Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

BLUESDAG 2015

Dutch Blues Foundation


Best Western Hotel De Rustende Jager, Nieuw-Vennep, 4 oktober 2015


Bij binnenkomst worden de bezoekers verwelkomd met de heerlijke bluesy klanken van The Men - Unplugged (Gerrit van der Spaan - gitaar/zang en George Reijnders -harmonica). Ook Robbert Fossen schuift later bij de mannen aan.
De hal is al gezellig vol, hoewel veel bezoekers al elders bij een van de workshops aanwezig zijn. John F. Klaver (‘Instant Bluesplaying’), Cajonspecialist Antal Steixner (‘Laat je niet kisten’) en Hans de Vries (‘The do’s and don’ts of playing (blues) harmonica’) proberen de bezoekers warm te krijgen voor ‘hun’ instrument. Ook de leerzame masterclasses van Phil Bee en Wil Hermens (‘Band Promotie’) en Marc Stakenburg  (‘How the blues got electric’) worden goed bezocht.
Op de blues markt vinden we schilderijen, cd’s, gitaren, een barbier, tijdschrift Back tot he Roots, de Blueskrant en wat al niet meer.
Ook hier vinden we Marc Stakenburg, die zijn boek ‘De big bang van de popmuziek’ weer staat te promoten. Fotografen Folkert Hielema, Kuno Mooren en Leen Wanders exposeren hun afbeeldingen van huidige Nederlandse blues muzikanten in het pand.

In de grote zaal is men bezig de laatste hand te leggen aan het instrumentarium op het podium en de aankleding van de zaal. Langzaam maar zeker komen de diverse muzikanten, die zullen deelnemen aan de Dutch Blues Challenge, binnendruppelen. Veel bekenden worden begroet en als vanouds heerst er weer een gemoedelijke sfeer onder de diverse deelnemers en met gezonde spanning wordt uitgekeken naar de loting, die de volgorde van spelen bepaalt.

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation


Om drie uur ’s middag is het dan zover, de aftrap van de Challenge, waarbij elke band, solist of duo twintig minuten de kans krijgt zich te presenteren aan de fans, boekers, persmensen en, niet in de laatste plaats, de jury. Deze bestaat dit jaar uit Franky Bruneel (‘Back To The Roots’), bassist Gerhard ten Hoopen (Zoetermeer Jazz), Robert Soomer (eindredacteur omroep NTR), Dietmar Terpstra (‘Jazzism’), Reinout Burgers (‘Bandcoach Magazine’) en de enige dame in het gezelschap, zangeres Mariëlla Tirotto, zelf tweevoudig deelneemster aan de Challenge. En dan is er natuurlijk nog een publieksstem.


Dutch Blues Foundation


Aan de Robert Smith Bluesband de eer om te openen en we krijgen hier eigenlijk de enige Chicago Blues van de dag te horen. De veteranen weten vooral met het fraaie 'Crying Like A Baby'de handen flink op elkaar te krijgen.
The First Lady is van een heel andere orde. De band rond zangeres Merel van der Veer en gitarist Filip Schrijver zet een energieke set neer, waarin rock de boventoon voert. Het is een genoegen om dit jeugdige team op het podium aan het werk te zien.
Big Bo doet voor de tweede keer mee en zet ook nu een indrukwekkende set met traditionele pre-war blues neer. Vorige keer begon hij ermee, nu eindigt hij met Son House’s 'Grinnin’ In Your Face', zonder gitaar, maar zichzelf begeleidend met twee klinknagels.
Rusty Apollo zorgt vervolgens voor een stoot energie op het podium met hun rauwe blues, waar de vonken van afspatten. De bandleden zijn constant in beweging en na afloop is het even naar adem happen bij het publiek. De muziek doet mij denken aan de Bintangs in de jaren zestig, maar dan nog met een tandje erbij.
Het eerste deel wordt afgesloten door The Guitar Guy & Kid Harpin’. Henk de Ruiter (Guitar Guy) won de Challenge in de categorie solo/duo’s al eerder met Herbie & the Guitar Guy. Voor Thomas van den Berg (Kid Harpin’) is het de eerste keer. Ook hier een stukje heerlijke klassieke akoestische blues.

Dan is het tijd voor de pauze en gaat een groot aantal mensen zich te goed doen aan het speciale Blues Menu, aan het buffet of zoeken het even buiten de deur. Maar na een uur is de zaal weer vol voor het tweede gedeelte.


De aftrap wordt verricht door Zippy Leaps. Voor het tweede jaar op rij is de band van de partij, nu met de fantastische zangeres Klaske Bos in de gelederen. Deed hun aanwezigheid vorig jaar nog wat mensen de wenkbrauwen fronsen, na hun rockende set, behoren ze hier tot de favorieten voor een tripje naar Memphis.
The Damned and Dirty, ook al geen nieuwelingen, spelen traditionele Delta blues, maar wel met uitsluitend zelfgeschreven werk en hedendaagse teksten.
Phil Bee’s Freedom behoort tot de absolute top in Nederland. Daarom is het een beetje een verrassing dat zij de uitdaging aangaan om zich te presenteren naast de nieuwe generatie. Maar de ervaring zorgt ervoor dat op ontspannen wijze en met bijna ‘jeugdig’ enthousiasme een sterke rhythm& blues set, met als hoogtepunt het kippenvelnummer 'One Last Kiss', wordt neergezet.
Aan The Bluetails de moeilijke taak om hierna de zaak af te sluiten en zij doen dit met verve. Qua muziek sluit hun set meer aan bij de solo/duo’s, maar ja, met drie man moet je het dan toch opnemen tegen wat completere bands. Ik heb ze nog niet zo lang geleden aan het werk gezien, maar in korte tijd heeft dit trio een sterke ontwikkeling doorgemaakt.
 
Dan zit het er op. Tijd voor de loterij, met een indrukwekkend prijzenpakket, en in spanning het eindoordeel van de jury afwachten.
 
Voorzitter van de Dutch Blues Foundation, Karen Neumann, maakt links en rechts nog wat traantjes los, als ze Mariëlla Tirotto op een emotionele speech trakteert en haar een foto op canvast overhandigt, gemaakt tijdens haar deelname aan de eerste Dutch Blues Challenge.
 
Eindelijk mag presentator Rob van Elst, die de dag op de voor hem bekende wijze, weer zeer onderhoudend aan elkaar heeft gepraat, de namen van de deelnemers aan de International Blues Challenge in Memphis bekend maken: Phil Bee’s Freedom en Big Bo. Phil mag met zijn mannen en vrouwen de Dutch Blues Foundation ook vertegenwoordigen op de European Blues Challenge in het Italiaanse Torrita di Siena.
 
Hierna krijgen diverse band nog ‘gigchecks’ uitgereikt, waardoor ze volgende jaar te zien zijn op een aantal mooie podia bij Culemborg Blues, BluesInWijk, Moulin Blues, Bluesroute Zeeland en Ribs & Blues.
Nog even een kleine vermelding voor de Robert Smith Bluesband, die vandaag de meeste cd’s aan de man wist te brengen.
 
In de categorie solo/duo’s blijkt het achteraf wel heel dicht bij elkaar te liggen, maar bij de bands waren de verschillen groter. Ook worden op deze avond de genomineerden voor de Blues Awards 2015 bekend gemaakt. Alle deelnemers, organisatie, vrijwilligers, personeel, standhouders en natuurlijk bezoekers: hartelijk dank voor jullie bijdrage aan deze geweldige Bluesdag.

Klik hier voor link naar de foto's van Kuno Mooren, Karin Pictures, Ron van Varik en Bert Lek

Tekst: Ton Kok