Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

EVEN VOORSTELLEN: THE MUDBIRDS
Geplaatst op maandag 14 augustus 2017

Op 8 oktober a.s. vindt in Hotel de Rustende Jager de finale van de Dutch Blues Challenge plaats. De finalisten, welke we deze week voorstellen zijn The Mudbirds, die zich tijdens de voorronde voor de finale wisten te plaatsen.

Het ligt in de bedoeling dat elke band die in de finale staat zijn licht laat schijnen op de finale en wat de band/solisten-duo’s daar denken te bereiken.

Dutch Blues Foundation

Bandbezetting:

Waarom doen jullie mee aan de Challenge?

In de eerste plaats maken wij muziek voor ons plezier. In 2011 deden we ook mee met de Challenge en wonnen we. We speelden toen puur akoestisch. Het afgelopen jaar hebben we aan een nieuw elektrisch geluid gewerkt. Voor ons een geweldige nieuwe uitdaging om te experimenteren met een steviger geluid. De Challenge lijkt ons een goede gelegenheid om onze nieuwe sound aan het publiek te presenteren. 

Wat verwacht je van de Challenge?

Vanuit het hoge noorden hier in Friesland hopen we o.a. via de publiciteit rond de Challenge ons duo op een hoger plan te krijgen. Wat meer bekendheid en daardoor hopelijk meer optredens.

Hoe pakken jullie de Challenge aan: gewoon een paar sterke nummers uit jullie repertoire spelen of een speciale showcase om de jury te overtuigen? 

We spelen inderdaad een aantal nummers uit ons repertoire die we zelf sterk vinden. We hebben een eigen originele stijl ontwikkeld en dat laten we horen. We zijn zoals we zijn en gaan gewoon zo goed mogelijk ons ding doen. De jury hoort en ziet dan hoe we echt zijn. We gaan dus niet iets anders spelen alleen voor de jury. Ons motto is: ‘blijf bij jezelf en doe waar je goed in bent’.

Hoe plaatsen jullie jezelf in de bluesscene qua stijl en ambitie?

Dit staat ook in onze biografie: de muziek van The Mudbirds is niet makkelijk te plaatsen, ergens tussen blues, bluegrass en wie weet waar. In de bluesscene zijn we waarschijnlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Hoewel wij onze klassiekers kennen en de blues met de paplepel ingegoten hebben gekregen, proberen wij niet bepaalde blues artiesten of stijlen te imiteren. De combinatie van onze instrumenten hoor je niet vaak. We experimenteren veel met vreemde onregelmatige ritmes en onze invloeden komen uit een heel breed spectrum, het meest uit de blues natuurlijk maar ook uit bv. bluegrass, jazz, minimal music, oosterse muziek, folk, klassieke muziek, Zuid-Amerikaanse muziek enz. Daardoor hebben we in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld, een soort ‘World Blues’ zou je kunnen zeggen. Dat is ook onze ambitie: in het blues-idioom nieuwe dingen doen.

Is er iets wat het publiek van The Mudbirds zouden moeten weten of dat tot op heden onbekend of onderbelicht is gebleven?

Voor het meer stevige werk kunnen we nu, naast onze akoestische sets, ook met iets meer druk en volume spelen via onze elektrisch versterkte instrumenten, inclusief dirty overdrive sounds van slide gitaar en harmonica. 
Bezoek onze Facebook-pagina, onze website en bekijk de Youtube video.
Samenstelling: Paul Scholman en Ton Kok


Bekijk het nieuwsoverzicht