Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG DERDE VOORRONDE DUTCH BLUES CHALLENGE
Geplaatst op zondag 18 juni 2017

Zondagmiddag 18 juni 2017 werd in Muziektheater Royal Irene in Venlo de derde voorronde gehouden voor de Dutch Blues Challenge. Zes bands traden aan en de jury bepaalde dat de Ragtime Rumours en RUV doorgaan naar de finale op 8 oktober a.s. in Nieuw-Vennep.

Dutch Blues Foundation

Ragtime Rumours

Dutch Blues Foundation

RUV

Om klokslag drie uur verscheen presentator Twan Linders op het podium om het spoorboekje voor de dag door te nemen en om gelijk de jury voor te stellen. Hij wist ons op prima wijze door het programma te loodsen.

Dutch Blues Foundation


De loting bepaalde dat het gezelschap Hoochiemama, uit het westen van het land, het spits mocht afbijten en dat deed het kwartet op prima wijze. De groep bestaat uit Pim Dollé (gitaar), Theo Duurland (bas/zang), Pascal Numan (drums/zang) en Pim Dollé (harmonica). De inspiratie putten de heren uit het stevigere bluessegment en gitaar- en hamonicasolo's wisselden elkaar af. Een pittige opener, de dame met de tijdbordjes hoefde niet eens in actie te komen, want binnen 18 minuten wisten ze de klus te klaren.

Dutch Blues Foundation


Ook de tweede band was een kwartet: Mojo Hand. Het Brabantse gezelschap bestaat uit zanger/gitarist Frank Reemers en toetsenist / harmonicaspeler en zanger Joep de Greef, ondersteund door de ritmesectie met Joop de Graaff op bas en Mathieu van Uden achter het drumstel. Enkele van de heren maken ook deel uit van het akoestische gezelschap Ramblin' Dog, dat vorig jaar de finale van de Dlues Blues Challenge wist te halen. Ook electrisch stonden de heren hun mannetje met afwisseled werk van eigen hand.

Dutch Blues Foundation


De Joost de Lange Rock/Blues Experience wist vervolgens een indrukwekkende set neer te zetten. De band trapte af met de klassieker "Dust My Broom", maar completeerden met een paar werken van eigen hand. Joost werd als vanouds ondersteund door Ramses Donvil achter de drums en Mitchell Goor op bas. Om de balans België/Nederland in balans te houden en in in aanmerking te komen voor de Dutch Blues Challenge was Willem van der Schoof (toetsen) aan het gezelschap toegevoegd. Met een perfect geluid en een goede set maakte de groep veel indruk.

Dutch Blues Foundation


Vervolgens verscheen RUV op het podium, een voor mij onbekend gezelschap uit Enschede. De groep bestaat uit gitarist Jim Zwinselman, bassist/zanger Jeroen Nielen en drummer Ruud Gielen (tevens actief in de Sean Webster Band). Het spreekwoord mag dan luiden 'onbekend maakt onbemind', maar de heren wisten een verpletterende indruk achter te laten met hun psychedelische blues/rock. De heren bleken slim genoeg om niet te verzanden in lange jams, maar wisten ook nog eens prima afgeronde nummers neer te zetten.

Dutch Blues Foundation


De afsluiting van het muzikale gedeeldte werd verzord door de beide Limburgse vertegenwoordiger van deze dag. De Ragtime Rumours zorgden voor een heerlijk rustpunt met hun mengeling van blues, ragtime en jazz. De band bestaat uit Tom 'Howlin' Stone Janssen (gitaar/zang), Thimo Gijezen (gitaar), Niki van der Schuren (bas/sax) en Sjaak Korsten (drums). Vooral het tomeloze enthousiasme van de muzikanten wist veel indruk te maken. Normaal gesproken maakt de band gebruik van nog veel meer instrumenten, maar gezien de bewerkte speeltijd beperkte men zich tot het genoemde instrumentarium.

Dutch Blues Foundation


Afsluiter van de dag was wellicht het meest ervaren gezelschap van de dag: Jimmy the Bullet. De heren maakten in het verleden deel uit van de Guy Smeets Band, om na het vertrek van de naamgever met gitarist Bart Oostindie onder deze nieuwe naam een doorstart te maken. De band bestaat verder uit Hammond-wizard Colly Franssen, zanger Rob van der Sluis, bassist Nick McGrath en drummer Herm Klaassens. Met een soepele set zorgden deze heren een prima afsluiter van de dag, waarin we zelfs de mede door Colly geschreven King Mo-klassieker "Make It Right" weer eens hoorden langskomen.

Dutch Blues Foundation


Vervolgens was het de taak aan de jury, bestaande uit programmeur Leon Toonen en de muzikanten Robbert Duijff (Third House On The Left) en Erik van Tilburg (Hoodoo Monks) om te bepalen wie er op 8 oktober a.s. mogen aantreden in de finale te Nieuw-Vennep. De kieze viel uiteindelijk op de twee meest uitlopende bands van de dag, de Ragtime Rumours en RUV. Met name het speelplezier en de groeipotentie van de bands gaven uiteindelijk de doorslag.

Dutch Blues Foundation


Op 25 juni a.s. vindt de vierde en laatste voorronde van de Dutch Blues Challange plaats in De Duycker te Hoofddorp.
Bestel hier je tickets voor de voorronde in Hoofddorp

Foto's: Leo Gabriëls - voor meer foto's klik hierBekijk het nieuwsoverzicht