Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

DUTCH BLUES AWARDS 2014

Eerste lustrum voor de Dutch Blues Awards
 
Zaterdag 11 april is Best Western Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep weer even het middelpunt van het blues gebeuren in Nederland. Voor de vijfde keer worden daar de Dutch Blues Awards uitgereikt.

De hele dag zijn de vele vrijwilligers al in de weer met de aankleding van de diverse zalen, opbouw van de stands, voorbereiding muntverkoop en natuurlijk de opbouw van het podium en geluidinstallatie. Zo rond half vijf arriveren de eerste gasten en wordt begonnen met de soundcheck. Tegen de tijd dat de eerste toeschouwers binnen druppelen is alles in gereedheid gebracht voor een succesvolle avond.

Tijdens de Meet & Greet van genomineerden, pers en genodigden valt vooral de vriendschappelijke sfeer tussen de muzikanten op, die zich gezamenlijk te goed doen aan de koffie en het gebak. Van enige rivaliteit is nauwelijks sprake. Iedereen is gewoon in de stemming om er een gezellig evenement van te maken.

Om klokslag acht bestijgt presentator Gerry Jungen het podium en beginnen we met een  optreden  van het duo Richard van Bergen  en Gait Klein Kromhof. Ze worden na krap tien minuten opgevolgd door het duo Kevin de Harde en Micha Sprenger, The Damned And Dirty dus. Ook voor dit duo een beperkte speeltijd. De duo’s laten wel horen dat er in Nederland op hoog niveau blues wordt gespeeld.

Dan is het de beurt voor de eerste Award.  De heren van The Damned And Dirty mogen direct weer terugkeren op het podium om de Award voor CD van het jaar, Rolling Into Town, in ontvangst te nemen uit handen van Nico Bravenboer. Dit begint een beetje routine te worden voor de mannen. Voor het derde jaar op rij valt hen deze eer te beurt. En ook dit jaar komen ze met een nieuw album, dus de concurrentie is gewaarschuwd.

Nicko Christiansen overhandigt vervolgens de Award voor sax speler van 2014 aan Jan de Ligt. De routinier mag als eerste in deze categorie de prijs in ontvangst nemen.

Het podium wordt vrijgemaakt voor Flavium, dat eerst een drietal nummers speelt in de bezetting van de eerste albums:  Anne Geert Bonder op gitaar, Eric Bagchus op bas, Peter Beemsterboer op drums en Hans Driesten op toetsen, gitaar en zang. Uiteraard zeer enthousiaste reacties uit de zaal als 'Nightlife' wordt ingezet. In Elmore James’ 'Sunnyland Train' horen we dat Hans Driesten een prima stuk slidespel weet neer te zetten. Hierna worden de heren Driesten en Beemsterboer vervangen door drummer Hans La Faille, toetsenist Leon Kuijpers en zanger Bert Vrieling. Het wordt wat steviger, maar ook de huidige bezetting staat als een huis en het gitaarspel van Anne Geert Bonder vertoont na ruim 45 jaar Flavium nog geen sporen van slijtage. Integendeel.
Na de prima set komt Johan Derksen het podium op om op zijn eigen herkenbare wijze de groep te prijzen ter introductie van de toetreding tot de Dutch Blues Hall Of Fame. Nadat de klus geklaard is, kan hij hetzelfde doen voor Eelco Gelling. Ook Eelco wordt door Johan in het zonnetje gezet en krijgt en passant ook eindelijk zijn gouden plaat voor de Cuby + Blizzards klassieker Groeten uit Grollo overhandigd. Eelco Gelling ontkomt er niet aan om de gitaar ter hand te nemen en geflankeerd door Raymond van Kuijeren en Ruben Hoeke, krijgen we een tweetal fraaie, geïmproviseerde bluesjes voorgeschoteld.

Jan Paardekam, Irene van der Veer, Bert Dirks en Nico Bravenboer mogen de Keeping The Blues A live Award in ontvangst nemen namens het bestuur van de Rotterdamse Bluessociëteit L’Esprit. Ze krijgen deze uit handen van Karen Neumann, voorzitter van de Dutch Blues Foundation. Na de fotosessie is het wel toepasselijk dat de uit de regio Rotterdam afkomstige Dave Chavez Band als eerste van de genomineerde bands mag aantreden. Het is even vreemd opkijken voor de fans van de band als harmonica-ace Robin van Roon niet meer van de partij blijkt te zijn, maar Dave Chavez (gitaar/zang), Darryl Ciggaar (drums), Rowan de Vos (toetsen) en Peter Offerman (bas) hebben niet veel tijd nodig om het publiek in beweging te krijgen. Hoewel Rowan de Vos al vaker met de band heeft gespeeld, weet hij in zijn nieuwe, prominentere rol de aanwezigen volledig van zijn klasse te overtuigen.

Hierna worden in vlot tempo de volgende Awards uitgereikt aan Hans La Faille (drummer) en Ruud Weber (bassist). Voor Ruud is het de tweede opeenvolgende keer dat hij het beeldje in ontvangst mag nemen.

De tweede genomineerde band, de Fossen & Struijk Band, werkt zich vervolgens door een selectie van hun uitgebreide repertoire heen. Een veel hechter gezelschap is er nauwelijks te vinden. De steady ritmesectie, bestaande uit bassist Jan Markus en drummer Eduard Nijenhuis, weet samen met topgitarist Peter Struijk en zanger/gitarist/harmonicaspeler Robbert Fossen ook hier te overtuigen, hoewel dat voor niemand echt een verrassing kan zijn. Robbert, de man met het warme, donkere stemgeluid mag na het optreden ook een van de inmiddels bekende beeldjes in ontvangst nemen voor de blues vocalist van 2014.

Gait Klein Kromhof (harmonica) en Govert van der Kolm (toetsenist) zijn de volgenden, die een Award in ontvangst nemen, beiden trouwens voor de tweede keer.

Tijd voor de all-star jam, waarbij we Boy Vielvoye, Dave Chavez, Machiel Meijers, Jan de Ligt, Rowan de Vos, Jan Markus en Marco Overkamp zien aantreden en later schuiven ook Harold 'Fat Harry' van Dorth, Martijn van Toor, Robbert Tuinhof en Ruben Hoeke aan.

Dan is het tijd voor de laatste twee Awards. Die voor de gitarist gaat naar Ruben Hoeke, die de prijs uitgereikt krijgt door voormalig winnaar Kees Dusink. De Fossen & Struijk Band gaat uiteindelijk met de Award voor band van 2014 aan de haal.
De Fossen & Struijk Band mag tenslotte de avond in stijl muzikaal afsluiten, na de verloting van een fraai en belangeloos beschikbaar gesteld prijzenpakket.

Nog even een overzichtje van de gelukkige ‘winnaars’ op een rijtje:
  • CD: The Damned And Dirty - Rolling Into Town
  • Saxofonist : Jan de Ligt
  • Drummer: Hans La Faille
  • Bassist: Ruud Weber
  • Vocalist : Robbert Fossen
  • Harmonica: Gait Klein Kromhof
  • Toetsenist: Govert van der Kolm
  • Gitarist: Ruben Hoeke
  • Keeping The Blues Alive Award: Rotterdamse Bluessociëteit L’Esprit
  • Blues Hall Of Fame: Flavium en Eelco Gelling

Complimenten voor presentator Gerry Jungen, die op professionele wijze met kennis van zaken de diverse onderdelen aan elkaar wist te praten en bij de overhandiging van de beeldjes op charmante wijze geassisteerd werd door Liza Wijs.
De organisatie was perfect, het zag er allemaal weer pico bello uit. Ook op het geluid was weinig aan te merken. De geluidsmensen reageerden snel en adequaat op de signalen van de muzikanten.
De mensen achter de bar werkten snel en de gratis broodjes knakworst later op de avond gingen er in als koek.
Nu tijd voor bezinning en evaluatie van de gebeurtenissen en dan kan begonnen worden met de voorbereiding van het volgende evenement: de Dutch Blues Challenge 2015 op 4 oktober a.s., wederom in De Rustende Jager.