Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES AWARDS 2013

Met vijf awards zijn de leden van King Of The World de grote winnaars geworden van de Dutch Blues Awards: Govert van der Kolm de Dutch Blues Toetsenist , Fokke de Jong de Dutch Blues Drummer, Erwin Java de Dutch Blues Gitarist, Ruud Weber de Dutch Blues Bassist en allen samen de Dutch Blues Band. De overige prijzen zijn voor: Tineke Schoemaker de Dutch Blues Vocaliste, Boy Vielvoye de Dutch Blues Harpist en The Damned and Dirty de Dutch Blues CD. Daarnaast werd Livin’ Blues opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame en ging de Keeping The Blues Alive Award naar Bert Lek.

Dutch Blues Foundation
Buiten is het stormachtig en binnen gaat het zo mogelijk nog harder stormen. Wederom verzorgt de Dutch Blues Foundation in de Rustende Jager te Nieuw Vennep een fantastische middag rond toppers van de Nederlandse blues scene. Van parkeerplaatsen met voor de artiesten op naam gereserveerde plekken en een blauwe loper naar de voordeur tot een sfeervolle zaal met een boeiend programma. Naast een belangrijke dag voor de Nederlandse blues, is het toch vooral een soort van (blues)familiemiddag: iedereen begroet elkaar bij het weerzien en de muzikanten zijn vergezeld van vrouwen, kinderen en vrienden. Dit geeft een ontspannen sfeer waarbij je niet direct denkt dat hier vandaag de belangrijkste bluesprijzen te verdelen zijn.
Na het soundchecken komt iedereen samen voor een Meet & Greet en worden we hartelijk welkom geheten door de voorzitter van de Raad van Advies van de Dutch Blues Foundation, Arie Verheul. De middag kan beginnen.

Livin’ Blues

De Haagse band Livin´ Blues opent de middag met een deel van de bezetting van de formatie die in 1973 uiteen viel. De band wordt door de Dutch Blues Foundation opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame. Eén van de mannen van het eerste uur, Nicko Christiansen krijgt de award hiervoor uitgereikt. Naast hem spelen Cesar Zuiderwijk en Ruud van Buuren vanmiddag mee. Bas Kleine en Loek van der Knaap, beiden uit Christiansens huidige band Livin´ Blues Xperience, completeren de band.

Awards

Iedere keer wanneer presentator John van Empel van Culemborg Blues weer een aantal nominaties aankondigt, is de spanning te snijden. De Dutch Blues Band 2013 wordt uiteindelijk King Of The World, een keuze die vanuit de zaal wordt toegejuicht. Daarnaast krijgen de muzikanten van KOTW ieder nog een eigen award.
Boy Vielvoye krijgt zijn award als de Dutch Blues Harpist. In zijn dankwoord noemt hij zijn vader van wie hij het spelen heeft geleerd. Dertig jaar lang maakte pa Vielvoye de Nederlands bluespodia onveilig, aldus zoon Boy.
'Keeping The Blues Alive' wordt toegekend aan Bert Lek voor zijn enorme bijdrage aan de Nederlandse blues. De prijs wordt uitgereikt door zijn vriend Henk Demper. Deze vertelt over hun eerste kennismaking, hoe Bert thuis zijn lievelingsmuziek niet voluit mocht afspelen en over hun verdere samenwerking. Wanneer we de criteria van Johan Derksen hanteren, is Lek eigenlijk geen goede bluesman: hij is niet minstens driemaal getrouwd, heeft geen financiële puinhoop achter zich gelaten en heeft geen verslaving van het één of ander, aldus Demper.
De Dutch Blues CD Award 2013 wordt tenslotte toegekend aan The Damned and Dirty met het album ‘Sell Your Soul’.

Optredens

Naast de uitreikingen is er een prima programma van twee genomineerde bands. Indrukwekkend is het optreden van KOTW en met name het nummer Can’t Go Home van hun eerste cd. Het is een eerbetoon aan Harry ‘Cuby’ Muskee, met een fantastische gitaarsolo van Erwin Java. Dan komen Sugar Boy & The Sinners op het podium met weer een spetterend optreden zoals we dat van hen gewend zijn. Meteen staat de zaal op zijn kop. Bruisende energie straalt van deze jonge muzikanten af.
Hierna is er onder leiding van Eric-Jan ‘Mr Boogie Woogie’ Overbeek nog een jam met diverse genomineerden. Onverwacht voor ieder is hierbij het optreden van de eigen voorzitter van de Dutch Blues Foundation, Karen Neumann.
Wanneer Bert Lek de award voor de Dutch Blues Band 2013 heeft genoemd, beklimmen de mannen van KOTW nog één keer het podium. Een fantastische afsluiting van een zeer geslaagde middag. De thuisblijvers hadden volstrekt ongelijk. Maar er is ook voor hen een herkansing: reikhalzend kijken we uit naar de Dutch Blues Challenge in het najaar, uiteraard weer verzorgd door de Dutch Blues Foundation.

door Gerrit Dijk