Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

TERUGKIJKEN MET DE MUDBIRDS OP DE IBC 2024
Geplaatst op zondag 21 januari 2024

Dutch Blues Foundation

 
International Blues Challenge Memphis
In 2023 won het Friese blues duo the Mudbirds de Dutch Blues Challenge. Zij verdienden daarmee een deelnamebewijs voor de prestigieuze jaarlijkse International Blues Challenge (IBC) in Amerika. Dit jaar de 39e editie met zo’n 200 bluesacts uit de hele wereld. Vier avonden blues van topniveau in twintig bluesclubs in de legendarische Bealestreet Memphis. Via kwart- en semifinales bepalen jury’s wie er op de zaterdagavond een finaleplek verdienen in het imposante Orpheum theater. 

Meer hier over de IBC 2024.
 
The Mudbirds
Alan Laws en René Tweehuysen vormen samen the Mudbirds, een grensverleggend bluesduo uit de vogelrijke Friese modderstreken. Toen ze elf jaar geleden ook deelnamen aan de IBC was hun ervaring niet zo goed als nu. Dat kwam omdat Alan net voor de reis zijn stem verloor. Het was muzikaal meer overleven dan genieten. Deze keer hadden ze ook een heel andere sound (meer versterkt) en waren ze veel beter muzikaal voorbereide, daar hebben ze echt van kunnen profiteren. Een ervaring die ze niet hadden willen missen. 'Onze muziek is niet de standaard blues. Tijdens concerten merken we vaak dat er een deel van het publiek blij verrast is bij wat ze horen. Blues, maar dan net iets anders. De Weissenborn, gebruikt als lap-style instrument bij het spelen van de blues, zie je niet vaak. Ook de speelstijl van René kent (bijna) niemand. Bij het spelen van de blues is de combinatie van Weissenborn en harmonica vrij uniek. Als we spelen is het altijd fijn om de reacties van het publiek te zien. Dat onze muziek niet iedereen aanspreekt weten we. En we weten dat de jury helaas vaak een voorkeur heeft voor de meer traditionele blues. Wij spelen weinig doorsnee blues, onze nummers zijn doorgecomponeerde composities met de blues als uitgangspunt. Soms met onregelmatige ritmes en verrassende melodieën. Maar vernieuwing in de blues: daar zit men vaak niet echt op te wachten'.
 
Showcases en meer
Het jaarlijkse bluesevenement in Memphis is veel meer dan de challenge met 200 bluesacts. De vier dagen durende IBC staat bol van de showcases, workshops, prijsuitreikingen, meetings, masterclasses, jams, netwerken, lunches, diners en vooral heel veel livemuziek in de clubs. 'Tijdens de challenge zijn muzikanten altijd op zoek naar contact met elkaar. Dat maakt het heel makkelijk om spontaan een gesprek te beginnen en je liefde voor de muziek te delen. De sfeer is prima. Volgens ons is het element 'wedstrijd' niet het belangrijkste. Waar het om gaat, is dat het erg leuk is om voor veel verschillende mensen uit ander landen te spelen. Het was erg leuk om de showcase te mogen doen met meer speeltijd als bij de Challenge. De enige teleurstelling die we hadden heeft niet te maken met wel of niet ‘winnen’, maar met het feit dat we een keer minder konden spelen. Om meer te kunnen spelen zijn wij, en dat zouden we toekomstige deelnemers aanraden, een week eerder naar de VS te gaan. In Nashville hebben we, in verschillende Juke joints, drie gigs gedaan. Dat is niet makkelijk om te regelen, maar dan haal je wel nog meer uit de periode dat je in de VS bent. Erg leuk om mensen te ontmoeten en te verrassen met onze muziek. Let op: je mag niet voor geld spelen, het gaat om de ervaring'. 
 
Verbeterpunten
Helaas zat een (semi)finaleplek er niet in voor Alan en René. De ‘concurrentie’ van de ruim 70 andere solo/duo’s was enorm. De ervaring was er echter niet minder om. 'Er zijn altijd verbeterpunten m.b.t. de organisatie. Voorop staat dat, net als bij de Dutch Blues Foundation, het allemaal vrijwilligers zijn die hun uiterste best doen. Complimenten. Wel zouden wij aanraden om de muzikanten ietsje meer wisseltijd te geven tussen de acts. Voor solo/duo’s is dat 5 minuten. (af- en opbouw). Daarnaast zou het fijn zijn als acts ergens de gelegenheid krijgen om, los van de challenge, wat vaker te kunnen spelen voor een publiek. Als je uit Europa komt en alleen de kwartfinales speelt dan heb je weinig tijd om te laten zien wat je in huis hebt. Los van het spelen, de ontdekkingstocht die je kunt doen in dit gebied van de VS is een geweldige ervaring. De cultuur is zeker anders dan in West-Europa. De armoede en (toch) criminaliteit mogen niet onopgemerkt blijven. Dat weet je, maar het is toch schokkend. Daar ging de oorspronkelijk blues vaak over en dat is echt niet veranderd. Als laatste: zonder de inzet van de Dutch Blues foundation is dit niet mogelijk. Heel fijn dat er mensen zijn die dit vrijwillig doen. We raden andere muzikanten aan om de uitdaging aan te gaan. Niet om te winnen, maar om het mee te maken. Samengevat een geweldige ervaring.'

Dutch Blues Foundation

 


Bekijk het nieuwsoverzicht