Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

EUROPEAN BLUES CHALLENGE 2013
Geplaatst op zondag 10 maart 2013

Daarna de Zwitserse band van Fabian Anderhub. Goeie, stevige band hoor. Kun je zo boeken voor een festival in Nederland. Uit Italië komt een heel bijzonder trio, de Serenaders. Mooie ingetogen oude blues door 2 mooie dames (1 met een wasbord.) en 1 heer. Heerlijk Hilbillieblues, origineel en mooi om te zien en te beluisteren. De Noorse band van Yngve en zijn Boogie Legsis net als de Sugar Boy and the Sinners een heel jonge band uit Oslo. Steengoede band zeg. Stonden ook bij de IBC in Memphis. Zeer strakke drummer en een bassist op contrabas, nou nou, smullen. Ook een kanshebber. De Deense Chris Grey is daarna aan de beurt. Weer lekker stevig trio. Ook boeken voor Nederlandse festivals. Wat een kwaliteit staat er vanavond op het podium zeg. Je zult maar in de jury zitten.

Dutch Blues Foundation
Daarna de Polen met maar liefst 4 bluesharmonicaspelers. De band heet Harpcore, stevige funkyblues. Ook niet te versmaden. En dan de Duitsers met 3 blazers een soort BB-King band. Heel erg goed die Tommy Schneller Band. Ook zo te boeken. We kunnen onderhand een heel festival volboeken met The Best of The EBC. Als afsluiter het Zweedse trio Norlin & Badge met snoeiharde bluesrock.

En dan is het over en begint het wachten op de juryuitslag, die om al snel komt. Een gedeelde 2e plaats voor de Spaanse band Chino en het Roemeense trio Soul Serenade.

And The winner of The EBC 2013 werd het Italiaanse trio Veronica Sbergia & Red Wine Serenaders. Van harte gegund deze eerste plaats, maar menigeen had toch een andere winnaar verwacht. Daar werd nog lang over nagesproken in Toulouse. Organisatie enorm bedankt, volgend jaar de 4e EBC in Riga.

Uitslag European Blues Challenge 2013:
1. Veronika Sbergia & The Red Wine Serenaders (Italië), 2. Soul Serenade (Roemenië) en Chino & The Big Bet (Spanje), 4. Sugar Boy and the Sinners (Nederland), 5. Hideaway (België).

UPDATE 9 Maart - 1e Avond
Gelukkig waren de Sugarboys na hun autopech en de bus uit Belgie op tijd in Toulouse en kon het feest op tijd beginnen. Strak om 20.00 uur opende spreekstalmeester Lightnin’Guy de 3e EBC in le Bikini in Toulouse. Het Letse Trio GZT had de eer te openen gevolgd door de Luxemburgse Greyhounds.

Pas bij de 3e band, de Oostenrijkse Bluesmopolitans, begon het lekker te swingen. Een mooie grote club muzikanten met orgel en saxen. Prima band. Daarna een enorm verrassend trio uit Roemenië, de Soul Serenade. Jonge zangeres, mandoline en gitaar/mondharmonica met echte balkaninvloeden. Balkanblues dus, maar heel erg oké en de zaal was voor het eerst ook enthousiast.

Het Engelse duo Babajack was daarna aan de beurt en dat mocht er wezen hoor. Een krachtige dame met stevige strot en een prima begeleider op gitaar. Klasse, orgineel, heel bijzonder en het beste tot dan toe. De Kroatische Sunnysiders waren leuk, maar daar bleef het wel bij. Daarna betraden de Spanjaarden het podium. Duidelijk een veel betere afvaardiging dan vorig jaar. Het trio van Chino was keurig in het pak, had een uitermate vrolijke uitstraling en interactie met publiek, kreeg de zaal zowaar stil en het klonk als een klok. Naast de Engelsen, Oostenrijkers en de Roemenen nog een kanshebber dus.

Het Slowaakse duo Radvani & Bena was een leuke voorlaatste afsluiter. De Belgen hadden naHowlin’ Bill (2011) en Lightnin’ Guy (2012) weer een topper op het podium staan. Hideaway, al 25 jaar wereldberoemd in Belgie. Een stel doorgewinterde bluesmannen die weten hoe ze het dak van een zaal moeten spelen. Nog een kanshebber erbij dus.

Zaterdagavond de andere 10 bands, waaronder onze Sugar Boy and the Sinners en wat ons betreft zitten ze nog volop in de race. Ze hebben vanavond goed opgelet en weten wat er van ze wordt verwacht. Ze zeggen er helemaal klaar voor te zijn.
Tot zover de update 9 Maart.

Publikatie 7 maart
De eerste bezoekers en muzikanten voor het Europese bluesspektakel EBC zijn inmiddels gearriveerd in Toulouse.

Prachtige stad in het zuiden van Frankrijk met een eeuwenoude binnenstad, rijke historie, monumentale en in uitstekende staat verkerende machtige gebouwen in de basiskleur roze. De stad heeft dan ook niet voor niets de bijnaam 'de roze stad'.

Donderdagavond hebben 12 bluesbands uit heel Frankrijk in enkele cafe’s tijdens een showcase laten zien wat Frankrijk qua blues in huis heeft. Een initiatief van France Blues en La Toulouse Blues Society.

Vrijdag zullen de meeste andere bezoekers en bands arriveren. Uit België zelfs een hele bus metHideaway en ook een stel Nederlandse bluesliefhebbers. Sugar Boy and the Sinners zijn gisteren ook uit Nederland vertrokken met de auto.

De presentatie van de bands vrijdag- en zaterdagavond is in handen van de Belgische bluesmanLightnin’ Guy. Hij vindt het een hele eer dat de European Blues Union hem hiervoor hebben gevraagd.

Bekijk het nieuwsoverzicht