Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

UITSLAG EUROPEAN BLUES CHALLENGE 2014
Geplaatst op zondag 13 april 2014

De 4e European Blues Challenge (EBC) is dit jaar op 11 en 12 april in Riga, hoofdstad van het Baltische Letland. 18 bands uit Europa doen er mee, Nederland met de John F. Klaverband.
De Dutch Blues Foundation is er bij en doet dagelijks verslag.

Verslag 12 April 2014

Dutch Blues Foundation
De 2e avond in Riga werd geopend door de Spaanse band A Contra Blues. 
Zo hoort blues te zijn. Stevig, vrolijke muzikanten, goede nummers, swingen en meezingen. Kun je ongezien boeken, succes verzekerd. Daarna de Belgen, de Fransen en de Zwitsers. Prima bands, maar vlak en voorspelbaar. 
En toen de Engelsen. Oude zwartemannenblues in een geweldige nieuwe jas. Publiek ging echt uit zijn dak. Daarna Pristine uit Noorwegen. Dame met een stevig zangstem en kanshebster. Zou ze het kunstje van de Noorse winnares 2012 opnieuw uit kunnen halen? De John F. Klaverband had afsluitend een meer dan perfect optreden. Niet eerder een betere show van ze gezien. Echt heel goed en dat vond de zaal ook. De jury was er daarna snel uit, Noorwegen 2e en Spanje 1e. Een besluit dat menig wenkbrauw in de zaal deed fronsen, maar evengoed van harte gegund en gefeliciteerd. Het was een meer dan geweldige ontvangst hier in Riga. In 2015 treft de hele Europese bluesfamilie zich weer in Brussel. Tot dan.
and the winner is. Spanje

Verslag 11 April 2014

Dutch Blues Foundation
EBC 2014. Om stipt 20.00 uur openen 'onze' Belgische Lightnin’Guy en zijn Letse collega de EBC 2014 in de Sapnu fabriek in Riga. Prachtige lokatie, prima geluid (gemiddeld 95 DB, het kan dus wel in een grote zaal.) en al direct lekker vol met publiek. Elke 20 minuten een andere band, voor je het goed en wel doorhebt is het al weer voorbij. Vanavond de eerste negen van in totaal 18 bands uit heel Europa. Weinig Nederlanders deze keer, behalve de Karen Neumann, voorzitster van de Dutch Blues Foundation, jurylid Martin Jansen van Moulin Blues en John, Iris, Rob en Eric van de John F. Klaverband geen andere Nederlanders gespot.
Mooie nieuwe service is live-video uitzending via de website van www.liverigablues.lv. Ook het enorme LED-scherm achter de bands is nieuw. De bands worden daarop aangekondigd met de kleuren van hun nationale vlag verwerkt in het logo van de European Blues Union. Ook de merchandise is dit keer prima in orde met shirts en programmaflyers. Minpuntje was dat het bier bij de 3 tappunten op een gegeven moment op was. Blues zonder bier, dat is wel even wennen. Bij de aankondiging van de Finse deelnemers lijkt 'half' blues-Finland in de zaal te zijn. Feest hoor zo tussen de Finnen. Wie de kanshebbers zijn van de eerste avond is moeilijk te zeggen, maar de Italianen en de Finnen scoren stevig. Morgen het verslag van de 2e avond en natuurlijk de winnaar.


Verslag 10 April 2014

Vrijdag 11 en zaterdag 12 april 2014 de European Blues Challenge (EBC). In Riga, in het schitterende cultuurcentrum Sapnu Fabrika, een oud fabriekscomplex aan de rand van de binnenstad. De EBC wordt georganiseert door de European Blues Union, een samenwerking tussen 20 Europese bluesfoundations met als doel de Europese blues te promoten. De eerste EBC was in 2011 in Berlijn. King Mo deed daar aan mee en Howlin’Bill uit België werd er eerste. In 2012 kwam de John F. Klaverband uit voor Nederland en won de Noorse 'blueskoningin' Rita Engedalen. In 2013 stonden Sugarboy and the Sinners in Toulouse op het podium. Dit jaar staat de John F. Klaverband opnieuw bij de EBC. Ze spelen zaterdagavond als laatste en nemen het op tegen 17 andere Europese bands, allemaal geselecteerd via nationale wedstrijden of verkiezingen. Acht bands spelen op de vrijdagavond en de rest op zaterdagavond. Zie onderstaand schema. Elke act duurt maximaal 20 minuten, waarin de bands kunnen laten zien en horen wat ze in huis hebben. De beoordeling van de bands is in handen van een jury, die bestaat uit blueskenners uit verschillende Europese landen. De presentatie is net als vorig jaar in handen van de Belgische bluesman Guy Verlinde (Lightnin’Guy). Na afloop wordt zaterdagavond/-nacht direct bekend wie de winnaar is van 2014. De Dutch Blues Foundation is er bij en houdt ons op de hoogte. Morgen volgt een vervolg verslag vanuit Riga.

FRIDAY 11TH APRIL
EBC Concerts at Sapnu fabrika, Day 1
20:00 Croatia: 44 Blues
20:25 Denmark: Big Creek Slim & The Cockroaches
20:50 Sweden: The Hightones
21:15 Latvia: Lavrix Band
21:40 Italy: Marco Pandolfi Trio
22:05 Germany: Mike Seeber Trio
22:30 Russia: Bomb Lane Band
22:55 Finland: Ina Forsman & Helge Tallqvist Band
23:20 Hungary: T. Rogers
SATURDAY 12TH APRIL
10:30-13:00 EBU General Assembly (members only) at Tallink Hotel
14:00-16:30 Blues Market at Tallink Hotel
EBC Concerts at Sapnu fabrika, Day 2
20:00 Spain: A Contra Blues
20:25 Belgium: Fred and the Healers
20:50 France: Shake Your Hips
21:15 Switzerland: The Bacon Fats
21:40 United Kingdom: David Migden & The Twisted Roots
22:05 Romania: The Blues Nation
22:30 Norway: Pristine
22:55 Austria: Edi Fenzl Band
23:20 Netherlands: The John F. Klaver Band
23:45 End of competition
23:50 Performance of special guests: Latvian Blues Band
00:05 Announcement of winner
00:15 Performance of winner + winners’ jam


Verslag 9 April 2014

Vandaag een stukje historie over stad en land, morgen wat achtergronden over de EBC en de lokatie en vrijdag en zaterdag de EBC met natuurlijk zondagochtend vroeg de bekendmaking van de winnaar.
Riga, Letland
Riga is dit jaar een van de Culturele hoofdsteden van Europa met tal van culturele evenementen. De stad ligt aan de Golf van Riga, is ongeveer even groot als Amsterdam en kent een eeuwenlange en rijke historie. Na honderden jaren bezettingen en overheersingen door Duitsland, Polen, Zweden en Rusland is Letland nu ruim 20 jaar onafhankelijk, lid van de EU en sinds kort kun je er terecht met euro’s. Riga is een stad met een prachtige oude en kleine binnenstad en schitterende woonwijken met enorm veel jugendstil, art nouvea en honderden houten gebouwen. Ze doet niet onder voor cultuursteden als Wenen en Parijs. Klassieke muziek en zingen staan hoog genoteerd bij de Letten. Een Europees bluesfestival in een muziekminnende culturele hoofdstad. Wat wil een bluesliefhebber nog meer. Meer info European Blues Union.

Bekijk het nieuwsoverzicht