Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG 2E VOORRONDE DUTCH BLUES CHALLENGE 2016
Geplaatst op maandag 23 mei 2016

Dutch Blues Foundation
De mannen, die doorgaan naar de finale in Nieuw-Vennep. Foto: Leo Gabriëls

De Dutch Blues Challenge

Op zondagmiddag 22 mei 2016 vond in zaal Thijssen te Vlierden en in samenwerking met Keeping The Blues Alive.nl de tweede voorronde plaats van de Dutch Blues Challenge 2016. Werden er in het verleden een aantal bands en duo’s/solisten geselecteerd door een commissie om aan te treden in de finale in Nieuw-Vennep, voor dit jaar is de opzet gewijzigd. Er vinden dit jaar, verspreid door het land, drie voorrondes plaats voor bands en één voor duo’s/solisten. Tijdens elke voorronde treden zes acts op. Door het onfortuinlijk afhaken van Zippy Leaps mocht BluezzControl  als zesde band deelnemen.
 
Het voordeel van de voorrondes is dat veel meer bands live kunnen laten zien wat ze in huis hebben en dat het publiek door de Dutch Blues Foundation in eigen regio opgezocht wordt. De finale is weliswaar als vanouds, op 9 oktober a.s., in Nieuw-Vennep, maar in het westen, noordoosten, zuiden en centraal Nederland kan het publiek al eerder kennis maken met de deelnemers.
 
Niet alleen de mensen van de Foundation stortten zich ook nu weer met groot enthousiasme op hun taak, ook de mensen van  Keeping The Blues Alive.nl waren al even geestdriftig bezig er een geslaagde middag van te maken. De multifunctionele accommodatie in Vlierden werd geruisloos maar effectief omgetoverd van sporthal tot een volwaardige en sfeervolle concertzaal. In plaats van ringen en rekstok hingen er kroonluchters, in plaats van basketbalborden posters. Brabantse gastvrijheid en gezelligheid met koffie en broodjes.
 
Nadat iedereen uitgebreid was geïnstrueerd, werd er geloot voor de volgorde van optreden en was het rond drie uur tijd voor presentator Ton Kok om het podium te betreden en allereerst de vakjury voor te stellen: Wil Wijnhoven (die geen dag voorbij laat gaan zonder de blues en eigenaar van Bluesbreeker.nl), Auke Bergsma (maakt elke vrijdagavond een radioprogramma onder de titel Blues4You bij Slog fm) en voorzitter Rob van Elst (dikwijls presentator van de finaledag van de Dutch Blues Challenge en dj bij Bluesmoose radio).

De Bands
Dutch Blues Foundation


Meteen bij aanvang werd de toon gezet door de aanstekelijke en pittige rockabilly van Trash Hombres (Wil Sipkema, gitaar Marc Kamphuis, zang/bluesharp Wilfred Pieters, contrabas/zang Pieter van Hoorn, drums). Swingend vlogen de eerste twintig minuten om met nummers van onder andere Ray Charles, Fabulous Thunderbirds en Paladins.
 
Dutch Blues Foundation


Detonics (Kars van Nus, zang/bluesharp Jeremy Aussems, gitaar Raimond de Nijs, piano/Hammond René Leijtens, contrabas Mathijs Roks, drums) speelden voornamelijk eigen werk variërend van de slowballad 'I can’t quit' tot het uptempo nummer 'She knows how to love me'; voorwaar een bont gezelschap met een leuke show.
 
Dutch Blues Foundation

Wildmen Bluesband (Jos de Wilde, gitaar Saskia de Nijs, zang Hans van Gaalen, drums Mark van Lieshout, bas Jan Heijmans, toetsen) hoewel de naam anders doet vermoeden, was dit de enige band met een zangeres. Zij brachten klassiekers van Elmore James, Allen Toussaint en Buddy Guy met tot slot een eigen nummer 'It’s freezing in my heart' waarin mooie solo’s van Jos en Jan.
 
Dutch Blues Foundation


BluezzControl (Ed Middelman, bas/zang Ferry Fassaert, drums Eelco Bisschop, gitaar) met strakke rockblues op stevig fundament van bas en drums en meeslepende gitaarsolo’s. De band speelde vier eigen nummers waaronder het aangrijpende 'I don’t wanna die', ook te vinden op hun laatste CD.
 
Dutch Blues Foundation


The D.C. Dedley's (Michiel Malschaert, gitaar/zang René Niessen, gitaar Stijn Lomans, bas Thijs Henderikx, drums) zetten een mooie set neer waarin de band veel speelplezier ten toon spreidde. Ze hebben er duidelijk schik in om te spelen met elkaar en voor publiek. In precies twintig minuten volgen vier eigen nummers met als laatste het swingende 'Hot things'.
 
Dutch Blues Foundation


Tenslotte Bag of Bones (Elco Jongkind, gitaar/zang Daniel Lottersberger, bas Clint Maraña, drums) een internationaal gezelschap met een wel heel bijzondere interpretatie van het begrip bluesmuziek. Drie eigen nummers met bijna klassieke en symfonische invloeden. Vooral het laatste nummer 'Hunt on' laat horen dat blues op geheel eigen wijze gespeeld kan worden ondersteund met strak drumwerk en kleurrijke bas.

Dutch Blues Foundation
Detonics, winnaars vakjury. Foto: Leo Gabriëls

De Winnaars

Toen was het tijd voor de jury om te gaan beraadslagen en het publiek nogmaals op de stembus te wijzen. Uiteindelijk mocht juryvoorzitter Rob van Elst de finalisten bekend maken. Detonics werd door de vakjury en the D.C. Dedley’s (zij het ternauwernood) door het publiek tot winnaar gekozen.
 
Jammer was het wel voor de bands dat de fans het een beetje hadden laten afweten tijdens deze geslaagde middag in een sfeervolle ambiance.
 
De derde voorronde vindt plaats op 12 juni 2016 in AZOTOD in De Meern. Aan deze voorronde nemen alleen solisten en duo's deel.

Dutch Blues Foundation
Tekst: Gerrit Dijk
Foto's : Leo GabriëlsBekijk het nieuwsoverzicht