Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

IBC MEMPHIS 2019

Dutch Blues Foundation

Vanaf dinsdag 22 januari 2019 in Memphis de 35e International Blues Challenge met een Internationale Showcase. Woensdag en donderdag de kwartfinales, vrijdag de halve finale en zaterdag de finale in het prachtige Orpheum Theater. Namens Nederland doet niet alleen de Dynamite Blues Band mee, winnaar van de Dutch Blues Challenge 2018 (promofilm), maar ook de CD Get off on it van de Robbert Fossen Band.

De IBC is de afgelopen 35 jaar uitgegroeid van eenvoudig en kleinschalig bluesfestival tot het meest prestigieuze bluesevenement van de wereld. In 2004 nog zo’n 70 bluesacts en nu 260 acts uit de Verenigde Staten en 13 landen. Tijdens het 5-daagse festival helpen honderden vrijwilligers mee om alles gladjes te laten verlopen. Vijf dagen blues in 22 bars en theaters in en rond Bealestreet in het historische hart van Memphis. Een enorm evenement in Memphis dat wordt gerund door The Blues Foundation in samenwerking met bluessociëteiten uit de hele wereld. Het festival wordt dagelijks bezocht door duizenden bluesliefhebbers. Ook festivalorganisatoren, agents, bookers en platenmaatschappijen zijn in ruime mate te vinden. Allemaal op zoek naar nieuwe trends in de bluesscene en de nieuwe BB-King.

Dutch Blues Foundation


Sinds 2011 is de Dutch Blues Foundation lid van de IBC en kunnen ook Nederlandse bluesbands meedoen aan dit enorme festival. De Nederlandse deelnemers worden geselecteerd via de jaarlijkse Dutch Blues Challenge. Hieronder staan ze allemaal.

 • King-Mo (2011)
 • Ralph de Jongh (2011 en 2015)
 • John F. Klaver Band (2012 en 2014)
 • The Mudbirds (2012)
 • Sugarboy and the Sinners (2013)
 • Robbert Fossen & Peter Struijk (2013)
 • Herbie and the Guitarguy (2014)
 • Leif de Leeuw Band (2015)
 • Phil Bee’s Freedom (2016)
 • Big Bo (2016)
 • Detonics (2017)
 • Robbert Fossen & Dave Warmerdam (2017)
 • The Ragtime Rumours (2018)
 • Mr. Boogie Woogie (2018)

De Dynamite Blues Band is min of meer de wedergeboorte van de de succesvolle Nederlandse bluesband Big Blind. Na een aantal jaren non-actief werden ze in 2013 onverwacht gevraagd om als Big Blind te spelen op een festival op de Azoren. Dit was het perfecte moment om weer een nieuw muzikaal avontuur aan te gaan onder hun huidige naam. Ook in deze samenstelling waren zij weer succesvol en speelden de zalen plat. Ze vonden zich na enkele jaren voldoende rijp voor het grotere werk en meldden zich aan voor de Dutch Blues Challenge. Overtuigend wonnen ze de finale van de Dutch Blues Challenge op 7 oktober 2018 en doen ze als supertrotse Nederlandse deelnemer mee aan de International Blues Challenge in januari 2019 Memphis en in april 2019 de Europese Blues Challenge op de Azoren. We volgen ze op de voet en doen dagelijks verslag van hun avontuur in Memphis.

Dutch Blues Foundation

Zondag 27 januari 2019

Na een lange middag en avond in het Orpheum Theater was het dan eindelijk zover. De 16 finalisten hadden laten zien en horen wat ze in hun mars hebben en de juryleden waren tot een eindoordeel gekomen. De prijzen bleven in America. Winnaar bij de solo/duo's werd Jon Shain van de Triangle Blues Society en bij de bands Ms. Hy-C & Fresh Start van de St. Louis Blues Society

Dutch Blues Foundation

Ms. Hy-C & Fresh Start

De complete uitslag

 • 1e plaats band: Ms. Hy-C & Fresh Start (St. Louis Blues Society)
 • 2e plaats band: Sammy Eubanks & The Workin' Class (Washington Blues Society)
 • 3e plaats band: Celso Salas (Santa Clarita Valley Blues Society)

 • 1e plaats solo/duo: Jon Shain (Triangle Blues Society)
 • 2e plaats solo/duo: Theresa Marie & Scott Medford (East Coast Blues Society)

 • Lee Oskar Harmonicas Harp Award: Darryl Carriere - Celso Salim Band (Santa Clarita Valley Blues Society)
 • Memphis Cigar Box Guitar Award: Steve Strongman (Grand River Blues Society)
 • Gibson Guitar Award: Gabe Stillman (Billtown Blues Association)

 • Best Self-Produced CD: Lock Up the Liquor The Little Red Rooster Blues Band (Central Delaware Blues Society)

Zaterdag 26 januari 2019

De dag van de waarheid. De halve finales zijn achter de rug en de finalisten zijn bekend. Benieuwd wie er uiteindelijk als winnaars uit de bus gaan komen. Presidente Barbara Newman maakte de zestien finalisten bekend.

Dutch Blues Foundation


Best produces DC
Vandaag ook de bekendmaking van de Best Self-Produced CD 2019, waar de CD Get Off On It van de Robbert Fossen Band bij de vijf genomineerden zit.

Dutch Blues Foundation

Vrijdag 25 januari 2019

Helaas, geen finaleplek voor onze Dynamites. Ze speelden de ballen uit hun broek, maar dat was niet overtuigend genoeg voor de jury's van beide avonden. Heel erg jammer. Zelf schrijven ze er het volgende over: "We did it. we simply rocked Beale Street upside down three times in a roll the last days, but the jury desided otherwise. aauuuuw. damn baby. We're so sorry (and are a little pissed off in the same time to be honest), but we rather would like to celebrate the Winners now. We met sooooo many music Friends over here: we wish you all big luck. And besides: we would like to thank all of our fans at Beale Street (who went crazy.) and we would like to thank and love all our fans back home who loved, supported and followed us: We owe and love you big time."

De halve finale vindt vanavond plaats. Verdeeld over 21 bluesclubs op en rond Bealestreet spelen 88 acts. Na afloop bepaalt de jury wie in aanmerking komen voor een plek in de finale.

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation

Donderdag 24 januari 2019

Vandaag weer wat tijd voor sightseeing langs de mississippi en vanavond de tweede ronde van de kwartfinales in de Coyote Ugly Saloon. De Dynamite Blues Band spelen als vijfde. En dan wachten op de uitslag van de jury wie er doorgaan naar de halve finale.

Dutch Blues Foundation

Missisippi

Woensdag 23 januari 2019

Vandaag gaat het echt los. Verdeeld over 21 podiums spelen alle deelnemende bluesacts vanavond de eerste ronde van de kwartfinales. Het zijn sets van 25 minuten, die worden gewaardeerd door een jury. Donderdagavond is de tweede ronde in dezelfde bluesclub, maar met andere jury. Donderdagavond worden alle punten bij elkaar geteld en per bluesclub gaan de twee besten naar de halve finale. Hieronder het speelschema voor vanavond (lokale tijd, het is er 7 uur vroeger dan in Nederland).

Dutch Blues Foundation


De Dynamite Blues Band kon gisteren nog even rustig genieten van Memphis, de eerste indrukken in Bealestreet opdoen en zich alvast warm spelen. De kop is eraf, hun eerste show verliep bijzonder lekker. Vanmiddag spelen ze de eerste kwartfinale in the Coyote Ugly Saloon Memphis. The're just gettin' warmed up. Kijk hier hoe ze hun set afsloten met She's Dynamite.

Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation


Dutch Blues Foundation

Dinsdag 22 januari 2019

Na extreme kou (gevoelstemperatuur -21 graden) in Philadelphia, zijn de mannen veilig en wel aangekomen in Memphis, home of the Blues. Ze logeren hoog en droog in het Crown Plaza hotel. Na een stevig ontbijt de stad in, auto oppikken (ze wilden een zuinige middenklasser met energielabel A, maar het werd een slurpende GMC), inschrijven voor de Challenge en de vingers warm spelen bij de eerste showcase op Bealestreet. Ze hebben er zin in, dat is wel duidelijk.

Dutch Blues Foundation

Maandag 21 januari 2019

Vanochtend vertrokken de mannen vol goede moed vanaf Schiphol. Ze zijn dik gekleed, kunnen ze goed gebruiken in Memphis met de komende dagen ongeveer vergelijkbare weersomstandigheden als hier. Overdag zonnig, zo nu en dan sneeuw en 's nachts lichte vorst.

Dutch Blues Foundation

Morgen schrijven alle deelnemers zich in en darna volgt de indeling voor de kwartfinales op woensdag en donderdag. De bands worden verdeeld over bluesbars in en rond Bealestreet en spelen daar met nog 10 tot 12 bands voor een live publiek. Elk optreden duurt maximaal 25 minuten en wordt beoordeeld door een driepersoons jury, die punten geeft voor bluesinhoud, zang, talent, originaliteit en podiumpresentatie. De samenstelling van de jury is beide avonden verschillend. De uitslagen van de 2 avonden bepalen de plaatsing voor de halve finale.

Ook voor de Robbert Fossen Band wordt het overigens een spannende week. Hun nieuwe Get Off On It van is één van de vijf CD's die zijn doorgedrongen tot de finale Best Self-produced CD 2019 van The Blues Foundation in Memphis. Dit jaar waren er 44 CD's aangemeld. De vijf CD's met de meeste punten gaan door naar de finale. Professionals uit de muziekindustrie beoordelen welke CD de Best Self-produced CD 2019 wordt. Dit wordt zaterdag bekendgemaakt tijdens de finale.

Donderdag 17 januari 2019

Vanuit het hele land ontvangen Wesley, JJ, Jan en Renzo enthousiaste berichten op hun Facebookpagina’s van bluesliefhebbers en muzikanten. Bluesfotograaf Leo Gabriels stuurt ze zelfs een mooie fotocollage.

Dutch Blues Foundation

Woensdag 16 januari 2019

Om hun trip naar Memphis ook financieel mogelijk te maken startte de band een crowdfundingsactie via Voor de Kunst. Via de crowdfunding actie konden toegangskaarten worden gekocht voor een exclusief benefietconcert op 13 januari in Lisse. Maar niet alleen toegangskaarten. Speciaal voor de crowdfunding actie hadden ze verschillende gave combipakketten samengesteld zoals tickets in combinatie met CD's of LP's, truckerscap en hotelovernachting; VIP kaarten, huiskamerconcerten, gesigneerde Fender enz. En het werkte. Binnen een mum van tijd hadden ze de kosten voor Memphis bij elkaar gesprokkeld, maar de belangstelling was zo groot dat ze ook de kosten voor hun deelname aan de European Blues Challenge in april op de Azoren rond kregen. In totaal haalden ze via 220 donaties € 10.000 op, een verdubbeling van hun streefbedrag.

Dutch Blues Foundation

Zondag 13 januari 2019

De Dutch Blues Foundation reikte tijdens het benefietconcert de definitive winnaarsplaquette uit. Karen Neumann (voorzitter Dutch Blues Foundation), Wesley van Werkhoven en Renzo van Leeuwen. Foto Kuno Mooren.

Dutch Blues Foundation

Dynamite Blues Band in vogelvlucht

De Dynamite Blues Band staat voor een explosieve cocktail van blues, rhythm & blues, swing en rock-'n roll; rauw, verfrissend en opwindend tegelijk. Opgericht in februari 2013 en voortgekomen uit de succesvolle bluesformatie Big Blind. In 2014 nam de band haar debuutalbum Shakedown & Boogie met lovende recensies in de relevante muziekbladen tot gevolg. 13 eigenzinnige nummers met een verfrissende en gewaardeerde veelzijdigheid. De band werd gevraagd voor de populaire talkshow De Wereld Draait Door en maakte haar energieke live-status, met het kenmerkende vette, rauwe bluesgeluid, helemaal waar op diverse festivals als Ribs & Blues, Kwadendamme Blues en in België op HookRock en het Belgian Rhythm & Blues Festival in Peer. Een nieuw hoofdstuk volgt in 2016 met het tweede studio-album Kill me with your love. Nu nóg veelzijdiger klinkend met een meer volwassen sound, zonder aan energie en speelplezier in te boeten. Met shows op (o.a.) Het Zwarte Cross Festival en tijdens Countdown Café, laat de band horen nog steeds vol bruisende energie en dynamiek te zitten. Tevens wordt in 2016 voor de eerste keer Duitsland aangedaan wat smaakt naar meer. Naast de eigen optredens in het clubcircuit en festivals door heel het land, speelde de band in de afgelopen jaren ook supports voor (o.a.) The Hoax, Guy Forsyth, The Fabulous Thunderbirds, T99, DVL en The Paladins.
In 2018 wint de band de Dutch Blues Challenge waardoor het Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge in Memphis en op De Azoren voor de European Bues Challenge. Om The Dynamite Blues Band echt goed te kunnen beleven kun je het beste een spetterend live-optreden bijwonen; dan ervaar je de energie en het speelplezier het beste. Vergeet dan alleen niet je dansschoenen en veiligheidsbril mee te nemen, want explosiegevaar ligt op de loer.

Dutch Blues Foundation
Memphis Tennessee

Het is in Memphis 7 uur vroeger dan in Nederland.

2019 Redactie Dutch Blues Foundation Arie Verheul