Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

BLUESDAG 2019

Zondag 6 oktober 2019 stond hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep in het teken van de Bluesdag, georganiseerd door de Dutch Blues Foundation. De Bluesdag was dit jaar anders van opzet vanwege samenvoeging van de voorheen los van elkaar staande evenementen Dutch Blues Awards en Dutch Blues Challenge. Dat vereiste een strakke planning, maar op de vertoonde, onderbelichte en asynchrone introductievideo's na liep alles nagenoeg volgens schema. Slechts bij de afsluitende jam liep het enigszins uit.

Dutch Blues Foundation


Onder de klanken van het duo Toussaint & Van Essen betraden de bezoekers de zaal. Zanger-harmonicaspeler Thomas Toussaint - winnaar van de Dutch Blues Award 2017 in de categorie harmonica - en gitarist Harm van Essen namen ons terug in de tijd met een prima set jaren vijftig en zestig blues. Ze oogstten veel bewondering. Het publiek hield ter voorbereiding van de dag alle stoelen in de foyer bezet, maar ook gooide een deel ervan alvast de heupen los.

Dutch Blues Foundation

Toussaint & van Essen

In de zaal was het rond half drie tijd voor de eerste band, de Electric Hollers, die vorig jaar hun debuut-cd 'Rise' uitbrachten. Tim Birkenholz (vocals/gitaar), Inge de Vries (bas) en Max Mollema (drums) zetten een gewaagde set neer, bestaande uit slechts twee uitgesponnen nummers en deden dat op uitstekende wijze. De ritmesectie zorgde voor een strakke basis. Tim, die zich het laatste jaar flink in the picture werkte door zijn samenwerking met Ralph de Jongh, legde daarover enerverende gitaarpartijen. Stevige bluesrock, waarmee het publiek flink was wakker geschud. Met deze fraaie opening kreeg de band de handen flink op elkaar.

Dutch Blues Foundation

Electric Hollers

Eerste deelnemer in de categorie solo-duo was Limburger Robbert Duijf (vocals/gitaar). Hij participeerde eerder in de challenge als helft van het duo Third House On The Left en bracht eerder dit jaar zijn solo-cd Going Home uit. Zijn ingetogen set was het tegenovergestelde van de stevig spelende openingsband. Robbert opende met Lead Belly's 'Where Did You Sleep Last Night' en wist vervolgens de aandacht van het muisstil geworden publiek te winnen. Een indrukwekkende showcase.

Dutch Blues Foundation

Robbert Duijf

De Dave Chavez Band was eveneens geen nieuweling op de Blues Challenge. Wel is de band sindsdien ietwat gewijzigd en naast oudgedienden Dave Chavez (vocals/gitaar) en Peter Offerman (bas) spelen de later toegetreden Matthijs Stauttener (toetsen) en Steve Wouters (drums). Chavez heeft inmiddels drie cd's op zijn naam en hier putte de band vooral uit de laatste. De frontman startte gewaagd, door slechts met begeleiding van Matthijs een ingetogen versie van Brook Bentons 'I'll Take Care Of You' neer te zetten. Met de ritmesectie erbij knalden ze er vervolgens een heerlijke set uit.

Dutch Blues Foundation

Dave Chavez Band


Dutch Blues Foundation

Alle genomineerden voor de Dutch Blues Awards 2019

Vervolgens kwamen alle voor een award genomineerden het podium op, waarna de organisatie van het Ribs & Blues Festival de Keeping The Blues Alive Award kreeg uitgereikt. Dit voor hun prestatie om een regionaal festivalletje te laten evolueren tot een groot, landelijk en bovendien internationaal bekend, driedaags en gratis toegankelijk evenement, waar de top uit zowel de nationale als de internationale blues wereld optreedt. Jaarlijks trekt Ribs & Blues zo'n veertig- tot vijftigduizend toeschouwers.

Dutch Blues Foundation

Ribs & Blues

Hierna was het de beurt aan Big Bo Brocken om de Dutch Blues CD Award in ontvangst te nemen voor zijn cd Preaching The Blues. Niet de laatste keer dat we Big Bo vandaag op het podium zouden zien.

Dutch Blues Foundation

Bo Brocken

Tijd voor de Dave Warmerdam Band. De jongelui (gemiddeld twintig) hadden de laatste maanden op diverse grote festivals veel indruk achtergelaten en de combinatie van muzikaal vakmanschap en jeugdig enthousiasme werkte ook hier weer. Heerlijk fris eigen materiaal. Met Janne Timmer als frontvrouw, die zich ook nog even op piano liet horen, en met verder Dave Warmerdam (toetsen), Sonny Ray van den Berg (gitaar), Lars Hoogland (bas) en Rick van der Voort (drums). Helemaal niets op aan te merken. De toekomst van de blues, was een veel gehoorde kreet.

Dutch Blues Foundation

Dave Warmnerdam Band

Het duo Frick 'n’ Man bestaat uit John Frick (vocal/gitar) en Michel de Man (drums). Hound Dog Taylor en Seasick Steve werden als voorbeelden genoemd en dan weten kenners wel in welke hoek ze dit duo moeten plaatsen. Ze speelden een prettig zompig klinkende set. John tapt gitaristisch uit vele vaatjes, inclusief een flinke portie slide. Naast zijn werk in zowel de John Frick Band als het Nederlandstalige blues brengende gezelschap Hollands Blauw, toonde hij zich ook in deze setting als een vis in het goede water. Drummer Michel de Man zette stevig drumwerk neer en wisselde dat af met percussiepartijen op de maracas.

Dutch Blues Foundation

Frick 'n’ Man

De laatste challenge band was het Ray Stepien Trio, winnaar van de Young Texel Blues Challenge. Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix zijn overduidelijk hun voorbeelden. Ray Stepien is de nadrukkelijk aanwezige frontman, terwijl de formatie verder bestaat uit uit Joni Houtman (bas) en Daan van der Borst (drums). Met een pittige set en Hendrix 'Voodoo Chile' als slotakkoord sloot de band de challenge af.

Dutch Blues Foundation

Ray Stepien Trio

De jury, bestaande uit zangeres Michele ‘Sugar Queen’ Denise, Yasser Arnauts (Black Cat Biscuit), Govert van der Kolm (King of the World), Gerard Elferink (Ribs & Blues), Nico Bravenboer (RTV Ridderkerk, Bluezy Blues Festival, L’Esprit) en Ewa Matysik (European Blues Union, journaliste), had een moment om de juiste woorden te vinden waarmee Yasser de uitkomst op het podium kon onderbouwen.

Na de pauze, waarin we wederom konden genieten van Toussaint en Van Essen, was alle aandacht gericht op Bintangs. De vanaf 1961 actieve band werd opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame. Onder aanvoering van zanger/bassist en Bintang van het eerste uur Frank Kraaijeveld en de relatieve jongelingen Dagomar Jansen (vocals/gitaar/harmonica) Marco Nicola (vocals/gitaar) en Burt van der Meij (drums) speelden ze 'Hobo Man', 'Agnes Grey', 'Gone Dead Train' en 'Alright Alright', waarmee ze de meezingers op hun hand kregen. Na deze op zijn zachtst gezegd energieke set volgde de officiële inhuldiging voor de Dutch Blues Hall Of Fame.

Dutch Blues Foundation

Bintangs

The Ragtime Rumours ontvingen een award in de categorie Bijzondere Prestatie. Verder zijn awards uitgereikt aan Guy Smeets (bluesmuzikant), Big Bo (na de CD-Award nu ook in de categorie bluesact), Dave Warmerdam (jong bluestalent) en de band AJ Plug (publieksprijs). Wegens ziekte van zangeres AJ Plug nam gitarist Guy Smeets de prijs in ontvangst, waarbij hij het door AJ, voor insiders Sandra, geschreven dankwoord voorlas.

Tijd om de winnaars aan te kondigen. De humoristische presentator Rob van Elst en juryvoorzitter Yasser Arnauts brachten de uitkomst: de Dave Warmerdam Band en Robbert Duijf zijn uitverkoren om Nederland volgend jaar op internationaal niveau te vertegenwoordigen. Een benefiet hoeft volgend jaar niet georganiseerd te worden, omdat de band de reis van Haarlem naar Zaanstad wel per trein kan afleggen, volgens Van Elst. Warmerdam en zijn band gaan naar de International Blues Challenge in Memphis in januari en naar de European Blues Challenge in Zaandam. Robbert Duijf gaat eveneens naar Memphis. Diverse deelnemers aan de challenge kregen nog cheques uitgereikt om te kunnen spelen op diverse festivals in ons land en er werd nog flink doorgejamd.

Dutch Blues Foundation

Dave Warmerdam Band

Dutch Blues Foundation

Robbert Duijf

Verslag: Ton Kok