Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

IBC MEMPHIS 2018

IBC Memphis 2018


Bekijk de IBC 2018 video`s op ons Youtube-kanaal

Zondag 21 januari 2018

Het werd een mooie show in het Orpheum met de 16 finalisten. Vanzelfsprekend zette iedere muzikant zijn/haar beste beentje voor en na een lange zit kwam de jury tenslotte met de uitslag. Kevin "B.F." Burt uit Iowa won bij de solo/duo's en The Keeshea Pratt Band uit Houston werd 1e bij de bands.

Dutch Blues Foundation


Solo/Duo

1: Kevin "B.F." Burt (Central lowa Blues Society)
2: Daniel Eriksen (Oslo Bluesklubb)

Kevin B.F. Burt
Winner solo/duo IBC 2018 Kevin "B.F." Burt (klik op foto voor IOBC opname)

Bands

1: The Keeshea Pratt Band (Houston Blues Society)
2: Fuzzy Jeffries and the Kings of Memphis (Memphis Blues Society)
3: Artur Menezes (Santa Clarita Valley Blues Society)

The Keeshea Pratt Band

Winner bands IBC 2018 The Keeshea Pratt Band (klik op foto voor IOBC opname)


Zaterdag 20 januari 2018

Finale IBC 2018 in authentieke Orpheum Theatre


In het prachtige en authentieke Orpheum Theatre (sinds 1928 gevestigd in Bealestreet Memphis, 2300 zitplaatsen) is vanavond de finale. Acht bands en acht solo/duo's gaan daar samen uitmaken wie zich winnaar IBC 2018 mag noemen.

Dutch Blues Foundation

Dutch Blues Foundation


Wie gaan er naar de finale?


Gisteren een zeer spannende dag voor alle deelnemers aan de IBC in Memphis. Gaan we naar de halve finale en zo ja zetten we dan een zodanige act neer dat we ook doorgaan naar de finale op zaterdag? Van vrijdagavond 17.00 tot 24.00 uur zetten alle 109 semi-finalisten in twaalf bluesclubs hun allerbest beentjes voor om de jury's te overtuigen.

Mr. Boogie Woogie was één van hen

Hij zette een meer dan geweldige set neer, maar helaas was het niet genoeg voor een finaleplaats. Klik op de foto hieronder om een stukje van het optreden van Mr. Boogie Woogie te zien.

Mr. Boogie Woogie halve finale IBC
Mr. Boogie Woogie halve finale IBC 19 januari 2018 Silky O'Sullivans Memphis

Dutch Blues Foundation


Vrijdag 19 januari 2018

Dutch Blues Foundation

Dutch Blues Foundation

TV en radio opnames

The Ragtime Rumours waren gisteren te gast bij DittyTV in Memphis, een TV-station gespecialiseerd in o.a. het opnemen en uitzenden van bands en artiesten. Voorheen werden de opnames van de bluesmuzikanten tijdens de IBC live uitgezonden, maar dat doen ze niet meer. Alles wordt opgenomen en later uitgezonden. Radiopresentator Chris Lyon van Music on the Couch ontving de band ook in zijn radiostudio in club Handy. Het werd een aangenaam en leuk gesprek.

Speeddating was nieuw dit jaar

Je kon jezelf opgeven voor een gesprek van 6 minuten met een ervaren muzikant. Mr. Boogie Woogie maakte er gebruik van, maar vond het achteraf geen succes. Basisidee om te leren van de ervaringen van een ervaren muzikant is prima, maar de uitwerking was wat hem betreft te groots, te kort en te veel deelnemers aan één tafel.

Speeddating


Tweede ronde kwartfinales

Gisteren een heel spannende avond voor alle bands en muzikanten. Opnieuw spelen in dezelfde locaties als woensdagavond, maar nu voor een nieuwe jury en na afloop wachten op de uitslag. Zijn we wel of niet door naar de halve finales? Helaas bleek dat niet het geval voor ons dappere Limburgse viertal Sjaak, Niki, Thimo en Tom van The Ragtime Rumours. Gelukkig krijgen ze in maart bij de European Blues Challenge in Noorwegen een nieuwe kans. Mr. Boogie Woogie had wel voldoende jurypunten bij elkaar gespeeld voor een plek in de halve finale. Gefeliciteerd Eric Jan. Luister naar Barbara Ballin Newman, president van the Blues Foundation, die bekend maakt welke solo/duo's doorgaan naar de halve finales op vrijdagavond.

The Ragtime Rumours blijven lachen
The Ragtime Rumours, niet door naar de halve finale, maar ze blijven lachen. Deze Memphis-ervaring pakt niemand ze meer af.


Donderdag 18 januari 2018


Dutch Blues Foundation

News Channel3 in Memphis maakte mooi verslag over de start van de IBC. (klik op de foto)

De eerste ronde van de kwartfinales zitten er op

Natuurlijk waren we aanwezig bij onze Dutchies om ze aan te moedigen. Mr. Boogie Woogie zorgde voor een geweldig optreden met veel afwisselingen die de jury en het publiek konden waarderen. The Ragtime Rumours hadden stevige concurrentie, maar waren wel de enigen die het publiek aan het dansen kreeg. Vanavond de tweede ronde in dezelfde locaties met een andere jury. Morgen weten we of ze wel of niet door zijn naar de halve finale. 

Dutch Blues Foundation
Mr. Boogie Woogie 1e ronde kwartfinale 17 januari 2018 Silky O'Sullivans Memphis. (klik op de foto voor video)

Dutch Blues Foundation
The Ragtime Rumours 1e ronde kwartfinale 17 januari 2018 Hard Rock Cafe Memphis. (klik op de foto voor video)

Woensdag 17 januari 2018

Het blijft koud. Vannacht heeft het weer stevig gevroren. De sneeuw ligt nog steeds op straat. Vandaag half bewolkt met ook een zonnetje, maar het blijft vriezen en is behoorlijk koud.

Het blijft koud


De bandindeling van de kwartfinales is zojuist bekendgemaakt

Mr. Boogie Woogie in Silky O'Sullivan vanavond 21.30 uur en donderdag om 19.00 uur. The Ragtime Rumours in Hard Rock Cafe Memphis vanavond 21.05 uur en donderdag als eerste om 17.00 uur. Twee keer dus in dezelfde lokatie, maar met een andere jury.

Mr. Boogie Woogie

Mr. Boogie Woogie in Silky O'Sullivans vanavond 21.30 uur en donderdag om 19.00 uur.

Dutch Blues Foundation

The Ragtime Rumours in Hard Rock Cafe Memphis vanavond 21.05 uur en donderdag als eerste om 17.00 uur.

Officiële opening van de IBC

De International Blues Challenge wordt officieel geopend in de Clayborn-tempel, een belangrijke plek in de strijd voor burgerrechten in de jaren 1960 waar Dr. Martin Luther King sprak. In de geest van de boodschap van Dr. King omhelst de blues alles en kent geen grenzen aan kleur, nationaliteit of geslacht. En dus vond The Blues Foundation het een geschikte plek om met de IBC te beginnen, omdat we artiesten van over de hele wereld verwelkomen om op te treden in de nacht voordat The Challenge officieel begint. De International Showcase wordt vanaf 20.00 uur uitgebreid in een aantal clubs in Beale Street
Mr. Boogie Woogie had de eer om gisteravond een showcase te mogen doen in de Clayborn Temple en The Ragtime Rumours in Tin Roof, één van de bluesclubs op Beale Street. Een prachtige manier om je steentje bij te dragen aan de officiële opening van de IBC, maar ook om je als band alvast te laten zien aan het publiek. Bovendien heb je alvast een eerste optreden te pakken en is de spanning er zo een beetje af. Het ging ze prima af. Hieronder een sfeerimpressie van gisteren.

Clayborn Temple Memphis

Clayborn Temple Memphis, een belangrijke plaats in de burgerrechtenstrijd van de jaren zestig, waarin Martin Luther King sprak.

Martin Luther King, May his legacy never be forgotten


Mr. Boogie Woogie showcase

Mr. Boogie Woogie showcase IBC 16 jan 2018 in Clayborn Temple Memphis.

The Ragtime Rumours showcase

The Ragtime Rumours showcase IBC 16 jan 2018 in bluesclub Tin Roof Memphis.

Dinsdag 16 januari 2018

Koud en sneeuw. Vorig jaar speelden de Detonics nog met hun T-shirts aan buiten, daar is nu geen sprake van. Er ligt sneeuw, het vriest en het is gewoon koud. Morgen inschrijven bij het IBC-bureau en vanavond allebei aan de bak in een showcase. Jezelf laten zien en lekker in de muzikale stemming komen.

Dutch Blues Foundation


Een wit en koud Memphis

Een wit en koud Memphis. Maar binnen is het warm.

Maandag 15 januari 2018

Drukke dag voor iedereen. Koffers pakken, op tijd op Schiphol zijn. The Ragtime Rumours hadden zelfs zondag nog een optreden met whiskey-proeverij te doen. Maar iedereen was op tijd en er kon gereisd worden. Een heel gezelschap, in totaal zo'n 15 personen, waaronder natuurlijk de muzikanten en DBF-begeleiding, maar ook heel wat familieleden. Gezellige boel dus onderweg en uiteindelijk kwam alles op tijd in Memphis aan. De douaniers hadden echter hun bedenkingen bij dit vrolijk uitgedoste gezelschap en iedereen moest flink z'n best doen om legaal de USA binnen te komen. Het lukte en toen een groot bed met drie kussens was omgeruild voor 3 aparte bedden kon iedereen gaan slapen.

Vrolijke boel onderweg
Vrolijke boel onderweg.

De hele club op de luchthaven Memphis
De hele club op de luchthaven Memphis.

De Dutchies zijn er klaar voor

De 'Dutchies' zijn er klaar voor. vlnr: Thimo, Tom, Niki, Sjaak en Eric-Jan.


Donderdag 11 januari 2018

Dinsdag 16 januari begint in Memphis de 34e International Blues Challenge met een Internationale Showcase. Woensdag en donderdag de kwartfinales, vrijdag de halve finale en zaterdag de finale in het prachtige Orpheum Theater. Namens Nederland doen de winnaars van de Dutch Blues Challenge 2017 mee, Mr. Boogie Woogie en The Ragtime Rumours.
Dutch Blues Foundation
Mr. Boogie Woogie finale Dutch Blues Challenge 8 oktober 2017 (klik op de foto voor video)

Dutch Blues Foundation
The Ragtime Rumours finale Dutch Blues Challenge 8 oktober 2017 (klik op de foto voor video)

Bluesspektakel

De IBC is de afgelopen 34 jaar uitgegroeid van een eenvoudig en kleinschalig bluesfestival tot het meest prestigieuze bluesevenement van de wereld. In 2004 nog zo’n 70 bluesacts en nu 232 acts uit 40 USA-staten en13 landen. Tijdens het 5-daagse festival helpen honderden vrijwilligers mee om alles gladjes te laten verlopen. Vijf dagen blues in 22 bars en theaters in en rond Bealestreet in het historische hart van Memphis. Een enorm evenement dat wordt gerund door The Blues Foundation in Memphis in samenwerking met bluessociëteiten uit de hele wereld. Het festival wordt dagelijks bezocht door duizenden bluesliefhebbers. Ook agents, festivalorganisatoren, bookers en platenmaatschappijen zijn in ruime mate te vinden. Allemaal op zoek naar nieuwe trends in de bluesscene en de nieuwe BB-King.

Welcome IBC fans


Hoe werkt de International Blues Challenge

Na inschrijving worden alle bands en acts ingedeeld voor de kwartfinales op woensdag en donderdag. De bands worden verdeeld over bluesbars in en rond Bealestreet en spelen daar met nog 10 tot 12 bands voor een live publiek. Elk optreden duurt maximaal 25 minuten en wordt beoordeeld door een driepersoons jury, die punten geeft voor bluesinhoud, zang, talent, originaliteit en podiumpresentatie. De samenstelling van de jury is beide avonden verschillend. De uitslagen van de 2 avonden bepalen de plaatsing voor de halve finale op vrijdag. Zaterdag is de finale.

Dutch Blues Challenge 2017

Sinds 2011 is de Dutch Blues Foundation lid van de IBC en kunnen ook Nederlandse bluesbands meedoen aan dit enorme festival. De Nederlandse deelnemers worden geselecteerd via de jaarlijkse Dutch Blues Challenge. King-Mo, Ralph de Jongh (2x), John F. Klaver Band (2x), the Mudbirds, Sugarboy and the Sinners, Robbert Fossen & Peter Struijk, Herbie and the Guitarguy, Leif de Leeuw Band, Phil Bee’s Freedom, Big Bo Brocken, Detonics en Robbert Fossen & Dave Warmerdam waren al in Memphis te zien. Komend weekend vertrekken alle deelnemers, begeleiders en een groot aantal fans naar Memphis.
Via onze website, Facebook en Twitter brengen we de hele week dagelijks verslag uit.

Finale DBC 2017


Tijdsverschil en weersverwachting

Het is in Memphis 7 uur vroeger dan in Nederland. Het weer in Memphis komende week is overdag droog met wat zon, koude lucht (vorst) en temperaturen tussen -5 en +16 graden, ‘s nachts is het koud, vriezend weer. En sneeuw.
Memphis Tennessee

2018 Redactie Dutch Blues Foundation