Instagram  FaceBook  Twitter  YouTube

IBC MEMPHIS 2016

 Memphis de 32e International Blues Challenge (IBC)

The Blues Foundation is Memphis-based, but world-renown as THE organization whose mission is to preserve blues heritage, celebrate blues recording and performance, expand worldwide awareness of the blues, and ensure the future of this uniquely American art form. Founded in 1980, The Blues Foundation has approximately 4000 individual members and 200 af liated local blues societies representing another 50,000 fans and professionals around the world. Its signature honors and events--the Blues Music Awards, Blues Hall of Fame, International Blues Challenge and Keeping the Blues Alive Awards--make it the international center of bluesmusic. Its HART Fund provides the blues community with medical assistance while its Sound Healthcare program offers musicians health insurance access. Blues in the Schools programs and Generation Blues scholarships expose new generations to blues music. The recent opening of the Blues Hall of Fame Museum, in Memphis, TN, now adds the opportunity for music lovers of all ages to interact with the music and the history. Throughout the year, the Foundation staff serves the worldwide blues community with answers, information, and news. 

Dutch Blues Foundation


Zondag 31 januari 2016

And the winners are:

De acht solo/duo's en acht bluesbands die afgelopen week doordrongen tot de finale van de 32e International Blues Challenge in Memhis 2016 speelden zaterdagavond in het prachtige oude Orheum Theatre. Een moeilijke en lastige taak voor de jury. Hier zijn de winnaars:

Solo / Duo

 1. Ben Hunter & Joe Seamons Washington Blues Society
 2. InnerVision Columbus Blues Alliance

Band

 1. The Delgado Brothers Ventura County Blues Society
 2. The Paul DesLauriers Band Montreal Blues Society
 3. The Norman Jackson Band Lake of the Ozarks Blues Society

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation

Ben Hunter & Joe Seamons 1e solo/duo InnerVision 2e solo/duo
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
  The Paul DesLauriers Band 2e band The Norman Jackson Band 3e band
Dutch Blues Foundation
The Delgado Brothers winnende band
Dutch Blues Foundation
Na afloop van alle party's nog een laatste gig in Jerry Lee Lewis club en dan hup naar huis.
Zaterdag 30 januari 2016

Big Bo en Phil Bee's Freedom niet door naar finale

Vannacht (NL-time) de halve finale met 48 bands en 32 solo/duo's. Twaalf jury's in evenzoveel bluesclubs hadden de zware en moeilijke taak te bepalen welke 16 bands en solo/duo's uiteindelijk het meest geschik waren voor de finale. Big Bo nam het in de Jerry Lee Lewis bluesclub op tegen 7 andere USA-toppers en Phil Bee's Freedom in B.B. Kings bluesclub tegen 7 bands uit USA en Noorwegen.

Ze speelden allebei super, maar de concurrentie bleek toch te groot en vielen na een lange avond af voor de finale. Jammer, maar wel een enorme ervaring rijker.

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation

Big Bo IBC 2016 halve finale Phil Bee's Freedom IBC 2016 halve finale 

Enkele Facebook-reacties

 • Nanny Kajuiter: "Helaas niet in de finale. Geen enkel verwijt ze hebben het uitstekend gedaan. Gefeliciteerd met het halen van de halve finale, dat is echt een hele prestatie. Natuurlijk is het even slikken, maar het feit dat je in Memphis hebt meegedaan is iets om trots op te zijn."
 • Bo Brocken: "Vanavond de halve finale mogen spelenen een hele fijne set ook gespeeld waarbij het publiek enthousiast mee deed. Veel complimenten gekregen en zelf ook erg tevreden over mijn show. Dit is wat ik wilde laten horen. De keuze is op een ander gevallen maar ik ben ontzettend trot op wat ik bereikt heb. Samen met nog 31 anderen acts tot de halve finale gekomen van de International Blues Challenge. FANTASTISCH. Morgen genieten van de finale. Ik heb mijn prijs binnen. Keep on keeping on. Tnx all. Later vandaag het volledige verslag op mijn webblog. Nu eerst een biertje en fijn slapen."
 • Bart Kamp: "Na een geweldige gig de uitslag: geen finale voor ons en Big Bo. Enorm trots dit allemaal meegemaakt te mogen hebben. Voor de statistieken: wereldwijd 2500 bands meegedaan en dan om bij de laatste 32 te zitten. Ongelooflijk eigenlijk achteraf bezien. Hetzelfde betreft de knappe prestatie van Bo. Het hoogtepunt was toch wel om in het episch centrum van de Blues bij BB King de voel plat te spelen. BB King stond op z'n kop.".
 • Esther van Cleef: "Wauw. Echt een super optreden gehad bij BB Kings. Super genoten. Wat een ervaring."
 • Phil Bee: "Mixed emotions. Of course proud and honored to have played on the holy ground of BB King's Blues Club in Memphis at the semifinals of the IBC (and what a gig it was.), but we really felt like we had a really good chance to go to the finals. We tore the place down. Congrats to the Delgado Bros, amazing band indeed. Thanks to everybody who made the whole trip possible, we would do it again anytime".
 • Kees Wielemaker: "Mijn taak als jury zit erop. Was een leuke job, maar ook wel moeilijk. Alle 6 bands die kwamen spelen waren ok natuurlijk, anders sta je niet in de halve finale. Om dan toch de band die "beter" is als de andere te selecteren valt best tegen. Heb mn werk goed gedaan, de band die van mij de meeste punten kreeg is door naar de finale. Tee Dee Young, topband. Straks zien hoever ze het brengen in de finale."

De finalisten voor vanavond

De 16 finalisten zijn bekend. Zij spelen vanavond in het prachtige Orpheum Theatre. We zijn er bij. Morgen is bekend wie de winnaars zijn. 

Dutch Blues Foundation


Leuke foto's van de halve finale

Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues FoundationVrijdag 29 januari 2016

Big Bo en Phil Bee's Freedom allebei door naar halve finale

Big Bo en Phil Bee's Freedom zijn allebei door naar de halve finale van de International Blues Challenge in Memphis. Beide vonden dat ze minder goed gespeeld hadden dan de dag ervoor maar de jury vond dat ze bij de top 4 van de venue behoorden. De concurrentie was groot met twaalf acts per locatie. Vanavond weer spelen dus. Prachtig resultaat. Van harte gefeliciteerd. Tijdens de halve finale vanavond spelen 32 solo/duo's en 48 bands. Hier zie je alle halve finalisten op een rij en op Facebook zie je filmpjes van een uitgelaten Freedom band en het optreden van Big Bo.

Pascal Lanslot blij dat ze doorgaan. Meteen het dak eraf tijdens een spontane jam
Pascal Lanslot blij dat ze doorgaan. Meteen het dak eraf tijdens een spontane jam


Big Bo te gast bij Music on the couch

Bo was gistermiddag te gast op de bank bij het radiostation Music on the coach van Vinny. Live werd Bo’s Devil got my woman gedraaid en kon hij naar hartelust zijn verhaal over de blues kwijt. Over zijn jeugd, waar zijn vader blues draaide, over de blueslics die hij vanaf zijn 12e op de gitaar ging leren, over zijn ervaringen bij de IBC in Memphis en over de zoektocht naar de bluesroots die Vera en hij na afloop van de IBC nog in de Mississippi-Delta gaan doen. 

Big Bo bij Music on the Couch
Big Bo bij Music on the Couch

Dutch Blues Foundation

Bo's weblog

Op zijn spiksplinternieuwe website houdt Bo ook een weblog bij over zijn belevenissen in Memphis met leuke verhalen en foto's. Van harte aanbevolen. 
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
Meanwhile on Bealestreet

De toerist uithangen

Als je dan toch in Memphis bent ga je natuurlijk ook alle bluesspots bezoeken. 
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
De Freedom-girls op bezoek bij Elvis
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
De Freedom-boys zoeken de soul op


Ladies Blues

Heel bijzonder dit jaar is een showcase met alleen bluesvrouwen op het podium. Vanmiddag Women in Blues in Alfred's bluesclub.


Nederlands jurylid

De Zeeuwse Bluesman Kees Wielemaker is ook dit jaar weer één van de vele honderden vrijwilligers bij de IBC in Memphis. Afgelopen dagen maakte Kees een mooie toer door de Delta en vanavond is hij 1 van de 3 jury-leden in Club 152, de avond van de halve finales. Kees via FB: best spannend en benieuwd welke bands ik zoal ga zien.

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation

Foto's van Kees Wielemaker gemaakt tijdens zijn trip door de Missisippi Delta afgelopen dagen

Donderdag 28 januari 2016

Eerste ronde van de kwartfinales zit erop

Big Bo deed het super goed. Na het eerste nummer bleek zijn tweede gitaar het niet te doen. Na een minuut had de geluidsman het probleem opgelost. Big Bo blikte of bloosde niet en ging professioneel verder. Na het optreden veel applaus en een dikke compliment van een jurylid. Phil Bee's Freedom zette een strakke set neer. Van begin tot eind stond dat als een huis. Het publiek vond het geweldig. Hopelijk de jury ook. Twee mooie Nederlandse visitekaartjes neergezet. Vanavond de tweede ronde in dezelfde locatie, maar met een andere jury. Dan gaat het er om spannen wie er door gaat naar de halve finale op vrijdagavond.
Op Facebook van beide optredens een kort filmpje. 

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
Phil Bee's Freedom 1e ronde kwartfinale IBC Memphis 27 januari 2016 club 152
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
Big Bo 1e ronde kwartfinales IBC 27 januari 2016 in club Pig on Beale

Programmaboekje

Elk jaar geeft de Blues Foundation tijdens de IBC een zeer volledig programmaboekje uit met beschrijvingen van alle bands en solo/duo’s, speelplaatsen, speeltijden etc, etc. 

Welkom door Barbara Newman, de kersverse president & ceo van The Blues Foundation. (USA)
Dutch Blues Foundation

I am excited beyond words to welcome you for my first time, to the 32nd annual International Blues Challenge, the biggest blues party on Beale Stree. As a native Memphian, nothing thrills me more than knowing that this great organization is contributing in such a monumental way toward keeping the blues ame burning along these two blocks, which were named by readers in a USA Today poll as the most iconic street in America. The blues have been embraced by a worldwide audience, evidenced by this year’s international presence, with 12 countries beyond the United States represented by 44 acts and 132 musicians. We all know that the blues were born in the Delta and traveled to Memphis, settling on Beale Street before jumping off to parts north and beyond. How tting that the best new artists from your communities have journeyed to where it all started to celebrate this music that is so special to each of us. It’s been only four months since I took the helm of The Blues Foundation, and I have to tell you that I am having the best time. I continue to meet the most creative, interesting, and inspiring people, and I look forward to talking with the musicians, the music professionals, and the fans as we listen to the amazing sounds emanating out of the clubs this week. As you cross paths with me, please don’t be shy say hello, introduce yourself, tell me your story, and let me know what you want to see from The Blues Foundation. I’m ready to soak it all in, hear your views, and bring your perspectives back to our board and our staff as we continue planning for the future. There has been tremendous behind-the-scenes work in preparation for an event this large: 121 bands, 94 solo/duo acts, and 42 youth acts, a total of 823 musicians. 
As they say, 'It takes a village' and our village includes club owners, sound technicians and engineers, computer experts, graphic artists, hotel clerks and sales managers, food vendors, and volunteers galore. There are so many people to thank, and there just isn’t enough space for me to include everyone here, so I’m going to keep this simple. I must give a big shout-out to the Blues Foundation Board of Directors, chaired by Paul Benjamin, for entrusting me with this important job and for supporting me as I work through the learning curve. Thanks to the entire Blues Foundation staff (Cindi James, Nora Tucker, Glenda Mace, Stephen Whitney, Gary Kabakoff, and Brigitte Ebel) for jumping in with both feet, and of course to Joe Whitmer, who has given up sleep, time with his family, and at times any opportunity fora personal life, to produce the International Blues Challenge. And nally, thanks to my own family and especially my husband, Bruce, who I hope remembers what I look like, as they have given me all of the support and time I have needed to prepare for this big week.

Dutch Blues Foundation

Barbara Newman op pad in Bealestreet tijdens de eerste avond van de IBC
Dutch Blues Foundation
Marcel, Nanny en Onno (Dutch Blues Foundation) genieten van de blues

Woensdag 27 januari 2016

Blues Hall of Fame
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation

The Blues Hall of Fame honors those who have made the Blues timeless through performance, documentation, and recording. Since its inception in 1980, The Blues Foundation has inducted new members annually into the Blues Hall of Fame for their historical contribution, impact and overall influence on the Blues. Members are inducted into the Blues Hall of Fame in five categories: Performers, Individuals, Classic of Blues Literature, Classic of Blues Recording (Song), Classic of Blues Recording (Album). Since 1980, The Blues Foundation has inducted 350+ performers, industry professionals, recordings and literature into the Blues Hall of Fame. Of the 130 performer inductees, 120 of them are African-American. Onno Wink en Nanny Kajuiter van de Dutch Blues Foundation waren en gisteren op bezoek. Een lokaal TV-station sleepte ze direct voor de camera, waar ze het eaa kwijt konden over hun liefde voor de blues.
Dutch Blues Foundation
 Onno en Nanny on local TV

Showcases

Na een lange reis konden de muzikanten ‘s avonds gelijk aan de slag in de International Showcase. Nanny Kajuiter was er bij en schreef op Facebook: 'Beetje fris vandaag, zeven graden maar droog. We zijn compleet en over ruim een uur gaat het beginnen. Big Bo start om half zes, Memphis tijd. We zullen hem aanmoedigen ook al is het de showcase en dat gaat nog nergens om. Phil Bee start om kwart voor acht en die zullen we ook toejuichen. Morgen wordt het pas echt spannend. Onovertroffen goed optreden van Big Bo, maar liefst een uur lang. Tevens met plezier naar Phil Bee's Freedom geluisterd. Kortom de Nederlanders doen het uitstekend. Morgen de kwart finale, duimen dat het net zo goed gaat.'

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
Showcase Big Bo in the Blues Hall
Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
 Showcase Phil Bee's Freedom in club 152


Kwartfinales

De indeling van alle bands over de bluesclubs zijn bekend. Twee avonden in dezelfde bluesclub met 2 verschillende jury's.
Vrijdag wordt bekend wie er van alle deelnemende acts naar de halve finale gaan.
Big Bo speelt in Pig on Beale;
 • woensdag om 18.30 uur (NL-time 01.30 uur)
 • donderdag om 21.00 uur (NL-time 04.00 uur)
Phil Bee’s Freedom speelt in club 152;
 • woensdag om 17.35 uur (NL-time 00.35 uur)
 • donderdag om 21.05 uur (NL-time 04.05 uur)

Dutch Blues Foundation
 
Dutch Blues Foundation
Dutch Blues Foundation
Inschrijven van de bands
Dutch Blues Foundation


Dinsdag 26 januari 2016

Wachten. hangen. veldbedden. pffffff

Zo voorspoedig als de vliegreis van de DBF-begeleiding verliep, zo traag verliep de reis van vrijwel alle andere Nederlanders. Kees Wielemaker strandde maandagochtend direct al op de luchthaven van Brussel ivm een defect vliegtuig en kon vandaag pas vertrekken. De bands + begeleiders liepen van de ene vertraging in de andere. In Philadelpia was een deel van de bemanning niet op tijd, in Miami liepen ze de aansluiting naar Memphis mis, overnachtten ze in een geimproviseerde slaapzaal met veldbedden en vlogen na opnieuw lang wachten in de loop van de dag via Dallas naar Memphis, waar ze zojuist na ruim 36 uur vliegen en wachten aankwamen.
Provisorisch overnachten in Miami
 
héhé. na 36 uur eindelijk eindelijk in Memphis
    Provisorisch overnachten in Miami héhé. na 36 uur eindelijk eindelijk in Memphis


International showcase

De organiserende Blues Foundation biedt jaarlijks bands van buiten de USA de gelegenheid zichzelf te presenteren tijdens een internationale showcase aan een breed publiek in één van de vele bluesclubs in Bealestreet. Phil Bee’s Freedom speelt vanavond laat (NL-time) in Club 152 en Big Bo in the Blues Hall.

Programma IBC

Op de website van de Blues Foundation staat het complete programma voor de hele week. Dagelijks wordt het ververst met speeltijden en uitslagen. Leuk om te zien wie er allemaal meedoen, waar ze vandaan komen en waar en hoelaat ze spelen.

Maandag 25 januari 2016

Laatste optredens in Nederland

Na maanden van voorbereiding en regelstress deden Big Bo en Phil Bee's Freedom afgelopen weekeinde nog hun laatste shows in Breda en Hoofddorp. Intussen zijn de koffers gepakt en vandaag vliegen ze naar Memphis. Big Bo op Facebook; "Door het vele optreden de laatste maanden en de enorm fijne reacties van het publiek zit ik in een comfortabele flow. Ik merk dat ik daardoor groei en met een vertrouwd gevoel straks in Memphis kan gaan aantreden. Dank jullie voor de waardering, het doet me goed. Nu alles inpakken en gereed maken voor de reis. Vera en ik hebben er ontzettend veel zin in."

Afzakkertje Phil Bee band in hotel na optreden Hoofddorp
 
Het Memphis-pedal van John F. Klaver
  Afzakkertje Phil Bee band in hotel na optreden Hoofddorp Het 'Memphis-pedal' van John F. Klaver


Vrijwilligers

Als de sneeuwstormen aan de USA-Oostkust geen roet in het eten gooien arriveren vandaag en morgen de ruim 800 muzikanten in Memphis om mee te doen aan de 32e International Blues Challenge. De IBC is de afgelopen 31 jaar uitgegroeid van een eenvoudig en kleinschalig bluesfestival tot het meest prestigieuze bluesevenement van de wereld. In 2004 nog zo’n 70 bluesacts en nu ruim 260 bands uit tientallen staten en landen. Een enorm evenement dat wordt gerund door The Blues Foundation in Memphis (blues.org). Tijdens het 5-daagse festival helpen honderden vrijwilligers mee om alles gladjes te laten verlopen.

Hoe werkt de Challenge

Na inschrijving worden alle bands en acts ingedeeld voor de kwartfinales op woensdag en donderdag. De bands worden verdeeld over bluesbars in en rond Bealestreet en spelen daar met nog 10 tot 12 bands voor een live-publiek. Elk optreden duurt maximaal 25 minuten en wordt beoordeeld door een driepersoons jury, die punten geeft voor bluesinhoud, zang, talent, originaliteit en podium-presentatie. De samenstelling van de jury is beide avonden verschillend. De uitslagen van de 2 avonden bepalen de plaatsing voor de halve finale op vrijdag. Zaterdag is de finale. Zodra we de speeltijden en locaties weten zullen we dat melden.
Alle festival-info vind je op blues.org

Tijdsverschil en weersverwachting

Het is in Memphis 7 uur vroeger dan in Nederland. Bij de diverse aankondigen zullen we daar rekening mee houden. Alle tijden melden we in Nederlandse tijd. Het weer in Memphis voor de eerste dagen is ongeveer zoals hier, later in de week wordt het wat zonniger en warmer.
blues.org

Zondag 24 januari 2016

International Blues Challenge Memphis 26-30 januari 2016

Dinsdag 26 januari begint in Memphis de 32e International Blues Challenge (IBC) met een Internationale Showcase. Woensdag en donderdag de kwartfinales, vrijdag de halve finale en zaterdag de finale in het prachtige Orpheum Theater. Namens Nederland doen de winnaars mee van de Dutch Blues Challenge 2015, Phil Bee's Freedom (band) en Big Bo (solo). We brengen dagelijks verslag uit.

Bluesspektakel

De IBC is het grootste bluesevenement ter wereld met dit jaar ca. 260 acts. Vijf dagen blues in 22 bars en theaters in en rond Bealestreet in het historische hart van Memphis. Het is een samenwerking tussen de Amerikaanse Blues Foundation (blues.org) en bluessociëteiten uit de hele wereld. Het festival wordt dagelijks bezocht door duizenden bluesliefhebbers. Ook agents, festivalorganisatoren, bookers en platenmaatschappijen zijn in ruime mate te vinden. Allemaal op zoek naar nieuwe trends in de bluesscene en de nieuwe BB-King. Sinds 2011 is ook de Dutch Blues Foundation lid van de IBC en kunnen ook Nederlandse bluesbands meedoen aan dit enorme festival.

Dutch Blues Challenge 2015

De Nederlandse deelnemers worden geselecteerd via de jaarlijkse Dutch Blues Challenge. King-Mo, Ralph de Jongh (2x), de John F. Klaverband (2x), the Mudbirds, Sugarboy and the Sinners, Robbert Fossen & Peter Struijk, Herbie & the Guitarguy en de Leif de Leeuw Band en waren al in Memphis te zien. Maandag vertrekken alle deelnemers naar Memphis en via onze website, Facebook en Bluesmagazine brengen we de hele week dagelijks verslag uit.
Phil Bee’s Freedom
 
Big Bo

Dutch Blues Foundation

Dutch Blues Foundation
2016 Redactie Dutch Blues Foundation Arie Verheul