij kregen de prijs overhandigd door Barn & Belle, winnend duo van het afgelopen jaar.

Dutch Blues Foundation


Franky Bruneel

Dutch Blues Foundation


The Mudbirds

Dutch Blues Foundation

Robbert Duijf

Het publiek genoot nog even van de afsluitende bluesjam met een superband bestaande uit award winnaars: Lefhand Freddy en Richard van Bergen (zang/gitaar) aangevuld met Pascal Lanslots (toetsen), Bart Kamp (bas), Hans Waterman (drums), en in het 2de deel van de jam Dave Warmerdam (toetsen), Dutch Blues Foundation voorzitter Lucas Vroemen op drums en zang Nienke Dingemans en Robbert Fossen. Presentator Rob van Elst rondde het geheel weer op vakkundige en humoristische wijze af. Op naar de editie 2024.

Dutch Blues Foundation


Foto's: Paul Scholman, Rob Joorre, Bert de Leeuw en Arie VerheulBekijk het nieuwsoverzicht