Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

JAAROVERZICHT 2011-2012
Geplaatst op zondag 1 januari 2012

International Blues Challenge, Memphis (USA)
In het eerste jaar van haar bestaan mocht de Dutch Blues Foundation, vanwege tijdgebrek voor het houden van voorronden, een solo-act en een band naar Memphis sturen om mee te doen aan de International Blues Challenge (IBC). Gitarist/zanger Ralph de Jongh en de band King Mo werden door de DBF geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de grootste blues challenge ter wereld, die werd gehouden van 1 t/m 5 februari 2011.
Van de 180 bluesacts gingen Ralph de Jongh en King Mo, na hun verpletterende optredens, door naar de halve finale, waar zij zich schaarden bij respectievelijk de 24 beste solo/duo’s en 33 beste bands. Met opgeheven hoofd moesten ze daar hun bijdrage aan de Challenge beïndigen.


Europese Blues Challenge, Berlijn
King Mo vertegenwoordigde ook Nederland tijdens de eerste Europese Blues Challenge in Berlijn. Deze Challenge wordt georganiseerd door de European Blues Union waaraan de DBF is gelieerd. Ook hier liet King Mo een onuitwisbare indruk achter, hetgeen (mede) heeft geresulteerd in diverse optredens buiten onze landsgrenzen.
 

Dutch Blues Awards
Op 9 april 2011 reikte de DBF voor het eerst de Dutch Blues Awards (DBA) uit. De presentatie was in handen van bluesdiva Candye Kane. De Dutch Blues Music Awards zijn een erkenning voor bands en artiesten die in het jaar ervoor een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bluesmuziek in Nederland.
 
De genomineerden voor de DBA 2010 waren:

Band: King Mo, Twelve Bar Blues Band, MOCT.
Gitarist: Sjors Nederlof, Hein Meijer, Kees Dusink.
Bassist: Ronald de Jong, Ronald Jonker, Herman Deinum, Arno Vervest.
Vocalist: Phil Bee, Jan Scherpenzeel, Ralph de Jongh.
Harmonica: Gait Klein Kromhof, Pieter van der Pluijm, Ben Bouman.
Toetsen: Little Willie Littlefield, Han van Dam, Eric-Jan Overbeek.
Drummer: Jody van Ooijen, Frank Coumans en Theo Outhuyse

De namen van de winnaars zijn in het rood weergegeven.

De eerste Keeping the Blues Alive Award 2010 werd door Rien Wisse (Block magazine) uitgereikt aan radiopresentator en festivalorganisator Nico Bravenboer die zich al meer dan achttien jaar met hart en ziel inzet voor de blues.
 

Dutch Blues Hall Of Fame
Harry Muskee en Oscar Benton zijn tijdens de uitreiking van de Dutch Blues Awards als eerste toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame. Harry Muskee kreeg deze onderscheiding uitgereikt door vriend en voormalig manager Johan Derksen, terwijl Oscar Benton hem ontving van oudproducer Tony Vos.

De Dutch Blues Hall of Fame is een historisch archief van mensen die door optredens, opnamen of documentatie van onschatbare waarde zijn in de Nederlandse bluesgeschiedenis.
 

Dutch Blues Challenge 2011
Op zondag 2 oktober 2011 organiseerde de DBF haar eerste Bluesdag. Na de workshops en master-classes gegeven door Ben Bouman, Viola Barend, Dicky Greenwood, Harm van Sleen, Lightnin' Guy en Little Louis ging de Dutch Blues Challenge van start. De solo/ duo’s, The Mudbirds, Ben Bouman, David Savage en de bands Mariëlla Tirotto & The Blues Federation, John F. Klaver Band, Deep & The Dudes, Bradley’s Circus, Robbert Fossen & Bobby’s Teardrops, JB’s BluesCrew, Mike & The Mellotones en Fat Harry & The Fuzzy Licks traden ieder twintig minuten op voor een vakjury, die bestond uit Fred Broekman, de presentator van het bluesradioprogramma Spinning The Blues, Ricky Nye, zanger en pianist uit Cincianetti, Carolin Wobben van boekingsbureau Phamosa Music, Alfonds Verreijt van het blad Bandcoach, en Bert Pijpers van het bluesplatenlabel Continental Record Services, Herman Janssen van het bluesfestival Moulin Blues en een select groepje toeschouwers.

The Mudbirds en de John F. Klaver Band hadden van de jury en het publiek de meeste punten gekregen en mogen Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis (USA) en de John F. Klaver band ook tijdens de Europese Blues Challenge in Berlijn.


Programma 2012
Ook in 2012 zal de DBF zich weer volledig inzetten om zowel binnen als buiten onze landsgrenzen, blues in al haar facetten te promoten, te stimuleren en te ondersteunen.


IBC & EBC
De eerste week van februari vertegenwoordigen The Mudbirds en de John F. Klaver Band Nederland tijdens de International Blues Challenge in Memphis (USA) en de John F. Klaver Band ook op de Europese Blues Challenge in Berlijn in het weekend van 16-17 maart.


Dutch Blues Awards
Op zaterdag 14 april zullen voor de tweede keer de Dutch Blues Awards worden uitgereikt. Ook wordt die avond de Keeping The Blues Alive Award uitgereikt.

Op zaterdag 7 februari werd in L’Esprit in Rotterdam bekendgemaakt dat Barrelhouse, als eerste Nederlandse band is opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. De daarbij behorende onderscheiding zal op 14 april worden uitgereikt in hotel de Rustende Jager te Nieuw-Vennep.
 

Dutch Blues Challenge 2012 / Bluesdag
Vanaf 1 maart kunnen bluesacts zich inschrijven voor de tweede Dutch Blues Challenge. Dit is een onderdeel van de Bluesdag, waar weer volop workshops en master-classes zullen plaatsvinden.


Blues in the Schools
De DBF is een samenwerkingsverband aangegaan met Pier K.
Pier K is het vertrekpunt voor kunst en cultuur voor jong en oud in Haarlemmermeer. Samen ontwikkelen we een programma om de blues weer terug te brengen bij de jeugd en ervoor te zorgen dat de blues generatie op generatie doorgegeven kan worden.


MyBlues
MyBlues.nl is de bluesdatabase van Nederland waarin veel te vinden is over optredens, bands, clubs, festivals en links. Dit wordt verder ontwikkeld tot een zo compleet mogelijke bluesencyclopedie en apps voor de mobiel.

De website van de DBF had afgelopen jaar 55.000 unieke bezoekers met 1,76 miljoen hits.
 

Donateurs, sponsors en vrijwilligers
Namens de Dutch Blues Foundation hartelijk dank voor de steun en inzet.
Hopelijk kunnen we ook dit jaar weer op jullie rekenen.

Wil je ook vrijwilliger worden stuur dan een mail naar office@dutchbluesfoundation.com.

Het Bestuur en de Raad van Advies


Bekijk het nieuwsoverzicht