Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

WORKSHOPS BLUESDAG 2015
Geplaatst op donderdag 25 juni 2015

Workshop Gitaar ‘Instant Bluesplaying’

10.30 - 11.30 uur
Heb je altijd al willen weten wat blues de blues maakt en hoe je dit zelf kunt toepassen op je instrument/gitaar, kom dan naar deze workshop.
John F. Klaver, winnaar Dutch Blues Challenge 2011 & 2013 en als enige Nederlander lid van het vermaarde internationale gitaristen-team van Jamtrackcentral, vertelt in deze workshop over de technieken, theorie en achtergrond van de blues en laat dit zien en horen op zijn gitaar. Tips en ideeën worden gegeven, zodat je binnen korte tijd blues kunt spelen op je gitaar.
 Op een laagdrempelige manier zelf aan de slag met Instant Bluesplaying, zodat je de juiste balans kunt vinden tussen het bluesgevoel en de techniek. Enige ervaring op je gitaar is gewenst.
www.johnklaver.nl
www.jamtrackcentral.com/artists/john-f-klaver

Dutch Blues Foundation

 Foto: Karin Rövekamp
 
Workshop Cajon ‘Laat je niet kisten’

10.30 - 11.30 uur
 
Als je wilt leren trommelen op een stuk hout, dan mag je deze workshop gewoonweg niet missen. Je vraagt je misschien af : 'Wat is een Cajon?". Welnu heel simpel een kist. Een houten kist, die én als drumstel én als percussie-instrument gebruikt kan worden.
Driehonderd jaar geleden werd de Cajon  - van oorsprong een kist bestemd voor goederen-vervoer in de havens van Midden-/Zuid-Amerika - al bespeeld door de locale bevolking.
Antal Steixner begon al op elfjarige leeftijd met het spelen van drums. Na zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium werd hij docent aan deze  opleiding en gaf hij daarnaast ook les in Den Haag aan het Popcentrum. Momenteel werkt Antal als prive-docent in drums en percussie, is verder bandcoach en ontwikkelt muziekprogramma’s voor leerlingen van Lager- en Voortgezet Onderwijs.
Iedereen kan meedoen, eigen Cajon meenemen is ook mogelijk.
www.cajonles.com
 
Dutch Blues Foundation
 

Workshop ‘The do's and don'ts of playing (blues) harmonica’
 
12.00 - 13.00 uur 
 
Klein maar zeer fiin.  Is er een muziekinstrument waar dit niet beter voor geldt als de mondharmonica? Al is het alleen maar, doordat je hem overal mee naar toe kunt nemen en hij zo’n heerlijke 'bluesy' sound kan geven. Dat laatste bewezen artiesten als Little Walter, Big Walter Horton en Sonny Boy Williamson en met hen nog talloze andere bluesmusici.
Als je de blues een warm hart toedraagt dan is deze workshop een must.
Docent van deze workshop is Hans de Vries, die al vanaf zijn jeugd bezig is met muziek. Hij speelde in diverse bands, zoals 'Homesick and the Backstabbers' en later maakte hij met de formatie 'Louisiana Radio' menig toernee door Europa.
Momenteel geeft Hans workshops voor zowel beginners als gevorderden op de mondharmonica en treedt daarnaast geregeld op.
De bluesharmonica workshop is voor beginners en belangstellenden. Deelnemers hoeven geen noten te kunnen lezen en zelfs nooit eerder iets met muziek gedaan te hebben om mee te kunnen doen.
De harmonica heeft een razend slim en eenvoudig systeem om liedjes te leren en te onthouden.
Meebrengen: bluesharmonica in toonsoort C. Aanschaf goede bluesharp ter plekke voor € 10,00.
www.homesick.nl
 
Dutch Blues Foundation


Masterclass ‘Band Promotie’
 
12.00 - 13.00 uur 
 
Je hebt talent, je band knalt, je wilt graag veel spelen. Je begrijpt maar niet waarom je niet meer aan de bak komt en kijkt met een schuin oog naar bands die dat (veel) beter voor elkaar hebben.
Je kunt er zelf wat aan doen. Tips & Tricks van een oude rot in het vak: Phil Bee. Hij promootte zijn bands en speelde de afgelopen jaren in de beste clubs en op veel (grote) festivals in Nederland en ver daarbuiten. Voor het overgrote deel door een goeie band promotie, marketing en PR.
Daarnaast het administratieve en juridische aspect. Hoe te factureren, contracten opstellen? Moet de band al dan niet een rechtsvorm hebben? Door Wil Hermens. Uiteraard beantwoorden Phil en Wil vragen van muzikanten en andere belangstellenden.
 
Dutch Blues Foundation


Masterclass ’How the blues got electric’

13.30 - 14.45 uur

Voormalig radiopresentator en auteur Marc Stakenburg, van het boek over de Amerikaanse geschiedenis ‘De big bang van de popmuziek’, schetst met beeld en geluid de bijzondere geschiedenis en de ontwikkeling van de blues.
Rond 1900 werd in The Mississippi Delta de blues ‘ontdekt’ door WC Handy en Ma Rainey. De blues die in eerste instantie akoestisch was, werd elektrisch rond 1950 toen de muzikanten en daarmee hun muziek zich verplaatsten naar met name Chicago. Blanke muzikanten als Eric Clapton, Keith Richards en John Mayall pikten de blues op en brachten deze weer terug naar het land van herkomst.
 In deze masterclass horen en zien we hoe de blues wordt geboren, zich langzaam ontwikkelt en rond 1950 in Chicago elektrisch wordt.
 Ook de deelnemers zal worden gevraagd naar hun ontwikkeling met de blues.
www.marcstakenburg.nl

Dutch Blues Foundation

Foto: Aico Lind 

Tickets voor de Bluesdag zijn € 10,00 (voorverkoop), onder de 18 gratis. Dit is inclusief toegang tot de workshops, masterclasses, bluesmarkt, fototentoonstelling 'Nederlandse blues' en de Dutch Blues Challenge.
Voor workshops, masterclasses en de Dutch Blues Challlenge koopt u één ticket aan de deur a 15,-


Bekijk het nieuwsoverzicht