Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG EERSTE VOORRONDE DUTCH BLUES CHALLENGE
Geplaatst op woensdag 4 mei 2016

JJ Music House, Zoetermeer, 30 april 2016

Op zaterdagavond 30 april 2016 vond de eerste voorronde plaats van de Dutch Blues Challenge 2016. Werden er in het verleden een aantal bands en duo’s/solisten geselecteerd door een commissie om aan te treden in de finale in Nieuw-Vennep, voor dit jaar is de opzet gewijzigd. Er vinden dit jaar, verspreid door het land, drie voorrondes plaats voor bands en één voor duo’s/solisten. Tijdens elke voorronde treden zes acts aan.

Dutch Blues Foundation

Merel Huysman (Temporary Roads)

Het is altijd even afwachten of een nieuwe opzet aanslaat, maar over de eerste voorronde in het Zoetermeerse JJ Music House had de Dutch Blues Foundation niets te klagen. Met een uitverkochte zaal mocht met zichzelf best een schouderklopje geven.
Het voordeel van de voorrondes is dat veel meer bands live kunnen laten zien wat ze in huis hebben en wordt door de Dutch Blues Foundation het publiek in eigen regio opgezocht. De finale is weliswaar als vanouds, op 9 oktober a.s., in Nieuw-Vennep, maar in het westen, noordoosten, zuiden en centraal Nederland kan het publiek al eerder kennis maken met de deelnemers.

Dutch Blues Foundation

Frank Reemers (Ramblin' Dog)

Bij aankomst op de locatie bleek dat niet alleen de mensen van de Foundation zich met groot enthousiast op hun taak gestort hadden, de mensen van JJ Music House waren zeer gastvrij en even geestdriftig bezig er een geslaagde avond van te maken. Nadat vooraf iedereen uitgebreid geïnstrueerd was en er geloot was over de volgorde van de optredende bands, was het klokslag acht uur tijd voor presentator Frits Krieg om het podium te betreden en allereerst de vakjury voor te stellen: de muzikanten Jay Bodean (Southside Blues Revue) en Ron Guerin (Sugarboy & the Sinners) met als voorzitter Marcel Vos (Gouwestad Radio, presentator Blues Power).

Dutch Blues Foundation

Henk Bosman en Paolo Grobben (Bos's Blues Band)

Als eerste band betrad het jonge Rotterdamse kwartet Temporary Roads aan. De groep bestaat uit drummer Niels de Waard, gitarist Eric Guinée, zangeres/bassiste Melissa van der Linden en gitariste/zangeres Merel Huysman. Deze fris uitziende en klinkende band legde de lat direct hoog met een prima setje met goed in het gehoor liggend eigen werk.

Ramblin’ Dog bestaat uit vier heren uit het Brabantse land en dit gezelschap wist met hun instrumentale kwaliteiten, maar vooral met uitstekende vocalen een strakke en overtuigende set neer te zetten. Frank Reemers (gitaar) en Joep de Greef (harmonica) beschikken beiden over een indrukwekkend stemgeluid en worden daarbij prima ondersteund door Markus Trum op bas en Hans Marijnissen op cajon. Hun versie van Blind Willie Johnson’s 'John The Revelator' werd zeer overtuigend gebracht.

Dutch Blues Foundation

Steve Wilkinson (Bluestooth)

Bos’s Blues Band bestaat uit een viertal ervaren muzikanten uit de regio Den Haag. Henk Bosman is de zanger / gitarist / harmonicaspeler van de band en wordt bijgestaan door Paolo Grobben (bas), Chris van der Kroft op drums en de oudste deelnemer van de avond, toetsenist Peter Seilberger (ex-Tee Set). De heren speelden een uitstekend setje en lieten horen prima muzikanten te zijn. Veel eigen werk met af en toe wat herkenbare melodieën er tussendoor.
 
Bluestooth weet waar de blues vandaan komt, je ziet bij wijze van spreken de katoen nog tussen de nagels zitten. Zanger / drummer / harmonicaspeler Steve Wilkinson is het middelpunt van dit trio.
Hoeveel meer blues kan je hebben met een Afro-Amerikaanse frontman en vakkundige begeleiders als Karssien Ooms a.k.a. Cass Ian (gitaar) en Hans de Vos (bas), beiden ook met de nodige blues kilometers op de teller. Ze brachten op sublieme wijze pareltjes als 'Kokomo Blues' en '747'.

Dutch Blues Foundation

Lenaard Franken en Wilbert 'Blues Dog'Kieboom (Blues Dog & Friends)

Blues Dog & Friends, een gezelschap uit de regio Rotterdam rond gitarist Wilbert Kieboom, zette een strakke set neer met eigen werk en ook een zeer verdienstelijke versie van de Clapton/Cray kraker 'Old Love'. Naast Wilbert waren van de partij Sven Ravenhorst (zang/gitaar), Lennard Franken (bas), Mike Friedman (drums) en toetseniste Julia Driessen, die liet horen het niet alleen van de looks te moeten hebben, maar uistekend op de toetsen uit de weg kan. De presentatie, kleding en ook muzikale gehalte waren allemaal dik in orde.

Afsluiter was St. Louis Slim, ook al een band uit de regio Rotterdam. De band speelt nog niet zo lang in de huidige bezetting. Oudgedienden Michel de Kok (harmonica), drummer Peter Kok en bassist Arno Koster waren nog van de partij, maar nieuw waren nieuw waren zangeres Monique Brinkman en gitarist Randy Pears, voor wie het zijn tweede optreden met de band was. De band zette een prima set neer, met een lekker rauw randje en wisten de stemming er in de late uurtjes prima in te houden.

Dutch Blues Foundation

Randy Pears, Monique Brinkman, Michel de Kok (St. Louis Slim)

Toen was het tijd voor de jury om te gaan beraadslagen en het publiek nogmaals op de stembus te wijzen. Uiteindelijk mocht juryvoorzitter Marcel Vos de finalisten bekend maken. Dat werden Blues Dog & Friends. Zij kregen zowel van de vakjury als het publiek de meeste stemmen. Bij een dergelijke uitslag gaat de nummer twee van het jurylijstje eveneens door en dat werd Ramblin’ Dog. We kunnen ons dus alvast gaan opmaken voor een dog fight in de finale in Nieuw-Vennep.
De kop is eraf en we kunnen terugkijken op een uitermate geslaagde eerste voorronde.

Dutch Blues Foundation

De jury

De tweede voorronde vindt plaats op 22 mei 2016 in Café-zaal-hotel Thijssen, Pastoriestraat 20 in Vlierden. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.00 uur.

Bestel hier je tickets >

Dutch Blues Foundation

Presentator Frits Krieg

Bekijk het nieuwsoverzicht