Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

IBC MEMPHIS 2020

Dutch Blues Foundation


De aanloop

Na een vlucht met de nodige vertragingen arriveerde het Warmerdam-team vrijdag in Memphis. Zaterdag instrumenten ophalen en in orde maken en ’s avonds de zinnen wat verzetten bij een basketbaltopper in het FedEx Forum. Zondag in Bealestreet alvast wat blues opgesnoven en maandag arriveerde ook het Duif-team.

Dutch Blues Foundation


Dinsdag de aftrap van de 36e IBC met inschrijven van de bands, toegangstickets ophalen, netwerken, mensen begroeten en ’s avonds konden de muzikanten alvast hun visitekaartjes afgeven aan de verzamelde in twee internationale showcases. Robbert Duijf ging er vol in en oogstte veel waardering met zijn krachtige stem en prachtig gitaarspel en ook de Dave Warmerdam Band zette een overtuigende set neer. Lekker warmgedraaid en vol vertrouwen konden beiden de kwartfinales in.

Dutch Blues Foundation


De kwartfinales

Na een mooie statiefoto van de Dutchies werd het woensdag- en donderdagavond menens voor ze. Robbert Duijf speelde beide avonden in the Pig on Beale en twee deuren verderop de Dave Warmerdam Band in Alfred's on Beale. In beide locaties is de concurrentie stevig, maar de kwaliteit die beide leveren is gewoon goed. Robbert zingt dat het een lieve lust is en krijgt in een volle blues club een aandachtig luisterend publiek. Heerlijk om naar te kijken en te luisteren, gewoon top wat hij neerzet. De Dave Warmerdam Band heeft een geweldige set met meerdere kippenvelmomenten en de solo’s van Sonny maken het echt compleet met staande ovaties als gevolg. Het publiek staat bijna op de tafels van enthousiasme. Op naar de juryuitslag. Wie gaan er door en zijn de Nederlanders erbij? Ja hoor, allebei vrijdagavond naar de halve finale. Gefeliciteerd Robbert Duif en Dave Warmerdam Band. Grote opluchting en blijdschap.

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


Halve Finales

Vrijdagavond de halve finales voor de overgebleven 44 bands en 35 solo/duo’s. Vanzelfsprekend veel Amerikaanse en Canadese semifinalisten, maar ook de Europese solo/duo’s uit Duitsland, Engeland, Frankrijk en de bands uit Kroatië, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Noorwegen zijn van de partij. Robbert speelt in Jerry Lee Lewis' Café en de Warmerdam Band in hun droomlocatie BB King's Blues Club.

Dutch Blues Foundation


Robbert leek zichzelf te overtreffen en zette zeer overtuigend zijn beste set ooit neer. Met zijn heldere stem kwam hij zelfs over een paar schreeuwers heen in de hoek. Verder een aandachtig en stil publiek en veel waarderend applaus. Imponerend zoals hij na 10 minuten ook de schreeuwers stil krijgt.

Dutch Blues Foundation


In een afgeladen BB King's Blues Club maakt De Warmerdam Band zich op voor hun optreden. Gezonde spanning in het hele team. Ze zetten opnieuw een fabelachtig stuk muziek op het podium. Dit zou toch genoeg moeten zijn voor een finaleplaats? Zo te horen ervaart het publiek dat ook zo.

Dutch Blues Foundation


Het wachten op de uitslag duurt eindeloos lang. De spanning is te snijden, maar helaas gaan ze allebei niet door naar de finale. Ernstig teleurstellend en enorm jammer.
 
Robbert: 'De finale plek is het niet geworden. Ik heb een fantastische week gehad, volop geïnspireerd om nieuwe verhalen te vertellen. Thanks to Bealle Street, The Blues Foundation en Dutch Blues Foundation. En natuurlijk jullie allemaal heel erg bedankt voor alle lieve berichten en support. Op naar een volgend muzikaal avontuur.'
 
Dave Warmerdam Band: 'Helaas zijn we niet door naar de finales van de International Blues Challenge. De band heeft een fantastisch optreden neergezet in BB King's Blues Club, maar helaas stopt het avontuur. Graag willen we iedereen bedanken voor de support vanuit Nederland, maar ook zeker voor de support van de mensen die wij hier hebben mogen ontmoeten. Wat een fantastische week was het.'
 
Dutch Blues Foundation


De finale

Zaterdagmiddag en -avond is de finale in het prachtige en tjokvolle Orpheum Theater met afwisselend 8 solo/duo's en 8 bands uit Duitsland, Canada, Australië en de Verenigde Staten. Hele zit van 12.00 tot 20.00 uur, maar zeker de moeite waard.

De winnaars van de 36e International Blues Challenge zijn:

  • 1e plaats Band - Horojo Trio (Ottawa Blues Society)
  • 2e plaats Band - The Jose Ramirez Band (The DC Blues Society)
  • 3e plaats Band - The Pitbull of Blues Band (Southwest Florida Blues Society)
  • 1e plaats Solo/duo - Hector Anchondo (Blues Society of Omaha)
  • 1e plaats Solo/duo - Felix Slim (The Long Island Blues Society)
  • Gibson Guitar Award (Best Band Guitarist) - JW Jones (Horoje Trio)
  • Memphis Cigar Box Award (Best Solo/Duo Guitarist) - Hector Anchondo
  • Lee Oskar Harmonicas Award (Best Harmonica Player) - Felix Slim
  • Best Self-Produced CD - Moonshine Society Sweet Thing - River City Blues Society

En zo komt een eind aan de 36e editie van de International Blues Challenge. Prachtig evenement wat je als bluesliefhebber gewoon een keer moet beleven. De Duifjes vlogen zondag terug, de Dave Warmerdam Band plakten er nog een paar optredens in Clarksdale achteraan. Genoten van alle leuke mensen, de sfeer, de ontmoetingen, het eten, de clubs en natuurlijk de heerlijke blues.
 
Foto's Bert van der Voort