Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VERSLAG FINALE DUTCH BLUES CHALLENGE 2018
Geplaatst op dinsdag 9 oktober 2018

Dutch Blues Foundation


Afgelopen zondag stond Hotel de Rustende Jager weer in het teken van de Finale Dutch Blues Challenge. Zo rond twee uur ‘s middags begon de zaal al lekker vol te stromen, werden er weer volop handjes geschud en even bijgepraat met veel bekenden. De diverse vrijwilligers waren al uren in de weer om de puntjes op de i te zetten. Het duo The Men - Unplugged ontving de bezoekers in de foyer met hun heerlijke warme bluesklanken. Dit duo bestaat uit zanger/gitarist Gerrit van der Spaan en harmonicaspeler George Reijnders. Doordat in dit gedeelte ook zitplaatsen waren gecreëerd werd het niet alleen gezien als een doorloopgebied, maar werd ook de ambiance gecreëerd om te gaan zitten luisteren en die mogelijkheid werd volop benut.


Dutch Blues Foundation


Het programma was op het laatste moment iets aangepast door twee afzeggers in de laatste maand. Altijd vervelend, maar ja, overmacht. Gelukkig was aanpassing van het programma snel geregeld. Jurylid Daniel Eriksen (gitaar/zang) en drummer Stig Sjøstrøm, de nummers twee van de International Blues Challenge in Memphis werden bereid gevonden de dag muzikaal te openen in de grote zaal. Eriksen had maar één nummer nodig om de zaal te overtuigen van zijn kwaliteiten op de gitaar.

Dutch Blues Foundation


Na deze energieke opening was de aandacht volledig op het podium gericht en kon opperspreekstalmeester, 'good old' Rob van Elst, het podium betreden om de Challenge te openen. De jury bestond dit jaar uit eerdergenoemde Daniel Eriksen, zangeres Kat Riggins, afgelopen week nog tweemaal te zien op de nationale televisie, toetsenist Edwin Risbourg (The BluesBones), tevens producer en studiomanager, Sjaak Korsten (drummer Ragtime Rumours), Nicolette Johns (manager/editor/reporter van TheBluesAlone) en John van Empel (programmeur/organisator Culemborg Blues). Aan dit zestal de taak om te bepalen wie Nederland volgend jaar mag vertegenwoordigen op de International en European Blues Challenge, maar dat was ze zeker wel toevertrouwd.

Dutch Blues Foundation


The MarbleTones mochtenftrappenn dat deed de band met Anne-Maarten van Heuvelen (bas/zang), Ben Bouman (harmonica), Arie Jan Folkerts (gitaar) en Paolo de Stigter (drums) met verve. Aftrappend met de blues klassieker "Mellow Down Easy" zette de band een prima set neer met overwegend eigen werk en wist de handen in de zaal prima op elkaar te krijgen.

Dutch Blues Foundation


Nauwelijks bekomen van deze eerste band was het dynamite-time. Wesley van Werkhoven (zang/harmonica), J.J. van Duijn (gitaar), Renzo van Leeuwen (bas/zang) en nieuwkomer in The Dynamite Blues Band, drummer Jan Aandewiel zorgden voor een explosieve set, waar de vonken weer vanaf vlogen.

Dutch Blues Foundation


Het duo Gumbo and the Monk was de enige deelnemer in de categorie solo/duo's. De heren zetten een lekker setje traditionele blues neer. Fabian Schrama (gitaar/zang) toonde zich een prima vocalist en Servaas Gumbo Bollen zorgde voor lekker (slide)gitaarwerk op zijn zelfgebouwde cigar box en license plate gitaren.

Dutch Blues Foundation


Het kwartet MAARIS, bestaande uit zangeres Mariska Brink, gitarist Chiron Schut, Hammondspeler Arnout Arkenbout en drummer Pandu Windartono beperkte zich niet tot het traditionele bluesstramien en zette een strakke set neer.

Dutch Blues Foundation


Daarna was het tijd voor een première op de Dutch Blues Challenge: Nederlandstalige blues. Het toeval wilde dat de twee afsluitende bands allebei Nederlandstalig waren en toch totaal verschillend waren.

Hollands Blauw bestaat uit Sjef van der Lans (zang/trompet), Leo Birza (toetsen/zang), John Frick (gitaar), Ian Dole (bluesharp, zang), Nico Hart (bas, zang) en Michel de Man (drums). Het zal voor vele bezoekers misschien even wennen geweest zijn maar toch. de ritmesectie stond als een huis en de heren Frick en Dole zijn prima solisten. Soms volledig eigen werk, soms een eigen tekst op een bestaande melodie.

Dutch Blues Foundation


Sheewawah is de band rond zanger/gitarist/songwriter Jeroen Kant, momenteel al wereldberoemd in heel Brabant, maar ook voor dit bluespubliek een ware openbaring. Hij werd bijgestaan door niemand minder dan bassist Roelof Klijn en drummer Yori Olijslagers. Muzikaal zat het prima in elkaar en Jeroen is een fantastische songwriter, die zijn boodschap in pakkende teksten weet over te brengen. Op het repertoire onder meer het lied "Bluespolitie", een heerlijk plaagstootje richting bluespuristen.

Dutch Blues Foundation


Terwijl de punten van de jury geteld werden kreeg het publiek in de zaal een heerlijke jamsessie voorgeschoteld met op het podium de Ragtime Rumours, aangevuld met drummer Stig Sjøstrøm, die de Ragtime Rumours songs meespeelde alsof hij nooit wat anders gedaan had en de juryleden Kat Riggins, Daniel Eriksen, Sjaak Korsten en Edwin Risbourg. Dit gezelschap speelde een weergaloze set en mevrouw Riggins dirigeerde het gezelschap op overtuigende wijze.

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


En dan was het tijd om juryvoorzitter Nicolette Johns het podium op te halen. Geen winnaar helaas in de categorie solo/duo's. De jury vond dat het nog iets te vroeg was om Gumbo and the Monk naar Memphis af te vaardigen, maar moedigde hen zeker aan om volgend jaar, met een jaartje meer ervaring, het nogmaals te proberen. De jury was bijna unaniem in zijn oordeel dat The Dynamite Blues Band de juiste kwaliteiten in huis heeft om Nederland volgend jaar in Memphis en op de Azoren weer prima op de kaart te zetten.

Dutch Blues Foundation


Het was weer een prachtige dag, het geluid in de zaal was prima, de bediening liep vlot, de lootjes voor de loterij waren in record tijd uitverkocht. Na afloop wisten de vrijwilligers in hoog tempo het hotel weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen en kon er gezamenlijk onder het genot van een drankje teruggekeken worden op een geslaagd evenement.

Dutch Blues FoundationBekijk het nieuwsoverzicht