Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - HERBIEBLUES
Geplaatst op maandag 15 augustus 2016

Evenals vorig jaar gaan we in de aanloop naar de Dutch Blues Challenge 2016 de finalisten van de finale in Nieuw-Vennep nader voorstellen. Als eerste stellen we voor: HerbieBlues. Harbert Grezel, zoals zijn naam voor de burgerlijke stand luidt, begeeft zich niet op onbekend terrein. In 2013 werd hij met het duo Herbie and the Guitar Guy winnaar in de categorie solo/duo en vertegenwoordigde begin 2014 de Dutch Blues Foundation op de International Blues Challenge in Memphis.

Dutch Blues Foundation

 
Al 25 jaar speelt Herbie (Harbert Grezel) mondharmonica. Als muzikant speelde Herbie o.a. in High Temperature en The Blues Kings. Geïnspireerd door o.a. Louis Jordan, Little Walter en Sonny Terry, speelt en zingt Herbie de Blues.

In 2013 was Herbie de winnaar van de Dutch Blues Challenge  en in 2015 won hij het NK Straatmuzikanten. De muziek van Herbie laat zich het beste kenmerken als New Old Stock Blues.

Als HerbieBlues (Harmonica one-man band) trekt Herbie door het hele land maar treedt hij ook op als duo samen met Raymond (Guitar Ray) Nijenhuis.Met de band Snikhait speelt Herbie Groningstalig repertoire.

Dat Herbie 'in de muziek' zou gaan is eigenlijk al in zijn genen bepaald. Zijn betovergrootvader was Melle Zwerver (02-08-1845, Wolvega). Melle Zwerver was wellicht één van de eerste straatmuzikanten in Nederland. Hij deed zijn naam eer aan en werd ontelbare malen veroordeeld voor het spelen zonder vergunning.

We legden Harbert een paar vragen voor, die we aan alle finalisten hebben voorgelegd. Hij is duidelijk een man, die zijn muziek voor zich laat spreken. Zijn antwoorden zijn kort, maar krachtig.

 • Waarom doe je mee aan de Challenge?
  Muziek delen en van elkaar leren.
 • Wat verwacht je van de Challenge?
  Idem.
 • Hoe pak je de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit je repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
  At random, wat op dat moment het beste voelt.
 • Hoe plaats je jezelf in de blues scene qua stijl en ambitie?
  Origineel.
 • Is er iets wat het publiek van HerbieBlues zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
  Zou het niet weten.
 
Solo-act: harmonica / zang / kofferdrum en hi-hat.
Website: www.herbieblues.nl
Videoclip: www.herbieblues.nl/herbieblues-alkmaar

Paul Scholman (Blues Magazine) / Ton Kok (Dutch Blues Foundation) 


Bekijk het nieuwsoverzicht