Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES CHALLENGE - THE FIRST LADY
Geplaatst op maandag 27 juli 2015

Vanaf vandaag stellen wij elke week een van de deelnemers aan de Dutch Blues Challenge voor. De eerste in de reeks is:

THE FIRST LADY

Dutch Blues Foundation


The First Lady werd in 2013 de blueswereld in gelanceerd met twee shows op Culemborg Blues waar zoveel bezoekers naar wilden komen kijken dat een deel buiten door de ramen de show moest volgen.

Dit bracht ze onder meer op het podium van de Blues festivals van Hoorn en Zoetermeer en in het voorprogramma van de Britse zangeres Jo Harman in De Groene Engel te Oss.
Afgelopen januari heeft de band hun eerste EP uitgebracht, Nobody There, waar vijf eigen nummers op staan. Zangeres en frontvrouw Merel heeft een loepzuivere stem waarover recent blueszanger Phil Bee lovende woorden over sprak, nadat Merel als gastzangeres had meegedaan tijdens het debuutoptreden van Phil Bee’s Freedom.

De 17-jarige gitarist Filip is een minstens zo groot talent. Drie jaar geleden werd de nog piepjonge Filip ontdekt door bluesgitarist Sonny Hunt uit Nashville, Tennessee. Sindsdien speelt Filip steevast een paar avonden mee, als Sonny weer eens in Europa toert met zijn band The Dirty White Boys. Ook stond Filip al op het podium met The Veldman Brothers, één van Nederlandse populairste bluesbands.
Op de achtergrond zorgt bassist Bram - oudere broer van Filip - samen met drummer Richard voor een strakke, swingende en hechte basis. Blues met een jeugdige spirit, maar met ouderwetse passie.
 
Waarom doen jullie mee aan de Challenge?
Wij willen met de Challenge onze muziek aan een groot publiek presenteren wat van ons soort muziek houdt. We vinden het fantastisch om onze muziek ten gehore te brengen aan publiek wat van blues houdt en ze te verassen met ons talent.
 
Wat verwacht je van de Challenge?
Wij verwachten een zaal vol liefhebbers en we hopen wat te leren van het commentaar.

Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen?
Voor elke show onderzoeken we wat voor publiek er op af komt. Hierop baseren wij onze setlist. Bij de Challenge zullen we uiteraard onze sterkste bluesnummers kiezen en binnen de tijd een show neerzetten welke hopelijk indruk zal maken.

Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?
Onze muziek is vrij modern en als het dan toch een naam moet krijgen als blues-rock te beschouwen. We gebruiken invloeden zoals de oude helden (Jimi Hendrix), maar laten ons ook graag inspireren door jongere artiesten als Henrik Freischlader of moderne rockbands.
Onze ambitie is om elk (on)mogelijk podium te beklimmen en mensen weg te blazen met loepzuivere vocalen en stomende gitaarsolo’s.

Is er iets wat het publiek van The First Lady zou moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?
Plezier op het podium is voor ons het belangrijkst. Ons doel is dat mensen met een dikke smile weer naar huis gaan, wij zijn er klaar voor.

Soundclip: The First Lady - Highway Road

Verdere info over The First Lady


Paul Scholman (BluesMagazine) in samenwerking met de Dutch Blues FoundationBekijk het nieuwsoverzicht