Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

IBC MEMPHIS 2015

Dutch Blues Foundation

Zondag 25 januari 2015


Best Self Produced CD

74 inzendingen dit jaar met de CD van de Veldmannen bij de laatste vijf in de finale. Jammergenoeg koos de jury niet voor de Nederlandse CD. 

Uitslag IBC 2015

De finale in het prachtige Orpheum Theater leverde weer een prachtig mooie bluesavond op met absolute topblues. De winnende band is Eddie Cotton uit Vicksburg (USA) en het winnende solo/duo werd Randy Mc Quay uit Cape Fear (USA).

Dutch Blues Foundation

Zaterdag 24 januari 2015


Deelnemers finale bekend

Helaas is Ralph de Jongh niet door naar de finale. Heel jammer, maar gelukkig hebben we als Nederland nog een kans op een andere finaleplek. De CD van de Veldmannen is nog in de race. Begin van de avond weten we het. De bands die vanavond in het Orpheum theater opgaan staan hieronder. 

Dutch Blues Foundation
 • Travellin' Brothers Asociacion Musical Blues Hondarribia
 • Ben Rice & Lucy Hammond Ashland Blues Society
 • Brat Pack Blues Asia Network
 • Randy McQuay Cape Fear Blues Society
 • The Good, The Bad & The Blues Columbus Blues Alliance
 • Chris Yakopcic Cleveland Blues Society
 • Noah Wotherspoon Dayton Blues Society
 • Brian Keith Wallen Dayton Blues Society
 • Michael Schatte Great Lakes Blues Society
 • Arthur James Granite State Blues Society
 • Nico Wayne Toussaint Southern California Blues Society
 • Muskett & Carnes Indiana Blues Society
 • Betty Fox Suncoast Blues Society
 • Bongo Joe & Little Steve-O Northeast Ohio Blues Association
 • Eddie Cotton Vicksburg Blues Society
 • Dalannah & Owen White Rock Blues Society

Vrijdag 23 januari 2015


Deelnemers halve finale bekend

Gisteravond speelden de bands hun 2e ronde in de kwartfinales. Van elke bluesclub is bekend welke vier bands door zijn naar de halve finale. Ralph is het gelukt, de Leif de Leeuw Band helaas niet. De complete halve-finalelijst lees je hier.  Ook een aantal Europese bands zijn door. Ralph speelt samen met nog 7 andere solo/duo/s in Club 152. Om 21.15 uur beklimt hij het podium (04.15 uur NL-time). Hij speelde nog niet eerder "tegen" de andere 7 in deze IBC, maar het is een sterk veld bestaande uit vier Amerikaanse, een Australische, een Zwitsers en een Deens acts. Morgenochtend weten we of het hem is gelukt een finaleplaats te behalen. We wensen hem veel succes. 

Dutch Blues Foundation

Het programma vandaag

 • 11.00 uur uitreiking Keeping the Blues Alive Award aan Guido van Rijn.
 • 11.30 uur (18.30 uur NL-time) Leif de Leeuw live op Ditty-TV
 • 11.30 uur (18.30 uur NL-time) Ralph de Jongh optreden bij Music on the Couch
 • 12.15 uur (19.15 uur NL-time) Ralph de Jongh live bij Ditty-TV

Guido van Rijn ontvangt KBA Award

Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation


Vanmiddag ontving de Nederlandse blues- en gospelhistoricus Guido van Rijn uit handel van Jay Sieleman, voorzitter van the Blues Foundation, een meer dan welverdiende Keeping the Blues Alive Award. In zijn toespraak roemde Sieleman het uitgebreide onderzoek en de vele publicaties die van Rijn uitvoerde mbt de Amerikaanse bluesgeschiedenis.

Van harte gefeliciteerd.

Dutch Blues Foundation


Valt de CD van de Veldmannen morgen in de prijzen?

Dutch Blues Foundation

Morgenmiddag om 12.00 uur is de bekendmaking en uitreiking van de Best Self Produced CD. Vijf CD’s zijn geselecteerd, waaronder 'Livin’ By The Day' de nieuwe van de Veldman Brothers. De andere vier zijn 'Cryin’ Mercy' van de  Altered Five Blues Band (Grafton Blues Association); 'One More Before You Go' van de Back Porch Blues Band (Kansas City Blues Society); 'Blues Turn' van Guy Bélanger (Montreal Blues Society) en 'A Long Way From Home' van de The Suitcase Brothers (Piedmont Blues Preservation Society).  We zijn erbij en laten je horen wie de prijs in ontvangst mag nemen..  In 2005, The Blues Foundation introduced the Best SelfProduced CD (BSPCD) contest as another way to celebrate up-and-coming artists. Where the IBC has been the measure of excellence for a band’s live performance, the BSPCD title honors musicians that have achieved excellence in the studio. Moreover, in addition to complementing the live component of the International Blues Challenge weekend, this contest further emphasizes the critical role of affiliated societies in the Blues world. In order to support and foster the local blues society, BSPCD entries are permitted by affiliated blues societies only. The CDs are evaluated on: (1) musical performance; (2) audio quality; (3) cover art and design; and (4) credits and liner notes. Prize Package Includes + Personalized Plaque + $1000 cash + Airplay on: Radio airplay on Sirius XM Satellite Radio’s B.B. King’s Bluesville; Music Choice, your cable and satellite TV Blues channel; Blues Breaker status on The BluesMobile radio show with Elwood Blues; PLUS additional radio shows hosted by our deejay judges around the country.


Donderdag 22 januari 2015


De 1e kwartfinales zitten erop

Gisteravond begon de 31e IBC dan echt met de eerste ronde van de kwartfinales. 220 acts in 20 bluesclubs op Bealestreet, de blueshoofdstraat van Memphis. Allemaal vol met blueslovers, die elk zo’n 10 tot 12 bands en solo/duo’s voorbij zagen komen. Ralph speelde in de Orpheum Juke en Leif & band bij Wet Willie’s. Leif  maakte het zo bont, dat hij een bijna antieke Fender-versterker opblies. Of dat punten gaat kosten weten we morgen pas. Onno Wink maakte wat mooi plaatjes van hen. Vanavond weer in dezelfde clubs voor de tweede ronde met andere jury’s. Het programma voor vanavond vind je hier. Vrijdag wordt bekend welke bands er door zijn naar de halve finale en om 11.30 uur (18.30 uur NL-time) is de Leif de Leeuw Band live te zien op Ditty-TV en op hetzelfde tijdstip heeft Ralph een optreden bij het programma Music On The Couch in het Rum Boogie cafe. Ook live te zien. 

Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation

Filmpjes

De IBC zendt geen rechtstreekse beelden uit van de optredens. Wel zijn er heel wat blueslovers die met hun eigen camera op pad zijn. Een van hen is Bobbi Goodman. We proberen zoveel mogelijk fillmpjes van de Nederlandse deelnemers te verzamelen, zoals de Leif de Leeuw Band gisteren tijdens de EBU-showcase en het radio-optreden van Ralph.

Programmaboekje

De IBC brengt jaarlijks een programmaboekje uit met heel veel nieuws en bijzonderheden over het festival en is ook digitaal beschikbaar.

De dag van vandaag

Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation


Samen ontbijten (in Nederland noemen ze dat een diner.) en dan op weg naar een optreden in het Rum Boogie Cafe. Ralph speelt daar om 12.00 uur en Leif met de band om 14.30 uur. Britt en de mannen hebben er veel zin in, ze trekken veel met elkaar op en de sfeer is prima. Rest van de dag leuke dingen doen en vanavond de 2e ronde kwartfinale, Ralph om 21.30 uur in Orpheum Juke en Leif cs om 21.05 in Wet Willie's. Voor Leif een bijzondere plek. Twee van zijn grote helden, Stevie Ray Vaughan en Albert King, stonden ooit op hetzelfde podium. In de nieuwsbrief van morgen foto's en reacties.  Filmpje Leif & Band in Rum Boogie

Dutch Blues Foundation


Keeping the BLUES alive Awards

Dutch Blues Foundation
Morgen worden 15 Awards uitgereikt aan personen en organisaties die van grote invloed zijn geweest op de blues-muziek. In de categorie Historical Preservation wordt de Award uitgereikt aan Nederlandse blues- en gospelhistoricus Guido van Rijn. Zijn belangrijkste werk is een zestal boeken en begeleidende cd’s over de wijze waarop blues- en gospelartiesten de politiek van een elftal Amerikaanse presidenten hebben beleefd en bezongen. Wij zijn erbij en doen verslag. 
'Each year, The Blues Foundation presents the KBA Awards to individuals and organizations that have made significant contributions to blues music. The KBA ceremony will be held in conjunction with the 31st International Blues Challenge. The KBAs are awarded by a select panel of blues professionals to those working actively to promote and document the music. KBA Committee Chairman Art Tipaldi notes, 'The KBA Committee always looks to honor longevity. This year’s slate of 15 recipients comes with over 400 years of dedicated service to spreading blues music. With so many dedicated organizations here and abroad, the committee decided to honor two blues society affiliates, one American and one international. The Blues Foundation is pleased to honor these people and organizations as a tribute to the years each has given to supporting blues music'

Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation

Dutch Blues FoundationWoendag 21 januari 2015


Muzikale aftrap gisteren

Dutch Blues Foundation

De winkeliersvereniging van Beale Street verwelkomde gisteravond in het New Daisy Theatre alvast honderden blueslovers. Lange rijen op straat om naar binnen te kunnen. Bij deze Internationale Showcase traden veertien bands op uit oa Canada, Frankrijk, Italië en de Filippijnen. Een mooie muzikale aftrap.

Inschrijven voor de IBC

Vandaag schreven de bands zich in voor de IBC. Ca. 220 bands hebben zich eerder opgegeven, maar elk jaar is er wel een die afvalt door ziekte oid. Na de inschrijving worden de bands en solo/duo’s ingedeeld en verdeeld over de vele bluesclubs in Bealestreet, kunnen er speelschema’s worden gemaakt en afspraken over de soundcheck. Een hele klus voor de organisatie, overal moet ook een jury zijn, geluidsmensen, backlines etc.

Europese band presentatie

Vanmiddag organiseerde de European Blues Union een Showcase in Club 152. Vier bands uit Zwitserland (the Two), Frankrijk (Pillac), Italië (Veronica & the red Wine Serenaders) en Nederland (Leif de Leeuw Band) lieten de Amerikanen zien wat Europa in huis heeft. Mooie reclame voor de Europese Blues Challenge op 13 en 14 maart in Brussel. Twintig bands uit evenzoveel Europese landen gaan dan met elkaar de challenge aan. Hier vind je meer info over de Brussel.

Ralph live op radio Giant96

Vanmiddag om 13.00 uur was Ralph te gast bij Radio Giant96, een lokaal station wat de hele week vanuit Memphis live uitzendigen verzorgt in het kader van de IBC.

Speelschema kwartfinales bekend

De speeltijden en locaties voor de kwartfinales zijn bekend. Vanavond om 18.30 uur en donderdag om 21.30 uur speelt Ralph de Jongh in Orpheum Juke. De Leif de Leeuw Band speelt vandaag als eerste om 17.00 uur in Wet Willie's en donderdag om 21.05 uur. De jury’s tijdens de kwartfinales zijn beide avonden verschillend. We zijn er natuurlijk bij, morgen meer info en foto's. Vrijdag is bekend welke bands er doorgaan naar de halve finale op vrijdagavond. 

En verder.
 • arriveerde ook drummer Tim Koning in Memphis 
 • ontmoette Ralph op straat Canadezen die hem nog kenden van de IBC-2011
 • is café Bon-Ton een favoriete Nederlandse ontbijtspot geworden 
 • is het best wel lekker weer overdag
 • zijn Nanny en Onno weer heel actief (beter promoteam kun je je niet wensen)
 • is het tijdverschil met Memphis 7 uur
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation

Dinsdag 20 januari 2015

Guido van Rijn

De Nederlandse blues- en gospelhistoricus Guido van Rijn ontvangt vrijdag in de categorie -Historical Preservation-  een Keeping The Blues Alive Award. Een hele eer en een enorme waardering voor zijn grote oevre. Zijn belangrijkste werk is een zestal boeken en begeleidende cd’s over de wijze waarop blues- en gospelartiesten de politiek van een elftal Amerikaanse presidenten hebben beleefd en bezongen. Van Rijn was in 1970 mede-oprichter van de Nederlandse Blues en Boogie Woogie Organisatie, waarmee talloze optredens van Afro-Amerikaanse blues artiesten in Nederland werden georganiseerd. Dat leidde tot de start van de Blues Estafette in Utrecht. Daarnaast bracht hij 25 LP’s en CD’s uit op zijn label Agram. Hij behaalde een doctoraat met zijn boek: ‘Roosevelt’s Blues: African-American Blues and Gospel Songs on FDR’ (1995). Dat boek werd gevolgd door ‘The Truman and Eisenhower Blues’ (2004), ‘Kennedy’s Blues’ (2007), ‘President Johnson’s Blues’ (2009), ‘The Nixon and Ford Blues’ (2011) en ‘The Carter, Reagan, Bush Sr., Clinton, Bush Jr. & Obama Blues’ (2012). Momenteel werkt Van Rijn aan het laatste deel van een vijfdelige serie discografieën van het label Paramount. Wij zijn erbij en doen verslag.

Zaterdag wordt de award uitgereikt voor de Best Self-Poduced CD. Dit jaar 74 aanmeldingen die werden beoordeeld door  diverse juryleden. De vijf CD’s met het meeste aantal punten bereikten de finale. De CD ‘Living’ By The Day’ van onze Nederlandse Veldman Brothers is er daar een van. Het is voor het eerste dat een Nederlandse CD het zover schopt. Professionals uit de muziekindustrie beoordelen de laatste vijf. Na de bekendmaking reageerde Bennie Veldman vol ongeloof met een forse "What the f." en kreeg er spontaan kippenvel bij. Deze nominatie is extra belangrijk voor de Veldmannen, immers de titel is opgedragen aan hun vader.  Zaterdag dus de bekendmaking en de award-uitreiking. Daar zijn we natuurlijk ook bij en zodra de uitslag bekend is maken we dat bekend.

Woensdag

Alle Nederlanders (behalve Tim, die volgt morgen) zijn veilig aangekomen in Memphis. Het weer is er redelijk: overdag droog, hier en daar wat zon en rond de 15C. In de avond koelt het snel af. De straten en bluesclubs stromen vol met blueslovers. Vanmiddag om 17.30 uur (Memphis-time) is de international Showcase in het new Daisy-theatre met acts van buiten USA en CND. Morgen rond het middaguur presenteren de Europese bands zich en daarna gaat het ‘s avonds los met de eerste ronde van de kwartfinales.

Hot arrival

De aankomst van de Nederlandse delegatie bij hun hotel in Memphis zorgde al direct voor de nodige opwinding. Vijf grote brandweerwagens op de stoep voor een achteraf loze brandmelding. Ralph heeft zijn intrek genomen in een ander hotel, the Peabody. Een hommage aan Harry Muskee, die daarover zong op zijn laatste CD.

Mail van Leif

'Gisteravond zijn we na een lange vlucht aangekomen. Toen we aan het inchecken waren bij het hotel kwamen Sonny Hunt en Dick Stam (onze vrienden van Sonny Hunt & DWB) gelijk aanrijden om ons gedag te zeggen. De sfeer was gelijk goed. Na een klein drankje op Beale Street zijn we vrij snel afgehaakt en lekker gaan slapen. Het is hier 7 uur vroeger dus we sliepen pas om 7:00.
Nederlandse tijd. Een lange dag dus. 
Dutch Blues Foundation
Na een kort nachtje hebben we vanochtend een klein rondje door het magische Memphis gelopen. Langs de Mississippi en door Beale street, waar onder andere de legendarische BB King's Blues Club zit.
Toen hebben we op aanraden van de Dutch Blues Foundation een heerlijk 
Amerikaans ontbijt gehad vlak bij ons hotel. Vanmiddag gaan we naar de Gibson fabriek en vanavond Tim Koning, onze drummer, ophalen van het vliegveld. Morgen begint de International Blues Challenge. Dé week van de blues hier in Memphis. Eerst doen we een showcase in club 152 samen met alle Europese afgevaardigden. En daarna de eerste kwart finale van de challenge. Kortom een mooi en druk programma'

Maandag 19 januari 2015


De organisatie
Dutch Blues Foundation
Vandaag en morgen arriveren de ruim 800 muzikanten in Memphis om mee te doen aan de 31e International Blues Challenge. De IBC is de afgelopen 30 jaar uitgegroeid van een eenvoudig en kleinschalig bluesfestival tot het meest prestigieuze bluesevenement van de wereld. In 2004 nog zo’n 70 bluesacts en nu ruim 220 bands uit tientallen staten en landen. Een enorm evenement dat wordt gerund door The Blues Foundation in Memphis (www.blues.org). Tijdens het 5-daagse festival helpen honderden vrijwilligers mee om alles gladjes te laten verlopen.

Hoe werkt het

Na inschrijving worden alle bands en acts ingedeeld voor de kwartfinales op  woensdag en donderdag. De bands worden verdeeld over bluesbars in en rond Bealestreet en spelen daar met nog 10 tot 12 bands voor een live-publiek. Elk optreden duurt maximaal 25 minuten en beoordeeld door een driepersoons jury, die punten geeft voor bluesinhoud, zang, talent, originaliteit en podiumpresentatie. De samenstelling van de jury is beide avonden verschillend. De uitslagen van de 2 avonden bepalen de plaatsing voor de halve finale op vrijdag. Zaterdag is de finale. Zodra we de speeltijden en locaties weten, dan zullen we dat melden. Alle festival-info vind je op www.blues.org

Europese deelname
Dutch Blues Foundation

Ook uit Europa doen er heel wat bands mee. De European Blues Union stelt woensdag een aantal Europese deelnemers voor in Club 152, een van de vele bluesclubs in Bealestreet. Het zijn de Two uit Zwitserland, Pillac uit Frankrijk, Veronica & the red Wine Serenaders (winnaars EBC 2013) uit Italië en ook onze Nederlandse Leif de Leeuw Band. Elke band speelt een half uur.
Dutch Blues Foundation

Ditty-TV

Ditty-TV is een TV-station dat enorm veel muziek uitzendt. Tijdens de IBC stellen ze hun studio ter beschikking aan een groot aantal bands en muzikanten. Ze zenden alles live uit. De Leif de Leeuw Band staat gepland voor vrijdag. Je kunt live meekijken via www.dittytv.com

Schiphol vanochtend

Morgen proberen we de eerste reacties te peilen van de Nederlandse deelnemers. Vandaag vertrokken ze (behalve drummer Tim Koning, die doet eerst nog even eindexamen morgen.) vanaf Schiphol. 
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation

Zondag 18 januari 2015
Guido van Rijn

Dinsdagavond 20 januari begint in Memphis de 31e International Blues Challenge (IBC) met een Internationale Showcase. Woensdag en donderdag zijn de kwartfinales, vrijdag is de halve finale en zaterdag 25 januari de grote finale in het prachtige Orpheum Theater. Nederland is dit keer stevig vertegenwoordigd. Guido van Rijn neemt er de zeer prestigieuze Keeping the Blues Alive Award in ontvangst, de CD ‘Living’ By The Day’ van the Veldman Brothers is een van de vijf finalisten voor de the Best Self-Poduced CD en de winnaars van de Dutch Blues Challenge 2014, Leif de Leeuw Band en Ralph de Jongh, doen mee aan de challenge. 

Bluesspektakel
De IBC is het grootste bluesevenement ter wereld met dit jaar 255 acts. Vijf dagen blues in 22 bars en theaters in en rond Bealestreet in het historische hart van Memphis. Het is een samenwerking tussen de Amerikaanse Blues Foundation (www.blues.org) en bluessociëteiten uit de hele wereld. Het festival wordt dagelijks bezocht door duizenden bluesliefhebbers. Ook veel agenten, festivalorganisatoren, bookers en platenmaatschappijen zijn er in ruime mate te vinden, allemaal op zoek naar nieuwe trends in de bluesscene en de "nieuwe BB-King". Sinds 2011 is ook de Dutch Blues Foundation lid van de IBC en kunnen ook Nederlandse bluesbands meedoen aan dit enorme festival.

Dutch Blues Challenge

De Nederlandse deelnemers worden geselecteerd via de jaarlijkse Dutch Blues Challenge. King-Mo, Ralph de Jongh, de John F. Klaverband (2x), the Mudbirds, Sugarboy and the Sinners, Robbert Fossen & Peter Struijk en Herbie & the Guitarguy waren al in Memphis te zien. Morgen vertrekken alle deelnemers naar Memphis en via onze website, Facebook en Bluesmagazine doen we de hele week dagelijks verslag.
Dutch Blues Foundation