Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

EUROPEAN BLUES CHALLENGE 2016
Geplaatst op donderdag 7 april 2016

Op 7, 8 en 9 april zal in het Italiaanse Torrita di Siena, gelegen in het prachtige Toscane, de 6e European Blues Challenge worden gehouden. Eénentwintig bands uit evenzoveel landen zullen aantreden in de Bluesarena, ongetwijfeld voor een waardig bluesfeest.
Namens de Dutch Blues Foundation zal Phil Bee’s Freedom ons land vertegenwoordigen.

Uiteraard is ook de Dutch Blues Foundation ter plaatse vertegenwoordigd en zullen wij u in de aanloop naar het evenement en uiteraard ook tijdens de Challenge zelf zo goed mogelijk op de hoogte houden over de stand van zaken.

Dutch Blues Foundation


6Th European Blues Challenge

Tirrota di Siena, Toscane, Italië, 7-9 april 2016  (verslag en foto's: Leo Gabriëls)

De Europese Blues Challenge is zowel voor bands, maar ook voor boekingsbureaus interessant om eens mee te maken. Zakelijk gezien ook, want in Europa optredens zien te krijgen of bands te boeken kan daar allemaal zeker op de bluesmarkt. Maar ook voor iedereen die van blues muziek houdt is dit mooi om een keer mee te maken, voor ons nu de derde keer, en zeker in de streek Toscane in Italië was al de moeite waard om dit reisje te boeken. Woensdag 5 april vanuit Eindhoven met Ryanair naar Pisa vandaar met de auto naar Torrita Di Siena. Dit was 180 km, maar goed te doen. Het was even zoeken in het donker, maar na een uur waren we ter plaats. Een 1800 meter langzandpad. mijn Panda was grijs, maar nu zag hij er uit of ik Parijs-Dakar had gereden. Mooie locatie dat wel. De volgende dag op naar de omgebouwde sporthal van Torrita di Siena, die vaker gebruikt word voor dit soort gelegenheden. Het Torrita Bluesfestival is er een van. Wat opvalt, is dat de hele gemeenschap achter dit evenement staat en draait op een groot aantal vrijwilligers én met een burgemeester, die ook achter de plaatselijke bluesorganisatie staat. Dan ben je al een heel eindje op weg.

Dutch Blues Foundation


Donderdag 7 april. Italian Blues Grand Gala je kon een ticket kopen alleen voor de muziek, maar ook een ticket inclusief drie-gangen diner wat goed verzorgd werd door de leerlingen van de hotel school uit de buurt. Muzikale omlijsting werd verzorgd door Italiaanse muzikanten begeleid door Nick Becattini (house band ) en met o.a. Fabrizio Poggi, die in Amerika beter bekend is dan in Italië, Maurizio Pugno begeleide een zangeres waarvan we meer gaan horen. Linda Valori onthouden deze naam. Een goed begin en een leuke avond waar we weer enkele internationale bekenden tegen het lijf lopen uit Noorwegen en België van eerdere bezoeken aan deze EBC meetings. Leuk is ook dat je contacten kan leggen met mensen met dezelfde interesse.

Dutch Blues Foundation


Vrijdag 8 april ‘s morgens eerst een hele tour gemaakt door de mooie streek en omliggende dorpjes en dan kom je overal mensen tegen met een polsbandje van de EBC Torrita. Een Deen kwamen we tegen in het oude gedeelte van Torrita Di Siena. Na een leuk gesprek riep hij nog van ver. Blues connecting people. Mooi toch? En dan op tijd weer naar de eerste dag van de Challenge, waar elf bands zich gingen profileren. Presentatrice Veronica Sbergia, winnares van 2013 in Toulouse, deed het voortreffelijk, in het Italiaans en Engels moest zij de pauzes zien tussen de optredens zien op te vullen, tot ze een seintje kreeg om verder te gaan. Uitschieters van deze dag waren voor mij Red Butler (UK) en Ida Bang & The Blue Tears uit Zweden. Maar anderen vonden dit weer niet en zo zie je maar. smaken verschillen, maar kwaliteit moet je eruit zien te halen. Een strak programma, 20 minuten is niet lang en misschien niet genoeg om een band te jureren. Maar dat weet een band ook en zouden zich dan moeten realiseren dat ze zich in deze korte tijd moeten zien te bewijzen. Dat kan beter. Zaterdag 9 april de tweede dag was dit beter en op deze dag waren er bands die er weer uitsprongen. Dit bleek wel aan de drie winnaars van deze Challenge die allen uit deze lijst van bands kwamen. Van Eric ' Slim ' Zahl and the South West Swingers had ik een cd en wist wat mij een beetje te wachten stond.  Met power en uitstraling én natuurlijk een strakke band achter zich. Hij werd dan ook eerste. Maar ook Nederland met Phil Bee’s Freedom zet, in een vrijwel heel andere bezetting dan bekend, een mooi optreden neer; Phil Bee (zang), Pascal Lanslots (Hammond orgel), Wil Hermens (bas) en Arie Verhaar (drums) en dat kleine grote manneke Guy Smeets, die in Torrita di Siena een wel heel goede indruk achterliet. Mensen in de zaal keken naar hun armen en zagen hun haren omhoog komen bij het eigen nummer 'One last Kiss'. Twintig minuten waren genoeg om Phil Bee’s Freedom met deze bezetting de tweede plaats te bezorgen, een prachtig resultaat en ik moet toegeven. terecht. Op het eind, na de uitreiking van de plexiglas-award, werd er door de winnende band, Eric 'Slim' Zahl uit Noorwegen nog een nummer gespeeld met Guy Smeets en Pascal Lanslots, die hierbij beiden een hoofdrol in kregen. De hele band werd mooi naar huis gebracht met een grote bus, ik had nog graag even mee willen doorzakken in Montepulciano (mooie plaats), maar helaas. Derde werd de band WellBad, uit Duitsland, die ik gemist heb omdat ik met een bekende Belgische Hammond speler Patrick Cuijvers. even. een biertje ging drinken. Alles mee gemaakt behalve deze band uit Duitsland.

Dutch Blues Foundation


Op zondag 10 april nog een laatste bezoek gebracht aan de mooie stad Sien. Prachtig. Dan inpakken en op maandag 11 april weer, ondanks de troubles tevreden terug naar huis.
Het zit er weer op en mijn vrouw Petra en ik mogen terug kijken naar een mooi muzikaal en toeristisch lang weekend.
Met als tip. pas op voor zakkenrollers, want dat gebeurde mij op de autoverhuur locatie in Pisa. Alles weg, dus. niets in je achterzak stoppen.

Dutch Blues Foundation


Volgend jaar 2017 is de European Blues Challenge in Denemarken en in 2018 in Noorwegen, waar we al een uitnodiging voor kregen van mensen die we troffen in Brussel 2015. De voorbereidingen voor de voorrondes van de Dutch Blues Challenge in Nederland zijn binnenkort en verspreid door Nederland. Degene die er als beste uit gaat komen gaan we zien in Denemarken.

Link naar foto's Leo

Link naar video afsluitende jam

Link naar foto's Leo

Voorafgaande aan de bekendmaking van de winnaars werden de Blues Behind The Scenes Awards uitgereikt in de categoriën:
 1. Media (magazines, on-line media, photographers, radio, researchers, writers.)
 2. Promoters (clubs, events, festivals, venues.)
 3. Production (agents, labels, managers, producers, publishers)

Deze Awards werden overhandigd aan:
 • Andrzej Malysik / Twoj Blues Magazine (Polen) in de categorie Media;
 • Miika Porkka /  Puistoblues (Finland in de categorie Promotie;
 • Hannes Anrig / Blueshouse Prtoductions/Vallemaggia Magic Blues Festival (Zwitserland) in de categorie Producties.


Dutch Blues Foundation
Uitslag European Blues Challenge 2016
Nadat de burgemeester van Torrita de driehonderd vrijwilligers had bedankt, die dit fantastische evenement op poten hadden gezet, werden uiteindelijk de winnaars bekend gemaakt:
 1. Eric 'Slim' Zahl and the South West Swingers - Noorwegen
 2. Phil Bee's Freedom - Nederland
 3. WellBad - Duitsland

Bekijk de video van de winnaars: Eric 'Slim' Zahl and the South West Swingers


Dutch Blues Foundation

Voorafgaande aan de tweede dag van de European Blues Challenge was daar ook nog de Blues Market.

Dutch Blues Foundation


European Blues Challenge - 8 april 2016
Klokslag 20.00 uur opent de Italiaanse presentatrice Veronica Sbergia, die met haar band de Red Wine Serenaders in 2013 de European Blues Challenge won, de zesde edititie van het gebeuren. Daarna heeft de Poolse inzending Blues Junkers de ondankbare taak de aftrap voor de Challenge te verrichten. Zangeres Natalia Ablamowicz blijkt over een dijk van een stem te beschikken en het publiek sleept de groep er spontaan doorheen.

Dutch Blues Foundation

Ida Bang & the Blue Tears

Elf bands komen er voorbij, die elk in twintig minuten laten zien wat ze in huis hebben. Allemaal prima bands, maar de enige echte uitspringer is wat het Nederlandse delegatie betreft de Zweedse inzending Ida Bang & The Blue Tears.Het staat van de eerste tot
de laatste noot als een huis. Een te gekke bluesband met een goede en ook nog eens leuke, frisse zangeres. Allemaal netjes gekleed, jonge uitstraling, swingende eigen nummers, strakke ritmejongens en twee dijken van gitaristen. Niet alleen de Nederlanders waren onder de indruk, de rest van de zaal ook.

Vanavond gaan we horen of de jury, waarin onze eigen Karen Neumann, deze mening deelt.
We zijn benieuwd wat de tweede avond ons gaat brengen.

Dutch Blues Foundation


De kop is eraf. Donderdagavond 7 april 2016 was de opening van de European Blues Challenge met het Gran Gala del Blues Italiano. De presentatie was in handen van Carlo Massarini en met een begeleidingsband onder leiding van Nick Becattini gaven de volgende artiesten acte de presence: Angelo Leadbelly Rossi, Fabrizio Poggi, Gennaro Porcelli, Lianda Valori & Maurizio Pugno, Luco Giordano, Marco Pandolfi. Mario Insenga, Maurizio Gnola, Mike Sponza en Tolo Marton.
Klik hier voor een video van de afsluitende Jam

Dutch Blues Foundation


Vanavond (7 april 2016) zal de European Blues Challenge van start gaan met get 'Grand Gala del Blues Italiano', waar de Italiaanse Blues gemeenschap zich zal presenteren aan een internationaal publiek.
Het programma voor de komende dagen ziet er als volgt uit:

Vrijdag (8-4-2016)

 1. Poland - Blues Junkers
 2. Bulgaria - Bluestream
 3. U.K. - Red Butler
 4. Estonia - Tanel Padar Blues Band
 5. France - Gas Blues Band
 6. Slovakia - Juraj Schweigert & The Grove Time
 7. Denmark - Christian Bundgaard Trio
 8. Hungary - Mojo Workings
 9. Switzerland - Johnny Fontane And The Rivals
 10. Sweden - Ida Bang & The Blue Tears
 11. Latvia - Johnny B Beast

Zaterdag (9-4-2016)

 1. Belgium - Tiny Legs Tim
 2. Finland - Lena & The Slide Brothers
 3. Austria - Ulrich Ellison & Tribe
 4. Italy - Paul Venturi & The Junkers
 5. Norway - Eric 'Slim' Zahl and the South West Swingers
 6. Spain - Wax & Boogie Rhythm Combo
 7. Portugal - Budda Power Blues
 8. Germany - WellBad
 9. Netherlands - Phil Bee’s Freedom
 10. Croatia - Zamba

Hier een paar sfeerplaatjes van onze mensen in Toritta:

Dutch Blues Foundation


Ook dit jaar zal er er een cd verschijnen, waarop alle deelnemers van de International Blues Challenge te horen zijn:

Dutch Blues Foundation

Uit de eerste berichten vanuit Italië blijkt dat ook de de regionale kranten de nodige aandacht besteden aan de European
Blues Challenge:

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


De deelnemers:


België - Tiny Legs Tim
Bulgarije - Bluestream
Denemarken - Christiaan Bundgaar Trio
Duitsland - WellBad
Estland - Tanel Padar Blues Band
Finland - Lena & the Slide Brothers
Frankrijk - Gas Blues Band
Hongarije - Mojo Workings
Italië - Paul Venturi & The Junkers
Kroatië - Zamba
Letland - Johnny B. Beast
Nederland - Phil Bee's Freedom
Noorwegen - Eric 'Slim' Zahl & The South West Swingers
Oostenrijk - Ulrich Ellison & Tribe
Polen - Blues Junkers
Portugal - Budda Power Blues
Slowakije - Juraj Schweigert & The Groove Time
Spanje - Wax & Boogie Rhythm Combo
Verenigd Koninkrijk - Red Butler
Zweden - Ida Bang & The Blue Tears
Zwitserland - Johnny Fontane & the Rivals

Dutch Blues Foundation

European Blues Market 2016

De European Blues Union organiseert de European Blues Market. Deze zal plaatsvinden in Torrita di Siena (Italië), naast het indoor Sports Stadium op zaterdag 9 april 14:30-17:00.

Een unieke en gratis mogelijkheid om in een informele setting contact te maken met andere blues professionals, artiesten en muziek liefhebbers uit heel Europa. Actieve leden hebben de mogelijkheid een stand te reserveren.

De European Blues Market is voor iedereen toegankelijk en we verwachten veel blues vrienden die kennis komen maken met de EBU activiteiten. Bezoek de European Blues Market en ontmoet Europese blues liefhebbers.

Veel activiteiten zullen plaatsvinden gedurende het weekend: The European Blues Challenge (21 blues acts uit 21 Europese landen), The Blues Expo, The Blues Behind The Scenes Awards, The Special Italian Gala Dinner Show. Alles in het mooie Italiaanse dorp Torrita di Siena.Bekijk het nieuwsoverzicht