Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

BLUESDAG 2014

Vierde DBF Bluesdag
Zondag 5 oktober 2014 vindt in Best Western Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep voor de vierde keer de door de Dutch Blues Foundation georganiseerde Bluesdag plaats.
Al bij aankomst is het gezellig druk op de bluesmarkt, waar de stands met LP’s, cd ’s, armbanden, tassen, schilderijen, Mascolori schoenen, in hout gebrande portretten van muzikanten en wat al niet meer, de nodige bezoekers trekken. Er is een fantastische fototentoonstelling 'Helden van de Blues' met fraaie zwart/wit foto’s van de groten uit de bluesgeschiedenis.
Ruud van Ingen (piano), Willem van Dullemen (gitaar) en Machiel Meijers (mondharmonica) nemen ons mee op een indrukwekkende reis door de geschiedenis van de blues met hun Masterclass Old School Blues. Ralph de Jongh en zangeres/vocal coach Marian Pijnaker geven een interactieve workshop Singing The Blues en veel angstig kijkende mannen worden door hun vrouw meegesleept naar de workshop Dancing The Blues, die gegeven wordt door de Utrechtse Blues Club met Richard van Os en Gabi te Riele.
Er zijn stands van de Dutch Blues Foundation en de European Blues Foundation. Marc Stakenburg is er om zijn boek 'De Bing Bang van de Popmuziek' te presenteren, de Rustende Jager heeft weer voor een vriendelijke prijs een menu samengesteld en door de meerdere bars zijn de wachttijden voor een drankje minimaal.
Het weer zit ook mee en de hele dag zijn de terrassen gevuld, het is één grote reünie van bluesvrienden uit alle hoeken van het land en niemand hoeft zich ook maar een seconde te vervelen.
 
Centraal in het programma staat de Dutch Blues Challenge, waarin de tien geselecteerde acts de uitdaging aangaan om zich te presenteren voor een zaal met ruim 500 bezoekers, met onder andere concert- en festival organisatoren, boekers en niet te vergeten de bluesliefhebbers. Een vakjury, bestaande uit Tineke Schoemaker, Rob Koning, Frits Krieg, Henk Hak, Ruud Jansen en Alfie Falckenbach, aangevuld met een stem van het publiek, zal uiteindelijk bepalen, wie Nederland volgend jaar mag vertegenwoordigen bij de International Blues Challenge in Memphis en de European Blues Challenge in Brussel.
 
De presentatie is wederom in handen van Rob van Elst, die als vanouds de stemming van begin tot eind er goed in weet te houden en Nanny houdt nauwlettend in de gaten of de groepen de twintig minuten speeltijd niet overschrijden.
 
Om klokslag 15.00 uur zijn het Mariëlla Tirotto & the Blues Federation, die het spits afbijten. Grote verrassing hier is gitarist Micha Sprenger, waarmee de groep nu ook een link heeft naar de meer traditionele blues. Of Micha vast tot de band gaat behoren is nog niet helemaal duidelijk, hij zal in elk geval te horen zijn op de nieuwe live cd, die de groep in november gaat opnemen. Een sterk begin.
Kees Schipper was vorig jaar al van de partij met zijn band Schipper & Bemanning, nu doet hij mee in de categorie solo/duo’s met muzikale partner Ad Landa. Bij het duo Schipper & Landa is het vooral gezelligheid en herkenbaarheid wat de klok slaat. Het duo kan in elke kroeg en kleine club een heel aangenaam avondje verzorgen.
A.J. & the Wildgrooves zetten een lekkere set neer met boogie, rock en blues. Met een prima debuut cd op het CV laten A.J. en haar mannen horen, dat ze behoorlijk gegroeid zijn ten opzichte van het vorige jaar. De groep is inmiddels vaste waarde geworden in het blues circuit.
Wat moet je nog van Ralph de Jongh zeggen? Twintig minuten geeft hij zich vrijwel non stop weer helemaal. Vier gitaren heeft hij bij zich, ze worden allemaal gebruikt, zonder dat het wisselen als storend wordt ervaren. Een gearriveerde muzikant met passie en power.
Afsluiter van het eerste gedeelte is Zippy Leaps, een combinatie van ervaren muzikanten en nieuwelingen in de blues wereld. Het is het eerste optreden van de groep met de geoliede ritmesectie, bestaande uit Marco Overkamp (drums) en Donald van der Goes (bas) met verder zangeres Anna Hoekstra en aanstormend talent Brend Bakker op gitaar. Een zangeres met een zwoele bluesy stem en een blues/rock gitarist: een gevaarlijke combinatie. Een zeer geslaagd debuut van een band met een grote toekomst.
 
De aftrap voor het tweede gedeelte wordt gegeven door het Limburgse Howlin’ Stone. In de eigen regio heeft de groep inmiddels een goede reputatie opgebouwd en ook in het westen geven ze vandaag een prima visitekaartje af. Ze krijgen het luidste applaus van alle artiesten, hoewel de buslading meegereisde fans hier ongetwijfeld aan bijdraagt.
De band met het hoogste blues gehalte plus een vleugje Memphis soul is Fat Harry & the Fuzzy Licks, voor de gelegenheid met een driekoppige blazerssectie. Ondanks wat technische problemen zet de groep een mooie show neer en als Europese begeleidingsband van Preston Shannon zouden ze in Memphis helemaal op hun plaats zijn.

Dutch Blues Foundation
De Leif de Leeuw Band laat zien bijna volwassen te zijn. Hier en daar moeten misschien nog wat puntjes op de i gezet worden, maar het gitaarspel van Leif was spot-on. Niks een aanstormend talent, hij is uitgegroeid tot een volwassen gitarist.
Nog een jongeling op gitaar is Guy Smeets. De Guy Smeets Band weet ook te overtuigen en zal binnenkort, met het verschijnen van een hun debuut cd met het nodige eigen werk ongetwijfeld weer een flinke stap vooruit gaan maken.
De meest professionele performance komt van Mr. Boogie Woogie. Het elf koppige gezelschap doet de gouden tijden van Fats Domino herleven en weet tot besluit van de Challenge nog een leuk feestje te bouwen.
 

Wie alle deelnemers nog eens wil beluisteren kan de cd 'Dutch Blues Foundation presents Dutch Blues Challenge 2014'
bestellen,  voor tien euro te verkrijgen bij de Dutch Blues Foundation.
 
Dutch Blues Foundation
Uiteindelijk beslist de jury dat de Leif de Leeuw Band (klik hier voor de beelden) en Ralph de Jongh (Klik hier voor de beelden) de DBF  gaan vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en Leif c.s. zijn ook te zien  op de European Blues Challenge in Brussel.
Overigens gaan vrijwel alle artiesten naar huis met een aantal nieuwe optredens op zak. Leif de Leeuw Band speelt op Ribs & Blues en bij BluesinWijk, Howlin' Stone speelt bij Keeping the Blues Alive.nl, op Culemborg Blues en Bluesroute Zeeland van Bluestown, Ralph de Jongh op Moulin Blues en bij BluesinWijk, Zippy Leaps op Culemborg Blues, Guy Smeets Band bij Keeping the Blues Alive.nl en Bluesroute Zeeland van Bluestown, Alkmaar Blues Express boekte vier bluesacts. Ongetwijfeld zullen daar de komende tijd nog een aantal bijkomen.
 
Aan het eind van de avond worden ook de nominaties voor de Dutch Blues Awards 2014 bekend gemaakt. Een overzicht van de genomineerden is te zien op de volgende link, waar ook de stem kan worden uitgebracht:
http://www.dutchbluesfoundation.nl/dutch-blues-awards/stemformulier
 
De Dutch Blues Foundation kan terugkijken op een succesvol eerste lustrum. Alles zit vandaag mee en tot in de late uurtjes blijft een flink aantal liefhebbers nog nagenieten tijdens de Meet & Greet na afloop.