Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES AWARDS 2012

Met drie awards zijn The Veldman Brothers de grote winnaars geworden van de Dutch Blues Awards: Bennie Veldman als beste bluesharp speler en toetsenist, zijn broer Gerrit als beste gitarist. De overige prijzen zijn: The Juke Joints beste band, Mattanja Joy Bradley beste vocaliste, Jody van Ooijen beste drummer en Patrick ‘Sideburn’ Obrist beste bassist. Daarnaast werd Martin van Olderen opgenomen in The Hall Of Fame en ging de Keeping The Blues Alive Award naar de organisatie Moulin Blues uit Ospel.

Dutch Blues Foundation

Wederom verzorgt de Dutch Blues Foundation in de Rustende Jager te Nieuw Vennep een fantastische avond rond toppers van de Nederlandse blues scene. Van parkeerplaatsen met voor de artiesten op naam gereserveerde plekken en een blauwe loper naar de voordeur tot een sfeervolle zaal met een boeiend programma. Naast een belangrijke dag voor de Nederlandse blues, is het toch vooral een soort van (blues)familiedag: iedereen begroet elkaar bij het weerzien en de muzikanten zijn vergezeld van vrouwen, kinderen en vrienden. Dit geeft een ontspannen sfeer waarbij je niet direct denkt dat hier vandaag de belangrijkste bluesprijzen te verdelen zijn.Na het soundchecken komt iedereen tezamen voor een Meet & Greet en worden we hartelijk welkom geheten door de voorzitter van de Raad van Advies van de Dutch Blues Foundation, Arie Verheul. De avond kan beginnen.

The Veldman Brothers

Ontspannen zitten de geboeders Veldman tijdens de maaltijd aan tafel. Bennie vertelt: “Toen we klein waren, luisterden we altijd in ons bed naar onze grotere broer die op zolder allerlei bluesriffjes op zijn gitaar oefende; we kwamen door hem in aanraking met blues artiesten als Jimi Hendrix en BB King.” De broers zijn in verschillende categorieën genomineerd. Bennie zegt: “Een zaal die geniet is de beste prijs die je kunt krijgen”. Later zal hij aangeven dat de drie Awards wel een waardering zijn voor hun muziek. De band ontstaat in 2004 maar gaat in 2006 echt van start met vele optredens per jaar; inmiddels is ook een aantal CD’s uitgebracht waaronder Bringin It To Your Live’ vorig jaar uitgebracht.

Awards

iedere keer wanneer presentator Rob van Elst weer een aantal nominaties aankondigt, is de spanning te snijden. Beste band wordt uiteindelijk The Juke Joints, strakke blues uit de Zeeuwse klei. De band bestaat al zo’n dertig jaar in bijna dezelfde bezetting en is dit jaar voor het eerst genomineerd. Het is meteen ook prijs en afgaande op het gejuich uit de zaal is het een terechte keus.
Emotioneel is het dankwoord van Patrick Sideburn Obrist, gekozen als beste bassist. Hij draagt de prijs op aan een vriend die ernstig ziek is geweest en die later op de avond in de jamsessie nog zal meespelen evenals Obrist zelf.
Ook de Awards voor Mattanja Joy Bradley en Jody van Ooijen worden met instemmend applaus uit de zaal ontvangen.Emotioneel is ook het moment waarop Martin van Olderen een postume vermelding krijgt in The Hall Of Fame. Een korte film geeft de vele inspanningen aan die hij heeft verricht voor de blues in Nederland: van een (gestencild) tijdschrift tot het organiseren van concerten en het maken van radioprogramma’s, eigenlijk te veel om in korte tijd op te noemen. De prijs wordt ontroerd door zijn weduwe in ontvangst genomen.
“Keeping The Blues Alive” wordt toegekend aan Moulin Blues uit Ospel. Reeds 28 jaar verzorgen zij een prima bluesfestival in Ospel met een keur aan binnenlandse en buitenlandse artiesten. Ook nu weer zijn de borden langs de snelwegen in het zuiden van het land te zien: het eerste weekend in mei is het zover.
De beste CD tenslotte wordt toegekend aan The Damned and Dirty.

Optredens

Naast de uitreikingen is er een prima programma van de genomineerde bands. Hieraan voorafgaand wordt de avond geopend door twee oudgedienden, Tineke Schoemaker & Han van Dam en is er een intermezzo van Mattanja Joy Bradley, bijgestaan door Lidewij Veenhuis met bluesharp waarna The Juke Joints het bal openen met een portie stevige onvervalste blues. Al snel wordt duidelijk dat zij de terechte winnaars van deze avond zijn: 30 jaar ervaring komt naar voren in 30 minuten swingen.
Vervolgens betreden The Veldman Brothers het podium met twee individuele winnaars in de band, de broertjes Veldman met drie Awards. Ook hier spatten de vonken uit de boxen. Voor de klanken van het orgel is de basis gelegd in een klassieke opleiding kerkorgelmuziek. Hoe mooi kan het lopen.Als laatsten betreden de mannen van King Mo het podium, ook genomineerd maar weer heel anders klinkend. De stevige zangstem van Phil Bee, versterkt door een spannende microfoon, geeft een bijzonder aspect aan het geheel. Met relatief rustige maar toch stevige nummers wordt het optreden afgesloten.
Hierna is er onder leiding van Robbert Fossen nog een jam met diverse genomineerden. Hoogtepunt hierbij is het zeer energieke optreden van de Amerikaanse zangeres Karen Lovely.
Wanneer Karen de Award voor beste band heeft genoemd, beklimmen de mannen van The Juke Joints nog één keer het podium, versterkt met een gastoptreden van Gerrit Veldman op gitaar. Een fantastische afsluiting van een zeer geslaagde avond. De thuisblijvers hadden volstrekt ongelijk. Maar er is ook voor hen een herkansing: reikhalzend kijken we uit naar de Dutch Blues Challenge in het najaar, uiteraard weer verzorgd door de Dutch Blues Foundation.