Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

FINALISTEN DUTCH BLUES CHALLENGE 2023 BEKEND
Geplaatst op donderdag 3 augustus 2023

Robbert Duijf, What the FRNK, Emily Hill, Luther’s, Mister Moan en The Mudbirds gaan naar de finale.
Uit maar liefst 19 aanmeldingen koos de selectiecommissie 6 acts die doorgaan naar de finale op zondag 8 oktober 2023. Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep wordt dan voor de elfde keer omgetoverd tot het episch centrum van de Nederlandse Blues. Komende weken meer info over dit mooie festival.

Dutch Blues Foundation


Hoe zat het ook alweer?
Jaarlijks organiseert de Dutch Blues Foundation een DBC in Nederland, waarbij bands, duo's en solo-artiesten worden uitgenodigd de uitdaging aan te gaan om binnen 20 minuten te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. De acts die uiteindelijk door de commissie worden toegelaten, worden tijdens de finale beoordeeld door een onafhankelijke jury. De winnende band en solo/duo act kunnen in 2024 meedoen aan de International Blues Challenge in Memphis en de band aan de European Blues Challenge in Portugal. De hele procedure lees je hier.

Nederlandse successen bij EBC en IBC
De afgelopen jaren won al twee keer een Nederlandse band bij de European Blues Challenge. The Ragtime Rumours in 2018 en Harlem Lake in 2021. Vele boekingen op Europese blues festivals volgden. In 2016 werd Phil Bee’s Freedom tweede en in 2019 werd The Dynamite Blues Band derde van de tweeëntwintig landen.
In 2013 schreven Robbert Fossen en Peter Struijk geschiedenis in Memphis door daar als eerste Nederlandse act de finale tijdens de International Blues Challenge te bereiken.

Waarom meedoen?
Deelname aan de DBC is een avontuur op zich. Andere mensen dan je als muzikant gewend bent uit het bluescircuit kijken en luisteren met mee en geven feedback. Hoe verder je komt in de procedure, hoe meer je je bewust wordt van je uitstraling, technisch kunnen en leer je meer collega-muzikanten kennen. De finalisten komen bovendien landelijk in beeld bij een breder publiek en organisaties. Het levert ook mooie filmopnames en foto's op van hoge kwaliteit, die je later weer kunt gebruiken voor je eigen promotie. Boekingen op podiums en clubs behoren ook tot de mogelijkheden. De winnaars kunnen zich presenteren op de grotere (inter)nationale festivals. Menig winnaar ervoer Nieuw-Vennep als een opstap naar meer bekendheid, waardering en optredens.

Challenge commissie.
Na de oproep in het voorjaar meldden 21 bands zich aan. Alle aanmeldingen doorliepen een eerste check op procedurele en technische voorwaarden. Twee bands trokken zich terug zodat er uiteindelijk 19 aanmeldingen konden worden beoordeeld door de leden van de Challenge-commissie. De commissie bestond dit jaar uit 13 leden en gaf een mooie dwarsdoorsnede te zien van bluesliefhebbers, muzikanten, programmeurs, bookers en festival/bluesclubbezoekers. De commissieleden beoordeelden onafhankelijk van elkaar alle inzendingen op bluesinhoud, instrumentaal en vocaal talent, originaliteit en uitstraling. Leidend daarbij waren de ingezonden filmpjes en MP3’s. Alle scores samen bepaalden de einduitslag voor deelname aan de finale, waar dit jaar plaats is voor 2 solo/duo’s en 4 bands. Dit jaar zijn dat dus Robbert Duijf, What the FRNK, Emily Hill, Luther’s, Mister Moan en The Mudbirds.

Hoe verder?
De finalisten ontvangen komende weken de nodige informatie m.b.t. de deelname aan de finale op 8 oktober en hoe die dag er voor hen uit gaat zien. De speelvolgorde vindt plaats op de 8e. De finale begint om 14.00 uur (zaal open 13.30 uur) met de eerste act. Elke act speelt 20 minuten en tegen 17.00 uur is iedereen klaar. De jury zal kort daarna de uitslag bekend maken en dan sluiten we af met een mooie jam. In de loop van de middag zullen we ook nog een aantal Dutch Blues Awards uitreiken. Daarover volgt komende weken meer informatie.

Dutch Blues FoundationBekijk het nieuwsoverzicht