Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

VOORRONDE DUTCH BLUES CHALLENGE 2017 SOLISTEN/DUO`S
Geplaatst op zaterdag 3 juni 2017

Het duo The Mudbirds en solist Mr. Boogie Woogie zijn door de vakjury in Gorinchem uitgeroepen tot finalisten in de categorie solisten en duo’s in de voorronde van de Dutch Blues Challenge op 27 mei bij Podium Gorcum (PoGo). Beide acts gaan door naar de finale op 8 oktober 2017.

Dutch Blues Foundation

De winnaars

Jaarlijks organiseert de Dutch Blues Foundation (DBF) een Dutch Blues Challenge waarbij bluesbands, duo's en solo-artiesten de uitdaging aangaan om te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren en wie van hen namens Nederland mee mogen doen aan de International Blues Challenge (IBC) in Memphis (USA) in januari 2018. De band mag ook mee doen aan de European Blues Challenge in maart 2018 in Noorwegen.

Net als tijdens de editie van 2016 vinden er ook in 2017 vier voorrondes plaats op diverse bluespodia, verspreid over Nederland. Op deze manier krijgen meer bluesmuzikanten de kans zich te presenteren voor een breder publiek. Begin dit jaar schreven negenendertig bands en solo/duo’s zich voor de Challenge in, waarvan er drieëntwintig werden geselecteerd voor één van de vier voorrondes in Gorcum, Venlo, Hoofddorp en Hoogeveen. Vanuit elke voorronde gaan de twee bluesacts met de hoogst gewaardeerde score op bluesinhoud, muzikaal talent, originaliteit en uitstraling, door naar de finale op 8 oktober in Nieuw-Vennep.
 
Bij aankomst in Podium Gorcum (PoGo) bleek dat Theo Sieben zich helaas had moeten afmelden, omdat hij door zijn rug was gegaan. Derhalve was de speelvolgorde na loting als volgt:
 
The Men - Unplugged uit Noord-Holland
The Mudbirds uit Friesland
Mr. Boogie Woogie uit Noord-Holland
Esk-Esque uit Gelderland
Homeless uit Friesland
 
De voorronde solo-duo’s van de Dutch Blues Challenge editie 2017, wordt aangekondigd middels een mooi affiche waar alle artiesten op staan die aan de voorronde meedoen. De heren spelen, met nadruk op heren, omdat er in deze voorronde geen enkele dame meedingt naar een finaleplaats bij de solisten en duo’s, ieder twintig minuten. Na beoordeling van de vakjury wordt bepaald wie er op 8 oktober mogen komen opdraven in Nieuw-Vennep tijdens de Dutch Blues Challenge 2017.
 

The Men Unplugged

The Men Unplugged start na de aankondiging van spreekstalmeester Ton Kok om 20:10 precies. The Men - Unplugged zijn Gerrit van der Spaan op gitaar en zang en George Reijnders op mondharmonica. Ton bedankt eerst nog het PoGo. Vervolgens wordt de jury door Ton voorgesteld. Ron Baggerman, muzikant en muziekleraar; Robert Den Hartigh, deelnemer vorig jaar en Ron Geurden, muzikant. Verder de gebruikelijke stichtelijke woorden t.a.v. de vrijwilligers van de DBF die deze avond mede mogelijk maken en een stand om aandacht te vragen voor de DBF en eventueel donateurs te werven.
Nadat The Men - Unplugged meerdere malen samen hadden gespeeld kwam het idee om een semi akoestisch blues duo op te richten. Gerrit van der Spaan: Deze gitaar virtuoos is geboren in Amsterdam en speelt sinds zijn 12e jaar gitaar. In de jaren 80 heeft hij ‘The Mean town blues band’ opgericht en speelde tot voor kort in 'A Crossroads Deal' en momenteel met zijn eigen band 'Beaverhunt Bluesband'. George Reijnders: Geboren en getogen in Hoofddorp, speelt sinds 2005 onafgebroken harmonica en is tevens bekend als mede-organisator van de Amsterdam Harmonica Meetup Group. Hij speelt niet de rauwe Chicago blues-style, maar sfeervolle blues, met de sound van de oude meesters.
Dit duo heeft een geheel eigen sound en speelt (h)eerlijke blues met afwisselende solo- en duonummers, waarbij ook de blues traditionals ten gehore worden gebracht. Ze spelen twee heerlijke covers Ramblin On My Mind en Going Down The Road, Walking Blues, een eigen nummer, Out Of The Western Plain van Ledbelly en tenslotte The Godfather , een eigen nummer, wordt er verteld. Het duo speelt een uitstekende openingsset.

Mr. Boogie Woogie (Eric-Jan Overbeek)

Vervolgens betreedt Eric-Jan Overbeek, alias Mr. Boogie Woogie, de arena met een hagelwitte piano, na een ombouw van ongeveer 10 minuten. Eric-Jan beschikt ontegenzeggelijk over veel podiumervaring en pakt het publiek met zijn mimiek en een dosis humor in. Geen idee of de jury er gevoelig voor geweest is, maar deze wijze van presentatie zal ongetwijfeld uitwerking hebben gehad. Eric-Jan vertelt dat hij uit het zuiden van Nieuw-Vennep komt, dat klinkt meteen al ver weg en bluesy, en nam daar uitgebreid de tijd voor. Mr. Boogie Woogie heeft ruim 10 jaar geleden al een Europese prijs gewonnen voor de beste pianist, wordt in de aankondiging verteld. Hij opent met They Call Me Mr. Boogie Woogie. Rocket 88 is een nummer van Ike Turner en ook over Turner komen wat grappen onze kant op. Zittend, wippend, springend op een oude houten kist bezingt hij zijn kale hoofd. My Head is Bald. Cleanhead Blues en zet zijn hoed af. Zelfspot. Eric-Jan legt uit waarom hij eerst piano speelde, vervolgens gitaar en uiteindelijk weer voor piano koos vanwege een nummer dat hij hoorde van Fats Domino uit 1956, Swanee River Hop. Ook weer met de nodige humor, grappen en grollen haalt hij de Boogiewoogie onder het stof vandaan. De wijze waarop Eric-Jan deze muziekstroming neerzet is zeer boeiend te noemen.
 
Dutch Blues Foundation


Mudbirds

The Mudbirds worden aangekondigd als ervaringsdeskundigen, want de heren Alan Laws en René Tweehuysen haalden al eens de hoofdprijs op om naar Memphis af te reizen. Kortom de Challenge heeft geen geheimen voor ze. Muziekliefhebbers zullen worden verrast door het duo The Mudbirds. Nieuwe originele geluiden, moderne harmonieën, onverwachte ritmes en een zeldzaam gehoorde combinatie van mondharmonica, Dobro en Weissenborn. Niet makkelijk om te plaatsen, ergens tussen blues, bluegrass en wie weet waar. Het openingsnummer van hun sessie is ook het openingsnummer van de afgelopen najaar opgeleverde cd Stumple Trip, Time Comes Time Goes. Alan wisselt de bluesharp af met een akoestische gitaar of shruti box. René heeft een Weissenborn en een Republic Resonator tot zijn beschikking. Money Talks In Your Head, en vervolgens Hard Time. Er worden de eerste vier nummers van cd Stumble Trip gespeeld en alleen even afwisselend door
Hard Time, een nummer van 80 jaar oud vertelt Alan en is door hen bewerkt. Er komt een zeer toepasselijk, zompig nummer van het podium af dwarrelen, Flat Lands genaamd, en gezien de temperatuur daarbuiten in Gorinchem op 27 mei vergeten we dat niet zo snel. De muggen die uit de Linge opstijgen en de A15 overleven zoemen zo naar binnen.
 
Dutch Blues Foundation


Esk-Esque

Esk-Esque kun je op twee manieren schrijven. ennehh, dat was hem eigenlijk. vertelt William van Giessen over de tot standkoming van de naam Esk-Esque. You and the Devil klinkt uitstekend als openingsnummer. De mannen uit Arnhem zijn een duo in een ongebruikelijke samenstelling: gitaar, sax en een stem als een sneeuwklokje, aangevuld met baritonsaxofonist Menno Romers. Het klinkt meteen vet vanwege de combinatie sax en gitaar en de voetbediende bassdrum van William. Zijn stem maakt op mij wel indruk. Lekker rauw, zwaar en ongepolijst. Het duo Esk-Esque bestempelt zich volgens de website als ruwe garage blues + roots noir. Spelen ongepolijste blues alsof ze zo van de katoenvelden af komen. Even de tekst door de vertaler heen getrokken en dan komt er in het Nederlands 'Met kronkelende stem, authentieke gitaarspel, footstomp en grillige groovende baritonsax komen de bezoedelde verhalen tot leven. Betreed een wereld van onoprecht samenspel tussen liefhebbers en de duivel. Of zie jezelf op een verlaten station staan, waar de trein altijd voorbij raast'.
Daar jaag je de eerder opgeroepen muggen zeker wel mee terug het moeras in. Ze nemen de tijd om te stemmen, maar dat gaat helaas van de speeltijd af. Zal punten kosten vrees ik. Ze spelen een paar nummers van hun vorig jaar uitgebrachte EP.
 

Homeless

Homeless is een band net als de eerste act, een spel tussen harp, Jan van der Leest en akoestische gitaar, Max Leukfeldt. Tijdens Don't Leave Me laat zanger Max Leukfeldt een snik in zijn stem horen, maar ook een byte en dat grijpt je aan. Max ondersteunt zichzelf met zijn akoestische gitaar, terwijl zijn harpman op gevoel zijn buurman begeleidt. Zanger laat stiltes vallen om het instrumentarium te benadrukken. De mannen spelen wat eigen werk, maar ook een aantal covers en de reacties vanuit de zaal zijn lovend, ook achteraf. Homeless trad voor deze gelegenheid op als duo, maar gaat verder als trio, heeft in mei hun eerste single uitgebracht op Spotify en in het najaar komt hun album uit. Dat maakt nieuwsgierig en smaakt naar meer.
Naar de finale gaan The Mudbirds, waarbij originaliteit en instumentbeheersing met name door de jury wordt benoemd, en Mr. Boogie Woogie, om zijn professionaliteit in muziek en performance. De finale van de Dutch Blues Challenge vindt plaats op 8 oktober 2017 in Nieuw-Vennep.
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via: dutchbluesfoundation.nl/dutch-blues-challenge/tickets

Verslag: Paul Scholman
Foto’s: Folkert Hielema

Bekijk het nieuwsoverzicht